Itthon még használható a hidrogénezett növényi olaj

Szerző: trademagazin Dátum: 2007. 03. 02. 00:00

New York államban már betiltották, itthon még használja egy gyorsétteremlánc a hidrogénezett növényi olajat.

Az Egyesült Államokban, New York államban egyik étterem
sem használhat hidrogénezett növényi olajat, és júliustól a pizzériák és a
pékségek sem süthetnek ezzel. Pedig az amerikaiak által kifejlesztett
hidrogénezett növényi olaj fő előnye, hogy sokáig tartósítja a termékeket,
káros hatásait csak az utóbbi évtizedben fedezték fel.

A világ egyik vezető orvosi lapja szerint, akik ilyen olajat
fogyasztanak, jelentősen növelik annak kockázatát, hogy szívinfarktust vagy más
szív- és érrendszeri betegséget kapnak. Napi öt gramm hidrogénezett növényi olaj elfogyasztása
(ennyi egy adag sültkrumpliban már meg van) 25 százalékkal növeli a keringési
betegségek kockázatát. A margarinok, az olajban sült termékek és a
péksütemények, de még a csokoládék is tartalmazhatnak ilyen olajokat. 

Az
Országos Egészségfejlesztési Intézet vezetője szerint tiltásra egyelőre nincs szükség, az embereknek kellene tudatosabban táplálkozniuk.

 

Sok a jóból

Kapcsolódó cikkeink