Járványok előrejelzése érdekében vizsgálják az UHT tejeket pécsi virológusok
Az állatról emberre terjedő járványok előrejelzése érdekében indított ultrahőkezelt tejek vizsgálatával kapcsolatos kutatást a Pécsi Tudományegyetem (PTE) keretein belül működő Virológiai Nemzeti Laboratórium (VNL) – közölte a baranyai felsőoktatási intézmény hétfőn az MTI-vel.
Az elmúlt évek járványai rávilágítottak arra, hogy a gyors és hatékony előrejelző rendszerek kulcsfontosságúak az egészségügyi védekezésben. A szennyvízvizsgálatok már bizonyították hatékonyságukat a COVID-19 és más vírusok nyomon követésében, innovatív módszerként pedig az ultrahőkezelt (UHT) tejek elemzése is reflektorfénybe került – írták a PTE közleményében.
Hozzátették: a korábbi kutatások ugyanis már bizonyították, hogy az UHT tej – noha fertőző kórokozókat már nem tartalmaz – megőrzi a megbetegedéseket okozó vírusok genetikai nyomait, lehetőséget teremtve ezzel járványok terjedésének korai felismerésére.
A kommüniké szerint a közelmúltban az Egyesült Államokban felfedezett, szarvasmarhák között terjedő madárinfluenza-járványt is ennek az újszerű megközelítésnek köszönhetően ismerték fel, s ennek nyomán vált egyértelművé, hogy a tej a járványügyi kutatásokban hasonlóan értékes információforrás lehet, mint korábban a szennyvízvizsgálat.
A pécsi szakemberek Európában elsőként indították el ezért azt a Tejmonitor projektet, amelynek keretében a kutatók különféle – állatról emberre terjedő – vírusos betegségek nyomon követését, és az ezekből kialakuló járványokkal kapcsolatos korai előrejelző rendszer létrehozását tűzték ki célul azzal, hogy eredményeik az agrárszektor számára is új védelmi vonalat képezhessenek.
A projekt alapja egy kanadai kutatás, melynek keretében a kereskedelmi forgalomban lévő tejek madárinfluenza-szűrését végzik. A jövőben a VNL kutatói is ilyen jellegű vizsgálatok lefolytatására készülnek, hogy ezzel is hozzájáruljanak a globális járványügyi előrejelzés fejlődéséhez.
A közleményben Kemenesi Gábort, a VNL igazgatóját idézve kiemelték, hogy
a pécsi kutatás forradalmi jelentőségű lehet az állat- és közegészségügy számára, hiszen az UHT tejekben kimutatható vírusok genetikai nyomai segíthetnek időben beazonosítani a potenciálisan veszélyes kórokozók jelenlétét, még mielőtt azok emberi megbetegedéseket okoznának.
A Tejmonitor projekt keretében emellett egy átfogó tudatossági kampányt is indítanak, amelyet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (NÉBIH) együttműködésben valósítanak meg a fogyasztók szélesebb körű tájékoztatása érdekében. Szeretnék ugyanis, hogy az emberek megismerjék az ultrahőkezelt tejek biztonságosságát, s tisztában legyenek a nyerstej fogyasztásának egészségügyi kockázataival.
A tejfogyasztás biztonságos, de fontos, hogy az emberek tisztában legyenek a különböző feldolgozási módok jelentőségével: a nyerstejben ugyanis olyan kórokozók lehetnek jelen, amelyek komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek, míg az UHT tej biztonságos és megbízható forrás, abban ezeket a kórokozókat már elölték – emelte ki a virológus.
Kapcsolódó cikkeink
Közel másfélszeresére nőtt a teljes tejpor értékesítési ára a nemzetközi piacon
A nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve 2025 áprilisában az…
Tovább olvasom >Csökkent a legtöbb tejtermék ára áprilisban
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői…
Tovább olvasom >Az RSZKF vírus miatt változatlanul szigorú előírások és intézkedések vannak érvényben
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a figyelmet, hogy továbbra…
Tovább olvasom >További cikkeink
Akciók, árak, alternatívák – promóciós helyzetkép a magyar háztartásokban
Turcsán Tünde, a YouGov ügyvezető igazgatója a Promóciók Napja konferencián…
Tovább olvasom >Sikeresen zárult a „Passzold vissza, Tesó!” 2025-ös tavaszi kampánya!
Idén már hetedik éve tart a ‘Passzold vissza, Tesó!’ használt…
Tovább olvasom >K&H: hiánypótló iránytűt kapnak a befektetők
Elindult a K&H Értékpapír – befektetői hangulatindex, amely heti rendszerességgel…
Tovább olvasom >