Itt a nyár, indul a kertiparty-szezon!
A grillezés lelke a jó tüzelőanyag: mert a legjobb faszénparázson sütve!
Közeleg a vakáció, megnyitottak a teraszok és otthon, a kertben is lassan előkerülnek a grillsütők, készülhetnek a zamatos barbeque ételek. Ha nincs is olyan profi smokerünk, mint Horváth Zsolt – alias kicsiZso – grillfanatikus séfnek, mégis kihozhatjuk a maximumot a grillfogásokból, ha jó minőségű bükkfaszénen sütjük a finomságokat.
„Ahogy a Vitéz Kürtős idei szlogenje is mutatja: #alegjobbfaszénparázsonsütve – mely nem csak a kürtőskalácsra igaz, hanem szinte mindenre – ezt az egyik kedvenc séfünk, Horváth Zsolt – alias kicsiZso – be is bizonyítja, ugyanis a húsok, zöldségek mellett akár a gyümölcsöket is előszeretettel itatja át egy kis füstös ízzel, ami csak hozzáad a gasztroélményhez. A faszén használata rendkívül sokrétű, többféle módon és eszközben alkalmazható kiválóan, szinte csak a képzeletünk szabhat ennek határt. Bevallom sokáig én is keveset tudtam a faszénhasználat sokrétűségéről, ugyanis Erdélyben csak kürtőskalács készítésre vetettük be, vagy olykor padlizsánt, miccset, esetleg egy-egy flekkent grilleztünk rajta. Ma már látjuk, hogy kamadóban, szmókerben, rostlap alatt – sőt épp nemrég Horvátországban láttunk olyat, hogy égetett kerámia edényekre rápakolva a parazsat sütöttek polipot vagy bárányt” – meséli András Tünde, a Vitéz Kürtős egyik alapítója.
A Vitéz Kürtős már a kezdetektől az igazi, faszénparázson sült kürtőskalácsot készíti és erre a Farkaslakán található minőségi Hargitai Bükkfaszenet használja.
„Anno mikor megkérdezték tőlünk, hogy mi a jó kürtőskalács titka, szinte mindent említettünk, kivéve a jó minőségű faszenet, hiszen az nekünk Erdélyben természetes volt. Azonban amikor egy őszi, sárvári kitelepülésen váratlanul elfogyott a faszenünk és Budapestig minden benzinkútnál és barkácsboltban megálltunk, hogy pótoljuk a mennyiséget, rá kellett ébrednünk, hogy faszén és faszén között óriási a különbség. A bolti áruval egyszerűen nem tudtunk dolgozni, nem adtak elég hőt és teljesen máshogy viselkedett felette a kürtőskalács. Azóta tudjuk, hogy a jó minőségű, kemény fából készült faszén igazi kincs és nem csak nekünk” – mondja Bálint Gáspár, a Vitéz Kürtős társtulajdonosa.
Kezdetben a szomszéd szabadtéri vendéglátós kért tőlük kölcsön faszenet, majd ahogy szájról szájra terjedt, hogy a Vitéz Kürtősnél jó minőségű a faszén, egyre többen kezdtek tőlük rendelni.
„Az elmúlt években zajló gasztro forradalomnak köszönhetően a grillezés és barbeque-zás egyre nagyobb teret hódít hazánkban is és egyre elterjedtebb a faszénparázson sütés kultúrája. Ma már nem csak a profi felhasználóknak ajánljuk a Hargitai Bükkfaszenet, hanem hobbi vagy akár kezdő grillezőknek is, ugyanis néhány alapvető trükköt kell csupán elsajátítani ahhoz, hogy ínycsiklandozó, füstös ételeket kapjunk eredményül. Nálunk a bükkfaszén épp ezért többféle kiszerelésben is elérhető, hogy kiszolgáljuk a különböző igényeket” – folytatja András Tünde.
Horváth Zsolt – alias kicsiZso – a kicsiZso reggeliző, illetve a Bodrog Smoker BBQ tulajdonosa, vendéglátós, szakács, BBQ- és grillfanatikus, aki smokereket gyárt, különböző barbeque workshopokat tart az ország számos pontján és nem mellesleg él-hal az igazán jó faszénért.
„Igazi szenvedélyem a füst, a grillezés lelke pedig a jó minőségű tüzelőanyag. 600 Celsius fok. Ezt tudja a minőségi faszén és ezen mindössze pár perc elkészíteni bármilyen ételt. A bükkfaszén igazi karakteres ízt ad a sülteknek, nagyobb darabokból áll, begyújtáskor nem pattog, sokáig tartja a hőt, nem kormol és sütéskor nagyon kevés hamu marad utána. Nincs finomabb a füstön sült velőscsontnál, de kifejezetten jól készíthető rajta a marhaszegy, a hátszín, a 100 napig érlelt mangalica gerinc, ami olyan kuriózum, hogy rajtunk kívül itthon más nem csinálja. Ami pedig még meglepőbb lehet, a füstös eper madártejjel és egy kis grillezett pumpedlivel, ami az édesszájúakat is rabul ejti. Nem beszélve a kürtőskalácsról, aminek szintén a bükkfaszén adja a zamatát” – avat be a titkokba kicsiZso.
És hogy, hogyan fonódik össze a Vitéz Kürtős és kicsiZso neve? Míg utóbbi sok neves étteremnek gyárt jó minőségű sütőket, a Vitéz Kürtős pedig adja hozzá a jó bükkfaszenet a Michelin-csillagos éttermektől a török gyrososig!
„A jól égett szén úgy cseng, mint a cserépedény” – emlegetik a székelyvarsági szénégetők, a bakonyiak pedig azt mondják: „Úgy szólt, mint a harang.” A feszénégetés művészetének évszázados erdélyi hagyománya van, eredetileg az érc-és vasolvasztás, a kohászat miatt alakult ki, a kovácsmesterek is előszeretettel használták és az erdőgazdálkodás fontos része volt. Ma már leginkább gasztronómiai felhasználásra készítenek faszenet.
Kapcsolódó cikkeink
Grillbarát ezermesterek – A nap videója
Kreatív és szellemes megoldások otthoni grillezésre. A videóért katt a…
Tovább olvasom >Öt most érő gyümölcs, amit érdemes baconnel megkóstolni
Az ellentétek vonzzák egymást – mondja a régi igazság, és…
Tovább olvasom >Ha nyár, akkor grillezés! – Tippek a tökéletes kerti sütögetéshez
A nagy hőségben az étkezéseink is teljesen megváltoznak: a friss…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >