Javult az amerikai fogyasztói hangulat szeptemberben
Sokat javult az amerikai fogyasztók hangulata szeptemberben – derült ki a Michigan egyetem szokásos havi felméréséből.
A fogyasztói hangulatindex 100,1 pontra emelkedett az augusztusi 96,2 pontról. Elemzők kicsit jobb, az előzetes értékkel megegyező szintre, 100,8 pontra számítottak.
Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója 90,5 pontra nőtt az augusztusi 87,1 pontról, míg a jelenlegi helyzetet tükröző almutató értéke 110,3 pontról 115,2 pontra kúszott fel.
A fogyasztók hangulata rendkívül kedvezően alakult szeptemberben, amit jól mutat az is, hogy 2004 januárja óta ez volt a harmadik hónap, amelyben 100 pont fölé került a hangulatindex értéke.
Richard Curtin, a felmérés vezetője az adatokhoz fűzött értékelésében kiemelte: a gazdasági növekedés kedvező hatásai mostanra már minden társadalmi réteget elértek. Minden háztartás nagyon bízik abban, hogy az év hátralevő részében javul személyes pénzügyi helyzete. A fogyasztók arra számítanak, hogy továbbra is növekszik a gazdaság és lassú ütemben folytatódik a munkanélküliség csökkenése. A megkérdezettek a gazdaságra potenciálisan negatív hatást gyakorló egyetlen tényezőként csak a vámtarifákat említették. Az adatokból arra lehet következtetni, hogy reálértéken számolva 2,6 százalékkal növekednek a személyes fogyasztási kiadások az év hátralévő részében és a jövő év elején is – mutatott rá Curtin.
A Michigan hangulatindex a Conference Board gazdaságkutató intézet indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.
A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább ötszáz személyt kérdeznek meg telefonos interjú keretében. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Steril legyekkel védekezik Amerika a húsfaló parazita ellen – újra leállt a mexikói állatexport
Újra felfüggesztette a mexikói élőállat-importot az Egyesült Államok, miután ismét…
Tovább olvasom >Egyre több vásárló nézi meg tüzetesen az élelmiszercímkéket
Egy friss amerikai felmérés szerint a vásárlók nagy része a…
Tovább olvasom >Mikroműanyagok az üveges italokban
Egy friss francia kutatás szerint az üvegpalackos italok több mikroműanyagot…
Tovább olvasom >További cikkeink
Csaknem 100 milliárd forintból fejlődhet tovább az élelmiszeripar
Megszülettek az első támogatói döntések a komplex élelmiszeripari fejlesztések kapcsán,…
Tovább olvasom >Veszélyben az élelmiszerbiztonság? Magyarország nem támogatja a Mercosur-egyezményt
Komoly aggodalmakat fogalmazott meg Nagy István agrárminiszter az EU és…
Tovább olvasom >Nyugták új korszaka: már elérhető az e-pénztárgép, 2026-tól kötelező lesz
2026. szeptember 1-jétől minden magyar vállalkozónak kötelező lesz nyugtát adni…
Tovább olvasom >