Italok, meleg nyár
Van egy dolog, aminek látványa még a szomjas embernek is vonzóbb, mint egy gyöngyöző palackú hideg söré vagy egy jeges koktélé: még több ezekből!Márpedig az elégedetten kortyolgató vendégek a teraszon az álmoskönyvek szerint jót jelentenek.
Számunkra elsőre talán furcsának tűnhetne a látvány: az USA-ban és Oroszországban is bevett szokás, hogy a sörözőben kancsókban szolgálják fel a sört. Nehéz lenne visszavezetni, mi ennek a gyakorlatnak az alapja – a klasszikus sörcsapolási rituálétól nagyon távol áll, de kétségkívül vannak praktikus okai is.
Ami viszont újdonság: az elmúlt egy-két nyár nagy újrafelfedezettjei a tengerentúlon az olyan klasszikus, szemcsalogató kancsókban asztalra tett koktélok, amelyeket minden vendéglős könnyen elkészíthet hivatásos mixer és bárpultos nélkül is. Látványos, ötletes, egyszerű megoldás és az újdonság erejével hat. Elkészíthetőek alkoholos és alkoholmentes formában; gyakorlatilag bár-
milyen recept felhasználható a short típusú italokénak a kivételével. Persze egy új „műfajról” beszélünk, tehát nem feltétlenül kell szolgaian lemásolni a hagyományos kevert koktélokat, annál is inkább, hogy díszíteni is másképp célszerű őket, mint poharas változataikat. Kancsóban koktélt kínálni lehet promóciós vagy – időnkénti túlzsúfoltság esetén – hatékonysági okokból, alkalmazható az ötlet a cateringben is, de egy forró nyári délutánon vagy estén a ház ajándékaként is el tudunk képzelni egy gyümölcsös italt.
Ha a látványosságot lehet még fokozni: kánikulában ugyancsak komoly „ígéretet” hordoz a jégbe fagyasztott ital – ennél aligha várhat hidegebbet a vendég. Ritkán kérnek egy egész palacknyi röviditalt a vendégek, de csoportoknak lehet ilyet jégtömbben felszolgálni, vagy szabadtéri pultnál látványelemként alkalmazni. Nemrégiben került a piacra a floridai Ice Jacket cég (beszélő név!) elsősorban a vendéglátásnak szánt terméke, amelynek segítségével még az üveget takaró jégtömb formája is jobban hasonlít a palackéra. Ám minthogy árát az amerikai kollégák pénztárcájához szabták, mi első nekifutásra inkább egy megfelelő magasságú mélyhűtő segítségével, az ital díszdobozát használva, házilag próbálkoznánk az idea megvalósításával.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >