Ízekre szedett pixelek
Május közepén érkezik Bernát Dániel sztárséf a nemrég nyílt margitszigeti pop-up bárba, a WNDRLND-be. Ő felel azért, hogy a hétről-hétre újabb képzőművészek által újragondolt hely konyhája is illeszkedjék az aktuális művész által megálmodott világba.
A 2011 felfedezettjének választott, többéves londoni és karib tengeri tapasztalat után itthon a Pesti Lámpásban és a nU Bisztróban dolgozó Bernát Dániel élhető, megfizethető, mégis szellemes bisztrókonyhát álmodott a 2013-as év egyik legizgalmasabb, leginkább kreatív romkocsmaként jellemezhető szórakozóhelyére. A hétről-hétre új alakot öltő pop-up bár fogalmát Budapesten új szintre emelő WNDRLND-et 20 héten át mindig újabb grafikus/designer/képzőművész veszi kezelésbe. A vizualitáson túllépve a hely programjai is a kreativitásnak „esnek áldozatul”: a helyet öt hónapig birtokló művészek szólnak bele a zenei és egyéb programokon át akár a heti menü összeállításába is.
Ez utóbbi kialakításában vállal aktív szerepet Bernát Dániel gasztrokurátor, akinek az a feladata, hogy a menü tükrözze a művészek által megvalósított vizuális koncepciót is. Rögtön az első heti étlap bemutatja, hogy mit jelent Bernátnál, amikor a gyerekkor ízei kapnak egy csavart, és a tradíció kreativitással párosul. Kast (http://www.facebook.com/kast.afx) graffitijei ihletésére Dani ugyanis pikáns réteseket, fehérborban és francia vajban főtt kagylót és jamaikai fűszerezésű gemenci vaddisznót álmodott a tányérokra. „Csak Dani lehet annyira őrült, hogy egy romkocsmába kagylót képzeljen el az étlapra, de mégis működik” – állítja Szalontay Tamás, a helyet üzemeltető Tíz Évszak Kft. ügyvezetője. „Lehetőséget kínálunk a vendégeknek olyan kulináris élményre, ami eddig nem volt jellemző. Megfordítottuk a metódust, a vendéget keressük az igényre, elérhető áron” – teszi hozzá.
A többek között a Minyont, a Púder Bárszínház és Galériát, a Hadik Kávéházat és a Szatyor Bár és Galériát működtető cégcsoport és a Séf Asztal alapítójaként is ismert séf kapcsolata azonban nem áll meg ezen a ponton. Kurátorként májustól Dani adja az újabb hangulati- és ízléshullámot a teljes cégcsoport gasztronómiai kínálatának megújításáért. „Csak akkor őrzöd meg tradíciókat, ha mindennap megújítod” – idézi Bernát a japán mondást, utalva arra, hogy egyszerre törekszik a mindennapokban elérhető, polgári konyha értékeinek megőrzésére, egyúttal az ismert fogások kreatív újragondolására. „Elsősorban a konyhatechnikai újdonságok bevezetése, illetve a szezonális alapanyagokra még inkább rezonáló menüstruktúra kialakítása a feladatom, mindezt úgy, hogy az tükrözze a hely hangulatát is” – fogalmaz Bernát. „Azért esett Danira a választásunk, mert az általunk működtetett helyek mindegyike intenzíven kötődik a művészethez, ő pedig kimondottan művészvénával közelít a konyhához, nagyon érzékeny a vizualitás és az ízek, hangulatok összhangjára” – indokolja Szalontay az együttműködést. Május közepétől-végétől elsőként tehát a WNDRLND, a Szatyor és a Hadik Kávéház vendégei kóstolhatnak bele Bernát Dániel világába.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Borravaló vagy szervizdíj
Gyakran nagy bizonytalanság övezi a témát: a mára szinte mindenhol alkalmazott…
Tovább olvasom >Az NTAK-ból már látszik: 16%-kal nőtt az utazók száma az őszi szünetben
Kiemelkedő utazási kedvet hozott hazánkban az október 26. és november…
Tovább olvasom >Magyar narancs: málna nem, füge és banán igen
A klímaváltozás miatt a Kárpát-medencében olyan növényfajok tűnhetnek el, amelyek…
Tovább olvasom >