Izocukorgyárat avattak fel Tiszapüspökin
Október 30-án Orbán Viktor miniszterelnök, Varga Mihály nemzetgazdasági és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter részvételével Tiszapüspökin átadták a KALL Ingredients Kft. izocukorüzemét, amely évente 530 ezer tonna GMO-mentes magyar kukoricát dolgoz fel, hulladék keletkezése nélkül. A mintegy 45 milliárd forintból megvalósult, zöldmezős beruházás közvetlenül mintegy 500, közvetve pedig további 750 embernek ad munkát Szolnok térségében.
Kárpáti László többségi tulajdonos,
Orbán Viktor miniszterelnök
és Mészáros Lőrinc kisebbségi tulajdonos
A nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházást a kormány 9,2 milliárd forinttal támogatta. Az MKB és az Eximbank mintegy 30 milliárd forintos, piaci alapú hitelt nyújtott a fejlesztéshez.
Az EXIM Bank számításai szerint az üzem tevékenysége 185 milliárd forinttal növeli a GDP-t. A gyár várható éves árbevétele 55 milliárd forint lesz, melynek 80 százaléka az európai piacokról származik majd. Az üzem indulásakor 0,2 százalékkal növeli a magyar GDP-t, és teljesítménye az ipar által megtermelt nemzeti össztermék 0,8 százalékát jelenti. //
Kapcsolódó cikkeink
Komoly a zavar a hazai gabonapiacon, magyar-e még a magyar kenyér?
Ukrajnából eddig több, mint 1,3Mrd tonna kétes minőségű gabona és…
Tovább olvasom >Business Days 2021 – A világ 8. csodája (2. rész)
Vannak, akik várják a csodát – mi inkább megpróbáltuk felépíteni…
Tovább olvasom >Élmezőnyben a magyar izocukorgyártás
Európa élmezőnyébe tartozik Magyarország a kukoricából előállított izocukor gyártásában –…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >