Jelentős igény van a mentes termékekre

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 01. 20. 12:19
A mentes termékek piaca világszerte, így Magyarországon is dinamikusan bővül, azonban az ilyen termékeket gyártóknak szigorú előírásoknak kell megfelelniük. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által 2024 tavaszán alapított Mentes termékek munkacsoportja célja az előállítók támogatása, a szabályozási környezet alakítása és a piac fejlődésének elősegítése. A január közepén tartott ülésen több fontos témát érintettek, valamint új kezdeményezésekről is döntöttek.

Fotó: Lévai Zsolt

Éder Tamás, a NAK élelmiszeriparért felelős országos alelnöke nyitotta meg az ülést. Örömét fejezte ki, hogy ilyen nagy az érdeklődés a munkacsoport iránt, és reményét fejezte ki, hogy a jövőben még több szakember csatlakozik majd. Csachó Melinda, a HEPA osztályvezetője bemutatta a szervezet tevékenységét, amelynek célja a magyar exportérett vállalatok külpiacra jutásának támogatása. Célzott elemzéseket, üzleti fórumokat és ágazati rendezvényeken való megjelenési lehetőségeket kínálnak. Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető helyettese ismertette a közösségi agrármarketing szerepét, kiemelve, hogy programjaik – például a Hungarian Food Business Program – B2B találkozókkal és nemzetközi kiállításokkal segítik az export fejlesztését. A NAK és az AMC közösen szeretnének egy programsorozatot indítani, amely az export sikerességéhez szükséges ismereteket nyújtja.

Szegedyné dr. Fricz Ágnes bemutatta az ETDFA Erasmus+ projekt eredményeit, amelyek célja az ételallergiák kezelésére vonatkozó képzési anyagok fejlesztése volt. A projekt a HoReCa szektorban dolgozók és felsőoktatásban tanulók oktatását célozta, különös tekintettel az ételallergiás vendégek kiszolgálására. Dr. Némedi Erzsébet kiemelte a gluténmentes termékekben rejlő piaci potenciált, és hangsúlyozta az innováció fontosságát e szegmensben. A munkacsoport egyhangú döntéssel alelnöknek választotta Dr. Némedi Erzsébetet, hogy Szabolcs Péter elnök akadályoztatása esetén is biztosított legyen a vezetés.

A munkacsoport 2025-ös munkatervében három új alcsoport felállítását határozták el: edukációs, adózási és piackutatási alcsoportok létrehozását. A gluténmentes kiadvány frissítése is napirendre került, amelyet Dr. Szűcs Viktória, a NAK élelmiszeripari szakértője fog koordinálni. A GfK piackutatási panel adatai szerint a vásárlási szokások pontos elemzése érdekében a mentes termékek kategorizálását tovább kell finomítani. Meghatározandó, hogy pontosan mi tekinthető „mentes” terméknek, például minden kukoricatortilla gluténmentes-e, vagy csak azok, amelyek gluténtartalmú termékeket helyettesítenek.

A Mentes termékek munkacsoportja széleskörű szakmai együttműködésre törekszik, hogy választ adjon a piacot érintő kihívásokra. A tagok közötti tudásmegosztás és a fogyasztói edukáció kiemelt fontosságú a mentes termékek iránti igények kielégítésében. A jövőbeni tervek között szerepel az exporttámogatás bővítése, a piackutatási módszerek fejlesztése és a termékfejlesztési irányok pontosítása.

 

 

 

Kapcsolódó cikkeink