Játékos programokkal várják a vendégeket az idei Budavári Borfesztiválon
A játék jegyében zajlik szeptember 9. és 13. között az idei Budavári Borfesztivál, hiszen a látogatók nemcsak a legjobb nemzetközi és hazai borok kínálatából válogathatnak, de a borokban való jártasságukat kvízjátékon tesztelhetik, részt vehetnek az Év fesztiválbora szavazáson vagy különböző sétaútvonalak segítségével a magyar szőlőfajtákból készült italokat is felfedezhetik.
A 24. Budavári Borfesztiválon Magyarország borászainak színe-java kínálja kóstolásra legjobb borait, de neves borkereskedők jóvoltából számos külföldi ital is bemutatásra kerül. A borkínálatban ott lesznek a hazai és a rangos nemzetközi versenyeken érmeket, díjakat nyert borok és készítőik, akik szívesen beszélgetnek a borkedvelőkkel – közölték a szervezők az MTI-vel.
A Boregyetemen kurzusán elismert szakemberek borkóstolóval egybekötött előadásain szerezhetnek hasznos információkat a borbarátok és a szakmabeliek, a Pár Borpár elnevezésű szakmai kóstoló délutánokon szerdán és csütörtökön pedig az előre meghirdetett borpárok bemutatásával, kóstoltatásával, szakmai érdekességeket mutatnak majd be a borászok és gyűjthetnek visszajelzéseket a kóstolóktól az új technológiai megközelítések eredményeiről.
A tavaly útjára indított Taste of Hungary: Magyarország legszebb borai elnevezésű szakmai programon a szigorúan válogatott borokon keresztül hívják fel a figyelmet a magyar borok sokszínűségére, a helyi szőlőfajták és hazai borstílusok sajátosságaira. A rendezvényen kiállító több mint 200 borászat az ország összes termőhelyét, és szinte az összes magyar szőlőfajt lefedi, így a tematikusan kialakított kóstoló útvonalakon keresztül elsősorban a magyarországi borkultúrát kevésbé ismerő külföldi vendégeknek, valamint a borfogyasztással még épp csak ismerkedő hazai látogatóknak nyújt iránymutatást.
A budai Vár utcáin szeptember 13-án kora délután a régmúlt idők szüreti mulatságait felidéző szüreti felvonulást rendeznek. A menetet a borrégiókból érkező, egyedi népviseletbe öltözött, néptánc- és hagyományőrző együttesek, Magyarország borvidékeinek elöljárói, borrendjeinek, borbarát egyesületeinek tagjai alkotják.
A borok mellett a látogatókat olyan gasztronómiai csemegék is várják mint a kanizsai dödölle, a csülkös pacal, vagy a füstölt-főtt csülök, de a Nemzeti Galéria Sajtteraszán felszolgálnak pármai sonkás foccacia-t, számos kézműves és amerikai sajtkülönlegességet, valamint hagyományos, kézzel húzott házi réteseket is.
A kóstolók mellett több zenei produkció is várja a látogatókat: a színpadon első nap fellép a Maszkura és Tücsökraj, csütörtökön a Cimbaliband, az estét pedig a Tárkány Művek előadása zárja. Pénteken a Vivat Bacchus lép fel, majd a vendégek belekóstolhatnak a magyar bordalok világába, délután a Törley Pezsgőrend avatási szertartásán bizonyítják művészek, hogy érdemesek a lovagi cím elnyerésére, este pedig Herczku Ági és a Banda lép színpadra.
Szombat délután a Szőke Nikoletta B verzió Projekt, majd a Sárik Péter Trió Micheller Myrtill társaságában ad koncertet, este pedig a Group'N'Swing látványos színpadi előadását élvezheti a közönség. A Borfesztivál utolsó napján a népzenéé és a néptáncé lesz a főszerep: fellép a Kertész Táncegylet, a Lippentő Táncegyüttes valamint a Gödöllő Táncegyüttes, a programot pedig Pál István Szalonna és Bandája koncertje zárja.
Jótékonysági borárverésre is sor kerül a rendezvény keretein belül: 17. alkalommal az árverésen befolyt összeget a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a fogyatékossággal élő, megváltozott munkaképességű emberek munkahelyteremtésére fordítja.
A kisgyermekes családok számára szombaton és vasárnap déltől kézműves foglalkozást szerveznek az Oroszlános udvarban, ahol a környezettudatosság jegyében a parafa dugókból készíthetnek a gyerekek különböző játékokat, ajándékokat és díszeket. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A borász szerint nem elég jó bort készíteni – élményt is kell adni
A borász szakma sokáig a szenvedélyről, a hagyományról és a…
Tovább olvasom >A balatoni borok összekötik a múltat és a jelent, a termelőt és a fogyasztót
A bor nemcsak nemzetgazdasági tényező, hanem kultúra, történelem, az emberi…
Tovább olvasom >Ca di Rajo – Menolia Prosecco Extra Brut/Brut/Extra Dry
A Menolia egy Prosecco DOC Treviso, amely a klasszikus Prosecco…
Tovább olvasom >További cikkeink
Versenytényezővé válik a telephely az e-kereskedelemben
A digitalizáció és a fogyasztói elvárások gyors változása nyomán az…
Tovább olvasom >Exportban erősödik a Gyermelyi – alkalmazkodás a kihívásokhoz
A Gyermelyi Zrt. 2024-es pénzügyi beszámolója alapján világosan látszik: a…
Tovább olvasom >Önkéntes Vízadó program indul Budapesten
Önkéntes Vízadó programot hirdet Budapesten a 10 millió Fa, Budapest…
Tovább olvasom >