Jelentős összegeket szán a kormány a borászatok fejlesztésére
Az elkövetkező időszak 1300 milliárd forintos vidékfejlesztési programjából jelentős összegeket szán a kormány a borászatok technológiai fejlesztésére – jelentette ki a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára szombat este a Balatonfüredi Borhetek megnyitóján.
Kis Miklós Zsolt hangsúlyozta: azért, hogy még kiválóbb minőségű borok készüljenek Magyarországon, elengedhetetlen a borászatok fejlesztése. Hozzátette, a vidékfejlesztési programból – melyet várhatóan hétfőn fogadnak el Brüsszelben – a borászatok technológiai fejlesztéseinek kielégítésére és egyéb beruházásokra is lesz lehetőség.
Kitért rá, az elmúlt években a magyar borászat jelentős fejlesztéseken ment keresztül, tudásban és minőségben is nagyot léptek előre. Azt mondta: nemcsak exportra, hanem a hazai piacra is van értelme jó minőségű borokat előállítani.
Az államtitkár hozzátette, a kormány kiemelten kezeli a Balaton régiót. Ennek érdekében a régiónak nem csak agár-vidékfejlesztési, de minden más területen is kiemelten biztosítják a forrásokat.
Egy olyan borünnepnek nevezte a Balatonfüredi Borheteket Bóka István, a település polgármestere, amelyen kizárólag a balatonfüred-csopaki borvidék borait lehet kóstolni. Hozzátette, a bor-és gasztronómiai rendezvény nem kizárólag a kereskedelemről szól, a látogatók személyesen is megismerhetik a gazdákat.
A polgármester a borászat népszerűsítésével célként emelte ki azt is, hogy minél több, Balatonfüred közigazgatási területén levő, „korábban talán spekulációs földszerzés okán” műveletlen szőlőterület legyen betelepítve, és zöldüljön meg Balatonfüred.
A térség fideszes országgyűlési képviselője, Kontrát Károly azt mondta: a Balatonfüredi Borheteken békében, szeretetben és egyetértésben kitűnő borokat lehet fogyasztani. A megnyitón adták át az idei év balatonfüredi borának járó díjat is, melyet a Piffáth Pincészet kapott 2014-es olaszrizlingjére.
A Balatonfüredi Borhetek megnyitója előtt alakult meg a Rizling Generáció Egyesület, melyről Gyukli Krisztián szőlész-borász, okleveles borvizsgáló elmondta, huszonkét balatonfüred-csopaki borvidéki fiatal borász alkotja, és nevükben is utalnak a borvidék fő fajtájára, az olaszrizlingre.
Terveik közt szerepel egy közös bort elkészítve megcsinálni az ország első olyan borát, amely mögött 20-30 borászat 100-200 kilogrammos mennyiségű olaszrizlingje van. Azt is szeretnék elérni, hogy a turisztikai régióban, Balatonfüreden és környékén a gasztronómiában a ház borai a Balatonfüred-csopaki borvidékről származzanak. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Valódi lehetőséget kínál a magyar agrárszakképzés a fiataloknak
Mérföldkőhöz érkezett az agrárszakképzés átalakítási folyamata. Idén végeznek ugyanis először…
Tovább olvasom >Történelmi fejlődésen ment keresztül a magyar vidék
A magyar vidék történelmi fejlődésen ment keresztül 2010 óta, de…
Tovább olvasom >Milliós bérigények és balatoni panorámás szállás: új realitás a nyári vendéglátásban
A balatoni nyár még el sem kezdődött igazán, de a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Felfutóban a hazai ginpiac – A SPAR szerint a vásárlók egyre tudatosabbak, és nyitottak a magyar márkákra
A gin értékesítése az elmúlt években látványosan erősödött a magyar…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >