Ízek a tükörben
A fogyasztók bizalmának megnyerése nem filozófiai, hanem létkérdés. A közvélemény ugyanis a sajtó egy részétől negatívum- és botrányorientált információkat kap az élelmiszerekről. Példa erre az Európában legnagyobb példányszámú politikai-társadalmi hetilap, a német Der Spiegel. Az Anuga hetében megjelent számában „Ízillúzió” címmel hat oldalas cikk témája: „A sajtutánzatok és pépsonkák legutóbbi botrányai azt mutatják, hogy a fogyasztót szisztematikusan becsapják. Sok terméknek alig van köze eredeti élelmiszerhez. Ezt bizonyítja a világ legnagyobb szakvására, az éppen most nyílt Anuga Kölnben”.
A riporter szerint egy pékmester elárulta neki, hogy erősen levegős zsemléje azért kelt olyan szilárd benyomást, mert a tésztába kevert kevés kalcium-szulfátot, magyarán gipszet.
Egy német sztárszakács gourmet sampion gombakrémlevest reklámoz a tévében. A konzervdobozból kiöntött leves autentikus lehetőséget kínál a topgasztronómiát megközelítő étel otthoni elkészítéséhez, mondja a nézőknek Alfons Schuhbeck.
Igen ám, de a Foodwatch nevű fogyasztóvédelmi szervezet szakértői megvizsgálták az egekig magasztalt levest. Véleményük: „Szokványos zacskós leves, csak éppen háromszoros áron, és sok adalékanyaggal”.
A cikk szerint a német élelmiszeripar évente 30 ezer új terméket dob piacra, azaz hetenként 600-at.
„Sok vevő érzi, hogy nem veszi őt komolyan az élelmiszerszektor. Azt is érzi, hogy olyan információkkal és garanciákkal dolgoznak, amelyek nem érnek semmit, mert úgyis kötelezőek. Sőt, hivatalosan is csalnak. A szokványos borjúmájkrémben évtizedek óta nyoma sincs borjúmájnak, és ez a fogyasztóvédelmi minisztérium élelmiszerkönyv-bizottságának engedélyével történik” – írja a Der Spiegel.
Megszólaltatják a bizottság egyik tagját is, aki nem lát csalást a dologban:
„A borjúmájkrém ugyanis borjúhúst tartalmaz és májat. Igaz, hogy sertésmájat, és a borjúhús részaránya nagyon alacsony, de hát ez a mesterség egyik hagyománya”.
A helyzet odáig fajulhat, hogy az USA-ban megjelent szakkönyvek szerzője, bizonyos Michael Pollan ilyen tanácsokat ad korunk amerikai fogyasztóinak, a német lap szerint:
„Ne egyen semmi olyat, amit a dédanyja nem ismerne fel, mint élelmiszert”.
„Kerülje az olyan élelmiszert, amit nem ismer, amelynek nem tudja kimondani a nevét, amely ötnél több összetevőt tartalmaz vagy fruktózban gazdag kukoricaszirupot”.
„Tartózkodjon az olyan termékektől, amelyekről azt híresztelik, hogy egészségesek”.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Ez az év már valóban az adatmenedzsment éve lesz
Az élelmiszer-kiskereskedelmi szektor sikere idén nagyban múlhat az árképzés, az…
Tovább olvasom >DLA Piper Hungary/Omnibusz javaslat: szükséges egyszerűsítés vagy visszalépés a fenntarthatósági törekvésekben?
Február 26-án hivatalosan is elérhetővé vált a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségek…
Tovább olvasom >Slow Food Deutschland: nem a rovarok fogyasztása, hanem az élelmiszerpazarlás csökkentése lehet a megoldás
Kritikát fogalmazott meg a Slow Food Deutschland a rovarok Európában…
Tovább olvasom >