Jack Daniels utódai
Budapesten járt Jack Daniel ükunokahúga. Lynne Tolley-t sokan irigyelhetik munkája miatt: amellett, hogy a márka utazó nagykövete, mesterkóstolóként is dolgozik. Közép-európai körútján hazánkba is ellátogatott, és egy belvárosi étteremben hamisítatlan amerikai ételek elkészítésével idézte meg a whiskeyfőző mester szellemét.
Lynne Tolley nem először járt Magyarországon, és a gasztronómia megszállottjaként természetesen a mi ételkülönlegességeinket is megkóstolta. „A töltött káposzta és a gulyásleves valami fantasztikus, és mivel igazi édességrajongó vagyok, a mákos guba is levett a lábamról” – lelkendezett a híres mesterkóstoló. „Sokan meglepődnek, hogy nőként ilyen szakmát választottam, de hát az ereimben mégis csak csörgedezik egy kis Jack vér. Ráadásul a hölgyek szerintem azért kiváló kóstolók, mert jobban külön tudják választani a különböző aromákat” – avatott be a rejtelmekbe Lynne, aki Magyarország mellett Németországba, Szlovákiába és Ausztriába is ellátogatott körútja során.
A magyar specialitásokról roppant lelkesen nyilatkozó, egyébként séfként is elismert Lynne saját szakácskönyvéből is megmutatott néhány ínycsiklandó, ám egyszerűen elkészíthető receptet. Íme!
Serpenyőben sült Tennessee Whiskey-s csirkemellek (6 főre)
• 6 félbevágott csirkemell filé
• só és bors
• ½ pohár liszt
• 2-3 evőkanál vaj
• 2 evőkanál olaj
• 2 evőkanál apróra vágott hagyma
• 1 pohár csirkehúsleves
• ¼ pohár Jack Daniel’s
• 1 evőkanál Dijoni mustár
Szórjuk a lisztet egy tálba, majd a sózott és borsozott csirkemelleket forgassuk bele. Melegítsünk fel két kanál vajat és olajat egy nagy serpenyőben. Mikor tűzforró lesz, süssük meg benne a csirkemelleket, oldalanként 4-5 percig. Ezután tegyük őket egy tálba és tartsuk melegen. A serpenyőben maradt szafthoz adjuk hozzá a hagymát, és közepes hőmérsékleten süssük kb. 3 percig. Közben a húslevest keverjük össze a whiskey-vel, öntsük rá a hagymára, és forró hőmérsékleten forraljuk, amíg sűrű nem lesz, közben pedig keverjük folyamatosan. Ezután adjuk hozzá a mustárt és a maradék vajat. Az elkészült szószt öntsük rá a csirkére és melegen tálaljuk.
Karamellizált lynchburgi almaszeletek (8 főre)
• 3 evőkanál vaj
• 1 kg szeletelt alma
• 10 dkg cukor
• 4 evőkanál Jack Daniel’s
Közepes lángon melegítsük fel a vajat egy nagy serpenyőben. Öntsük hozzá az almát és körülbelül 5 percig pároljuk, míg puha nem lesz. Adjuk az almához a cukrot és a whiskeyt, majd további 5 percig melegítsük, amíg a folyadék az almára nem karamellizálódik. Az így elkészült fogás önállóan desszertként vagy akár köretként is megállja a helyét.
A Jack Daniel’s csapata a mértékletes alkoholfogyasztás híve, fogyassza Ön is felelősséggel.
Kapcsolódó cikkeink
Két karácsonyi vásár nyílik Budapesten november 15-én
Budapesten két népszerű karácsonyi vásár is megnyitja kapuit november 15-én,…
Tovább olvasom >A legendás étteremkalauz visszatér Magyarországra!
Világszerte elismert szereplővel gazdagodik a magyar gasztronómiai élet. A francia…
Tovább olvasom >Ennyit kosztál egy vacsora a vidéki dupla Michelin-csillagos étteremben
Magyarországon jelenleg két olyan étterem található, amely a világ egyik…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >