Itthon még használható a hidrogénezett növényi olaj
New York államban már betiltották, itthon még használja egy gyorsétteremlánc a hidrogénezett növényi olajat.
Az Egyesült Államokban, New York államban egyik étterem
sem használhat hidrogénezett növényi olajat, és júliustól a pizzériák és a
pékségek sem süthetnek ezzel. Pedig az amerikaiak által kifejlesztett
hidrogénezett növényi olaj fő előnye, hogy sokáig tartósítja a termékeket,
káros hatásait csak az utóbbi évtizedben fedezték fel.
A világ egyik vezető orvosi lapja szerint, akik ilyen olajat
fogyasztanak, jelentősen növelik annak kockázatát, hogy szívinfarktust vagy más
szív- és érrendszeri betegséget kapnak. Napi öt gramm hidrogénezett növényi olaj elfogyasztása
(ennyi egy adag sültkrumpliban már meg van) 25 százalékkal növeli a keringési
betegségek kockázatát. A margarinok, az olajban sült termékek és a
péksütemények, de még a csokoládék is tartalmazhatnak ilyen olajokat.
Az
Országos Egészségfejlesztési Intézet vezetője szerint tiltásra egyelőre nincs szükség, az embereknek kellene tudatosabban táplálkozniuk.
Sok a jóból
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Rekord magasságba szökött a svájci Lidl sajtexportja tavaly
Tizenöt éves fennállásának legerősebb évét zárta a svájci Lidl sajtexport…
Tovább olvasom >Alkoholmentes sörbe invesztál Robbie Williams
Robbie Williams személyében befektetőt kapott az ausztrál Heaps Normal alkoholmentes…
Tovább olvasom >Bővíti sajtgyártó kapacitását az Arla Foods Bahreinben
50,9 millió eurót, azaz mintegy 59,4 millió dollárt invesztál az…
Tovább olvasom >