Itt a másodlagos importellenőrzés
A mai naptól részletes adatokat kell szolgáltatniuk az élelmiszer-importőröknek az árakról, fogyaszthatósági határidőkről, beszerzési forrásokról. A másodlagos importellenőrzés célja a gyenge minőségű vagy veszélyes tételek kiszűrése.
A hús, a friss zöldség-gyümölcs, valamint a tej és az azokból készült termékek várható beérkezése előtt két nappal az importőrnek hivatalosan, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnak (MgSzH) elküldött adatlapon kell beszámolnia a tételek mennyiségéről, fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idejéről, a gyártás helyéről, illetve a beszerzési árról is.
A rendelkezés betartása a kisebb kereskedők, illetve importőrök számára túlzottan nagy adminisztrációs terhet jelenthet majd. Az élelmiszerfeldolgozók szakmai érdekképviselete inkább attól tart, hogy a hivatalnak meg kell küldeni a beszerzési forrás adatait és az éppen aktuális árakat is.
Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerláncfelügyeletért és agrárigazgatási ügyekért felelős államtitkára elmondta: ha valamelyik kereskedőnél problémás terméket találnak, előfordulhat, hogy akár egy hónapig mindennap megjelenik a hatóság, és megvizsgálja a tárolt termékeket.
A másodlagos importellenőrzés egyébként a legtöbb, jelentős mennyiségű élelmiszert importáló országban régóta működik. A magyar bárányszállítók például évről évre megtapasztalhatják ennek hatásait Olaszországban húsvét előtt, amikor a hatóságok valamilyen célellenőrzésre való hivatkozással tartóztatnak fel kelet-európai szállítmányokat – írja a Népszabadság.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A GVH vizsgálatai szerint nem a kiskereskedelem a ludas az áremelkedésekben
Nem a kiskereskedelem a felelős a tej, a tejtermékek és…
Tovább olvasom >Iskolakezdés: átlagosan 50-75 ezer forinttal terveznek a családok
A REGIO JÁTÉK friss felmérése szerint a 2025-ös iskolakezdés átlagosan…
Tovább olvasom >Magyar sertéshús-külkereskedelem: drámai visszaesés az első öt hónapban
Miközben a világ meghatározó sertéshúspiacain – így az Egyesült Államokban,…
Tovább olvasom >