Itthon még használható a hidrogénezett növényi olaj
New York államban már betiltották, itthon még használja egy gyorsétteremlánc a hidrogénezett növényi olajat.
Az Egyesült Államokban, New York államban egyik étterem
sem használhat hidrogénezett növényi olajat, és júliustól a pizzériák és a
pékségek sem süthetnek ezzel. Pedig az amerikaiak által kifejlesztett
hidrogénezett növényi olaj fő előnye, hogy sokáig tartósítja a termékeket,
káros hatásait csak az utóbbi évtizedben fedezték fel.
A világ egyik vezető orvosi lapja szerint, akik ilyen olajat
fogyasztanak, jelentősen növelik annak kockázatát, hogy szívinfarktust vagy más
szív- és érrendszeri betegséget kapnak. Napi öt gramm hidrogénezett növényi olaj elfogyasztása
(ennyi egy adag sültkrumpliban már meg van) 25 százalékkal növeli a keringési
betegségek kockázatát. A margarinok, az olajban sült termékek és a
péksütemények, de még a csokoládék is tartalmazhatnak ilyen olajokat.
Az
Országos Egészségfejlesztési Intézet vezetője szerint tiltásra egyelőre nincs szükség, az embereknek kellene tudatosabban táplálkozniuk.
Sok a jóból
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legalább 16 százalékos drágulást érez a fiatalok fele
Átlagosan 19 százalékos inflációt érzékeltek a fiatalok idén februárban, de…
Tovább olvasom >Bővülő élelmiszer-termelési kapacitás: mintegy 1,9 milliárd forintot fordít üzemei fejlesztésére 2025-ben a SPAR Magyarország
A gyártási kapacitását jelentős mértékben megnövelő berendezésekkel bővíti idén a…
Tovább olvasom >OKSZ: az árrésstop elérte a kívánt hatást, ki lehet vezetni
Az árrésstopban érintett élelmiszerek átlagos kosárértéke egyértelműen csökkent a rendelkezés…
Tovább olvasom >