Itt a nyár, indul a kertiparty-szezon!
A grillezés lelke a jó tüzelőanyag: mert a legjobb faszénparázson sütve!
Közeleg a vakáció, megnyitottak a teraszok és otthon, a kertben is lassan előkerülnek a grillsütők, készülhetnek a zamatos barbeque ételek. Ha nincs is olyan profi smokerünk, mint Horváth Zsolt – alias kicsiZso – grillfanatikus séfnek, mégis kihozhatjuk a maximumot a grillfogásokból, ha jó minőségű bükkfaszénen sütjük a finomságokat.
„Ahogy a Vitéz Kürtős idei szlogenje is mutatja: #alegjobbfaszénparázsonsütve – mely nem csak a kürtőskalácsra igaz, hanem szinte mindenre – ezt az egyik kedvenc séfünk, Horváth Zsolt – alias kicsiZso – be is bizonyítja, ugyanis a húsok, zöldségek mellett akár a gyümölcsöket is előszeretettel itatja át egy kis füstös ízzel, ami csak hozzáad a gasztroélményhez. A faszén használata rendkívül sokrétű, többféle módon és eszközben alkalmazható kiválóan, szinte csak a képzeletünk szabhat ennek határt. Bevallom sokáig én is keveset tudtam a faszénhasználat sokrétűségéről, ugyanis Erdélyben csak kürtőskalács készítésre vetettük be, vagy olykor padlizsánt, miccset, esetleg egy-egy flekkent grilleztünk rajta. Ma már látjuk, hogy kamadóban, szmókerben, rostlap alatt – sőt épp nemrég Horvátországban láttunk olyat, hogy égetett kerámia edényekre rápakolva a parazsat sütöttek polipot vagy bárányt” – meséli András Tünde, a Vitéz Kürtős egyik alapítója.
A Vitéz Kürtős már a kezdetektől az igazi, faszénparázson sült kürtőskalácsot készíti és erre a Farkaslakán található minőségi Hargitai Bükkfaszenet használja.
„Anno mikor megkérdezték tőlünk, hogy mi a jó kürtőskalács titka, szinte mindent említettünk, kivéve a jó minőségű faszenet, hiszen az nekünk Erdélyben természetes volt. Azonban amikor egy őszi, sárvári kitelepülésen váratlanul elfogyott a faszenünk és Budapestig minden benzinkútnál és barkácsboltban megálltunk, hogy pótoljuk a mennyiséget, rá kellett ébrednünk, hogy faszén és faszén között óriási a különbség. A bolti áruval egyszerűen nem tudtunk dolgozni, nem adtak elég hőt és teljesen máshogy viselkedett felette a kürtőskalács. Azóta tudjuk, hogy a jó minőségű, kemény fából készült faszén igazi kincs és nem csak nekünk” – mondja Bálint Gáspár, a Vitéz Kürtős társtulajdonosa.
Kezdetben a szomszéd szabadtéri vendéglátós kért tőlük kölcsön faszenet, majd ahogy szájról szájra terjedt, hogy a Vitéz Kürtősnél jó minőségű a faszén, egyre többen kezdtek tőlük rendelni.
„Az elmúlt években zajló gasztro forradalomnak köszönhetően a grillezés és barbeque-zás egyre nagyobb teret hódít hazánkban is és egyre elterjedtebb a faszénparázson sütés kultúrája. Ma már nem csak a profi felhasználóknak ajánljuk a Hargitai Bükkfaszenet, hanem hobbi vagy akár kezdő grillezőknek is, ugyanis néhány alapvető trükköt kell csupán elsajátítani ahhoz, hogy ínycsiklandozó, füstös ételeket kapjunk eredményül. Nálunk a bükkfaszén épp ezért többféle kiszerelésben is elérhető, hogy kiszolgáljuk a különböző igényeket” – folytatja András Tünde.
Horváth Zsolt – alias kicsiZso – a kicsiZso reggeliző, illetve a Bodrog Smoker BBQ tulajdonosa, vendéglátós, szakács, BBQ- és grillfanatikus, aki smokereket gyárt, különböző barbeque workshopokat tart az ország számos pontján és nem mellesleg él-hal az igazán jó faszénért.
„Igazi szenvedélyem a füst, a grillezés lelke pedig a jó minőségű tüzelőanyag. 600 Celsius fok. Ezt tudja a minőségi faszén és ezen mindössze pár perc elkészíteni bármilyen ételt. A bükkfaszén igazi karakteres ízt ad a sülteknek, nagyobb darabokból áll, begyújtáskor nem pattog, sokáig tartja a hőt, nem kormol és sütéskor nagyon kevés hamu marad utána. Nincs finomabb a füstön sült velőscsontnál, de kifejezetten jól készíthető rajta a marhaszegy, a hátszín, a 100 napig érlelt mangalica gerinc, ami olyan kuriózum, hogy rajtunk kívül itthon más nem csinálja. Ami pedig még meglepőbb lehet, a füstös eper madártejjel és egy kis grillezett pumpedlivel, ami az édesszájúakat is rabul ejti. Nem beszélve a kürtőskalácsról, aminek szintén a bükkfaszén adja a zamatát” – avat be a titkokba kicsiZso.
És hogy, hogyan fonódik össze a Vitéz Kürtős és kicsiZso neve? Míg utóbbi sok neves étteremnek gyárt jó minőségű sütőket, a Vitéz Kürtős pedig adja hozzá a jó bükkfaszenet a Michelin-csillagos éttermektől a török gyrososig!
„A jól égett szén úgy cseng, mint a cserépedény” – emlegetik a székelyvarsági szénégetők, a bakonyiak pedig azt mondják: „Úgy szólt, mint a harang.” A feszénégetés művészetének évszázados erdélyi hagyománya van, eredetileg az érc-és vasolvasztás, a kohászat miatt alakult ki, a kovácsmesterek is előszeretettel használták és az erdőgazdálkodás fontos része volt. Ma már leginkább gasztronómiai felhasználásra készítenek faszenet.
Kapcsolódó cikkeink
Öt most érő gyümölcs, amit érdemes baconnel megkóstolni
Az ellentétek vonzzák egymást – mondja a régi igazság, és…
Tovább olvasom >Ha nyár, akkor grillezés! – Tippek a tökéletes kerti sütögetéshez
A nagy hőségben az étkezéseink is teljesen megváltoznak: a friss…
Tovább olvasom >További cikkeink
Felsőfokú borismereti képzés
Szeptembertől magyarul és angolul is elérhető borismereti és borkulturális kurzus…
Tovább olvasom >Szamuráj, Mucius Scaevola, jégmezők lovagja – A nap videója
Hősünk, a japán bármixer több hálás szerepet is eljátszik egytelen…
Tovább olvasom >Van egy-két remek tortaötletünk – A nap képe
Szépek vagy meghökkentők vagy kreatívak vagy viccesek vagy…
Tovább olvasom >