Jelentős élelmiszerdrágulás jöhet
Az áfacsökkentés ellenére is 10 százalék feletti drágulás valószínűsíthető az élelmiszerárak esetében – írja a penzcentrum.hu. Az emelkedést az energiaárak és a bérek növekedése okozza, de a takarmány is drágult az idén.
Termékenként eltérő mértékben, de átlagosan 10-12 százalékos áremelkedés várható a sertés- és baromfihús, a kenyér, tej és a tejtermékek esetében is – írja a Népszava. Az UHT és az ESL tej csak azért nem drágul, mert 2019 januárjától az 5 százalékos áfa körébe kerül.
Az áremelkedéseknek hazai és nemzetközi okai is vannak, például jelentősen kevesebb búza termett Magyarországon és külföldön is, továbbá mintegy 100 ezer jószágot kellett levágni Romániában az afrikai sertéspestis miatt, amely hiányt teremtett az exportpiacokon. Továbbá az emelkedő bérek is drágulást idéznek elő, például a tejágazatban jövőre is emelni kell a dolgozók fizetését, mivel továbbra is óriási a munkaerőhiány. (penzcentrum.hu)
Kapcsolódó cikkeink
GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >Megoldások az elszálló élelmiszerárakra: ellenzéki javaslatok az ÁFA és a különadók csökkentésére
Az elmúlt hónapokban ismét felerősödött az élelmiszerárak drasztikus növekedéséről szóló…
Tovább olvasom >Tovább ronthat a száj- és körömfájás-járvány a bolti árakon?
Ötven év után ismét megjelent Magyarországon a száj- és körömfájás,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >