Jelentősen emelkedett a bor és a dió ára
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) folyamatosan nyomon követi, és a rendszeres kiadványaiban közreadja a világ mezőgazdasági- és élelmiszeriparitermék-piacainak tendenciáit.
Az AKI PÁIR adatai szerint a 8. héten a belpiaci kanadai/orange sütőtököt 200 forint/kilogramm termelői átlagáron kínálták a 8. héten, ami megegyezett az egy évvel korábbival. A spanyolországi származású padlizsánt 796, a cukkinit 636 forint/kilogramm átlagáron értékesítették, az előző évi 8. hetit 27 és 5 százalékkal meghaladó árakon.
A 2020. évi gyenge termés miatt ez év első 5 hetében a dió ára 10 százalékkal, 3140 forint/kilogrammra nőtt az előző év azonos időszakához képest.
Az AKI PÁIR adatai szerint a belföldön termelt és belföldön értékesített földrajzi jelzés nélküli és az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok értékesítési ára 10 százalékkal, 22,4 ezer forintra emelkedett hektoliterenként 2021 januárjában az előző év azonos időszakához viszonyítva.
***
Az Európai Bizottság adatai alapján az Unió (EU27) tojás- és tojástermékimportja 7,6 százalékkal 24,5 ezer tonnára nőtt 2020-ban az előző évihez viszonyítva. Az import több mint fele (55 százalék), 13,5 ezer tonna Ukrajnából érkezett 2020-ban, ami 6,5 százalékkal több, mint a 2019-ben beszállított mennyiség. Az Európai Bizottság adatai alapján az Unióban az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 9 százalékkal 124 euró/100 kilogrammra csökkent 2021. január és február között az előző év azonos időszakához képest.
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon az étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 27 forint/darab volt 2021 első két hónapjában, ami a 2020. év azonos időszakának átlagárával megegyező. Ezen belül az M méretosztályú, dobozos tojás csomagolóhelyi ára 1 százalékkal 28 forint/darabra nőtt, míg az L méretosztályú, dobozos tojásé csaknem 2 százalékkal 31,5 forint/darabra csökkent. Az M-es tálcás tojás csomagolóhelyi ára (24,5 forint/darab) nem változott számottevően, míg az L-es tálcás tojásé 4 százalékkal 28 forint/darabra nőtt ugyanekkor.
***
Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) februárban megjelent projekciója szerint az USA marhahústermelése 1,1 százalékkal emelkedhet az első negyedévben a 2020. január–március közötti időszak mennyiségéhez képest. A szakértők a vágómarha termelői árának 3-4 százalék körüli mérséklődésére számítanak az előző évihez viszonyítva a folyó negyedévben.
Az Európai Bizottság adatai szerint a közösség (EU27) 705 ezer tonna élő szarvasmarhát és marhahúst értékesített a nemzetközi piacon 2020-ban, csaknem 1 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az Unió élőmarha- és marhahúsimportja 14 százalékkal, 240 ezer tonnára csökkent 2020-ban a 2019. évben beszállított mennyiséghez képest.
A KSH adatai alapján Magyarország élőmarha-exportja 10 százalékkal, élőmarha-importja pedig 14 százalékkal nőtt 2020-ban a 2019. évihez képest. Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a fiatal bika termelői ára 778 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2021 januárjában, nem változott számottevően 2020 azonos hónapjának átlagárához viszonyítva. A vágótehén ára 5 százalékkal csökkent, míg a vágóüszőé 9 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban. //
Kapcsolódó cikkeink
Magyar siker a világ legjobb borászatainak rangsorában: a Szepsy Pince a 43. helyen
2024-ben is közzétették a World’s Best Vineyards rangsorát, amely az…
Tovább olvasom >Piacismeret, kapcsolatépítés, marketing
Nem feltétlenül egyforma tapasztalatokkal a hátuk mögött, de egyformán meghatározó…
Tovább olvasom >Hullámvölgyből kifelé
Idén az extrém meleg időjárásnak köszönhetően a megszokottnál jóval korábban kezdődött…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >