Javultak a 2017-es téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés eredményei
A főbb szabálytalanságokat tekintve javultak a 2017-es téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés eredményei az előző évekhez viszonyítva, a megvizsgált termékeknek tavaly 1,9 százalékát kellett kivonni a forgalomból, szemben a 2016-os adattal, amikor ez az arány 4,2 százalék volt – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal (Nébih) az MTI-vel.
A közlemény szerint decemberben végzett ellenőrzések során a vizsgált több mint 16 ezer magyar és külföldi élelmiszertételből 311-et kellett kivonni, ami több mint 14 tonna élelmiszert jelent.
Az akciót Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára rendelte el és a Nébih koordinálta.
Az ellenőrzésnél feltárt szabálytalanságok miatt 64 esetben figyelmeztetést adtak ki, 25 alkalommal korlátozták az adott egység tevékenységét, 143 esetben pedig bírságot szabtak ki összesen 11,5 millió forint értékben.
A Nébih az élelmiszerláncban egy hónap alatt 3441 egységet ellenőrzött, ebből 563 élelmiszer-előállító, 2003 élelmiszer-forgalmazó és 875 vendéglátóhely volt. A szakemberek leggyakrabban, az összes ellenőrzés 3,5 százalékánál, higiéniai hiányosságokat találtak, ami 1 százalékos növekedést mutat a 2016-os adatokhoz képest. Kismértékben szaporodtak a termékek minőségével és összetételével, valamint a dolgozók képzettségével, alkalmasságával kapcsolatos szabálytalanságok is, ugyanakkor 2,2 százalékról, 1,6 százalékra csökkent a nyomon követhetőségre vonatkozó hiányosságok aránya.
A hagyományossá vált év végi ellenőrzésnél kiemelten a friss húst, a haltermékeket, a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítményeket, a virslit, az édesipari termékeket, a borokat és pezsgőket, továbbá a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket vizsgálták. Az ellenőrök idén is figyelemmel kísérték az élő állatok szállítását, ahol a korábbi évekhez hasonlóan nem volt szükség szankciókra.
A szezonális ellenőrzés fő célja, hogy az év végi ünnepeket megelőző időszak megnövekedett forgalma mellett hozzájáruljon az élelmiszerbiztonsági és minőségi követelmények maradéktalan teljesítéséhez. A rendszeresen visszatérő vizsgálatsorozatnak is köszönhető, hogy az élelmiszer-vállalkozók évről évre felkészültebben vágnak neki a szezonnak, így kirívó szabálytalanságokra nem derült fény 2017-ben – olvasható a hivatal közleményében. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Elkészült az EU Riasztási és Együttműködési Hálózatának 2024-es összefoglalója
Az Európai Unió Riasztási és Együttműködési Hálózata (ACN) 2024-ben 9400-nál…
Tovább olvasom >Agrárkamara: nem kérünk az ukrán importból
Az Európai Bizottság határozatlan idejű kedvezményeket javasol Ukrajnának a lejárt…
Tovább olvasom >Nébih: megnyugtató eredményt hozott a tokaji borvidéken lévő borkimérő egységek vizsgálata
Néhány szabálytalanság – mint például a termékkísérő dokumentum hiányos vezetése,…
Tovább olvasom >További cikkeink
20 új üzlethelyszínt keres az Aldi az Egyesült Királyságban
Frissített listát tett közzé az Aldi azokról a brit városokról…
Tovább olvasom >Tiltólistára tenné a felvágottakat, alkoholt, cukros italokat a belga egészségügyi tanács új étrendi ajánlásában
A belga Legfelsőbb Egészségügyi Tanács új, 17 pontos étrendi ajánlást…
Tovább olvasom >Akciók, árak, alternatívák – promóciós helyzetkép a magyar háztartásokban
Turcsán Tünde, a YouGov ügyvezető igazgatója a Promóciók Napja konferencián…
Tovább olvasom >