Javultak a 2017-es téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés eredményei
A főbb szabálytalanságokat tekintve javultak a 2017-es téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés eredményei az előző évekhez viszonyítva, a megvizsgált termékeknek tavaly 1,9 százalékát kellett kivonni a forgalomból, szemben a 2016-os adattal, amikor ez az arány 4,2 százalék volt – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal (Nébih) az MTI-vel.
A közlemény szerint decemberben végzett ellenőrzések során a vizsgált több mint 16 ezer magyar és külföldi élelmiszertételből 311-et kellett kivonni, ami több mint 14 tonna élelmiszert jelent.
Az akciót Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára rendelte el és a Nébih koordinálta.
Az ellenőrzésnél feltárt szabálytalanságok miatt 64 esetben figyelmeztetést adtak ki, 25 alkalommal korlátozták az adott egység tevékenységét, 143 esetben pedig bírságot szabtak ki összesen 11,5 millió forint értékben.
A Nébih az élelmiszerláncban egy hónap alatt 3441 egységet ellenőrzött, ebből 563 élelmiszer-előállító, 2003 élelmiszer-forgalmazó és 875 vendéglátóhely volt. A szakemberek leggyakrabban, az összes ellenőrzés 3,5 százalékánál, higiéniai hiányosságokat találtak, ami 1 százalékos növekedést mutat a 2016-os adatokhoz képest. Kismértékben szaporodtak a termékek minőségével és összetételével, valamint a dolgozók képzettségével, alkalmasságával kapcsolatos szabálytalanságok is, ugyanakkor 2,2 százalékról, 1,6 százalékra csökkent a nyomon követhetőségre vonatkozó hiányosságok aránya.
A hagyományossá vált év végi ellenőrzésnél kiemelten a friss húst, a haltermékeket, a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítményeket, a virslit, az édesipari termékeket, a borokat és pezsgőket, továbbá a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket vizsgálták. Az ellenőrök idén is figyelemmel kísérték az élő állatok szállítását, ahol a korábbi évekhez hasonlóan nem volt szükség szankciókra.
A szezonális ellenőrzés fő célja, hogy az év végi ünnepeket megelőző időszak megnövekedett forgalma mellett hozzájáruljon az élelmiszerbiztonsági és minőségi követelmények maradéktalan teljesítéséhez. A rendszeresen visszatérő vizsgálatsorozatnak is köszönhető, hogy az élelmiszer-vállalkozók évről évre felkészültebben vágnak neki a szezonnak, így kirívó szabálytalanságokra nem derült fény 2017-ben – olvasható a hivatal közleményében. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Több mint fél évszázada a hazai élelmiszeripar élvonalában
Az élelmiszeripar jövőjét azok a fiatal szakemberek formálják, akik tisztelik…
Tovább olvasom >Nébih: Villány térségében is megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság nevű betegsége
Villány térségében is megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság nevű betegsége,…
Tovább olvasom >Villány térségében is megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége – fokozott védekezésre hívja fel a figyelmet a Nébih
A szőlő aranyszínű sárgaság betegséget okozó Grapevine flavescence dorée (FD)…
Tovább olvasom >További cikkeink
WHO: 50 százalékos drágulást sürgetnek a dohány, az alkohol és a cukros üdítők esetében
A következő tíz évben legalább 50 százalékkal kellene növelni a…
Tovább olvasom >Gyorsult az euróövezet gazdasági teljesítményének növekedése júniusban
Gyorsult az euróövezet gazdasági teljesítményének növekedése júniusban az S&P Global…
Tovább olvasom >Így változnak a gyógyszerárak: árkorlátozást vezetett be a kormány
Július 1-jétől életbe lépett a Nemzetgazdasági Minisztérium gyógyszerekre vonatkozó árkorlátozása,…
Tovább olvasom >