Ízletes desszertek mellett számos gyógyszerünk alapanyaga a mák
Nem csak desszertjeink hagyományos alapanyagaként kiváló a mák. A gazdag vitamin- és ásványianyag tartalma miatt szervezetünk egészséges működéséhez is hozzájárul a fogyasztása. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint hazánkban ma már több mint 12 ezer hektáron foglalkoznak máktermesztéssel a gazdálkodók.
A mák a magyar gasztronómiában hagyományosan fontos szerepet tölt be, elsősorban különböző édességek, desszertek fő alapanyaga. Az év végi ünnepek kapcsán különös jelentőséget kap, hiszen a karácsonyi bejgli sokak számára elképzelhetetlen lenne gazdag máktöltelék nélkül.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint hazánkban az elmúlt 10 évben 9 ezer hektárról több mint 12 ezer hektárra bővült a mák termőterülete, ezzel az EU csatlakozás óta közel kétszeresére nőtt a különböző mákfajták vetésterülete. Ennek oka elősorban a mák rendkívül sokrétű hasznosítása élelmiszer- és gyógyszeripari-, illetve virágkötészeti alapanyagkét. A máktermesztés az EU-ban szigorúan szabályozott. Ennek megfelelően saját felhasználásra 500 m2 -nél kisebb területen termeszthető, alacsony 0,06 százalék alatti alkaloid-tartalmú fajták alkalmazásával. Ennél nagyobb területen történő termesztése, illetve gyógyszeripari felhasználású, magas alkaloidtartalmú fajták vetése engedélyhez kötött.
A mákot a legtöbben gazdag ízvilága miatt kedvelik, kevesen tudják, hogy emellett a mákszemek ásványianyag tartalma is figyelemre méltó, számos, a szervezetünk működése szempontjából nélkülözhetetlen nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaznak. Magas a kalcium- és a vastartalma, emellett a foszfor is erősíti a csontszövetet, a mangán pedig a kollagéntermeléshez kell, így nemcsak a csontoknak és az ízületeknek, hanem a bőrnek is jót tesz. A mákot ezért nem csak ételek alapanyagaként, hanem akár étrendkiegészítőként is fogyaszthatjuk: a ledarált mákot kevés vízzel összekeverjük, mézzel ízesíthetjük, gőz fölött kissé összemelegítjük, dunsztosüvegbe tesszük, majd a hűtőbe tároljuk. Naponta, minimum 1 evőkanállal fogyasszunk belőle.
A mák a boglárkavirágúak rendjébe tartozó mákfélék családjának névadó nemzetsége, ahová például a pipacs is tartozik, mérsékelt és hideg égövi növény. A mák gasztronómiai felhasználása és egészségvédő hatása mellet a magas alkaloid tartamú mákfajták számos gyógyszer alapanyagai is egyben. A gyógyszeripar elsősorban a máktok szárított tejnedvét használja fel, amely gazdag alkaloidokban, főleg morfinban, kodeinben, narkotinban, tebainban és papaverinben. A máktokból kinyert tejnedvből előállított alkaloidok elsősorban fájdalomcsillapító és görcsoldó hatásúak. Ennek megfelelően számos gyógyszeripari készítmény tartalmazza hatóanyagként a gyomor-bélrendszer, az epe és húgyutak görcsét oldó papaverint, a köhögéscsillapító narkotint és kodeint, valamint az erős fájdalomcsillapító hatással rendelkező morfint.
Kapcsolódó cikkeink
Az első főzőcsatornánk
A hazai gasztronómia fejlődésében komoly közvetett szerepet játszottak a világ…
Tovább olvasom >Csütörtökön kezdődik a 13. Avasi Borangolás Miskolcon
Idén is megrendezik az Avasi Borangolást Miskolcon, ahol a belváros…
Tovább olvasom >AM: idén korábban érkezik a támogatás az anyatehén-tartóknak
Újabb lépéssel segíti a kormány a ragadós száj- és körömfájás…
Tovább olvasom >További cikkeink
Május 19-től jön az új árrésstop a drogériákban – több ezer termék lehet érintett
Gulyás Gergely kancelláriaminiszter bejelentése szerint május 19-én hatályba lép a…
Tovább olvasom >Imádják a nyereményjátékokat a magyar vevők egy friss kutatás szerint
Szinte minden magyar vásárló hajlandó többet költeni, ha ezzel nyerési…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság felsőfokon: országos terjeszkedéshez érkezett a Rossmannban a Respray újratöltő automata
Országos méretűvé nőtte ki magát a világ első spray termékeket…
Tovább olvasom >