Ismét a Közös Agrárpolitikára voksoltak
Ismét a Közös Agrárpolitikára (KAP) voksoltak az uniós országok parlamentjeinek mezőgazdasági bizottsági elnökei budapesti tanácskozásukon pénteken az Országházban – erről számolt be Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke a tanácskozás szünetében újságíróknak.
A fideszes szakpolitikus jelezte: abban is egyet értettek a résztvevők, hogy a KAP két pillére, azaz a közvetlen támogatás és a vidékfejlesztés is része legyen a megújuló Közös Agrárpolitikának. Közös volt a vélemény abban is, hogy változatlanul az élelmiszerbiztonságot kell prioritásnak tekinteni a mezőgazdasági termelés és az élelmiszer-előállítás során. Ezzel egyenértékűnek ítélték, hogy az unióban előállított mezőgazdasági cikkek és élelmiszeripari termékek versenyképessége továbbra is megmaradjon a világpiacon.
A magyar bizottsági elnök idézte José Manuel Silva Rodriguezt, az Európai Bizottság mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős főigazgatóját, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy az uniónak a következő években és évtizedekben a világ élelmezéséből is ki kell venni a részét, mivel a népesség növekszik, és egyre inkább szükség lesz a minőségi élelmiszerekre.
A tanácskozáson felvetődött, hogy a széles áringadozásokat – aminek az oka a szakértők szerint a 20-30 százalékos mértékű fekete- és spekulatív kereskedelem – úgy lehetne letörni, hogy uniós közraktárakat hoznának létre, így simítva ki az áringadozások nagyságát. Továbbá felvetődött annak igénye is a tengerparttal nem rendelkező országok részéről, hogy az édesvízi halászat az eddiginél nagyobb anyagi támogatást kapjon a közös halászati alapból.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
BMI: mérsékelt bővülés februárban
A 2024. évi tavaszi időszak mérsékelt bővülését követően június óta tartós…
Tovább olvasom >Újra növekedési pályán a biopiac
A globális biopiac 2023-ban újra növekedési pályára állt, elérve a…
Tovább olvasom >Fejenként 62 kg ételt pazarolunk el évente
Egyre égetőbb problémát jelent az élelmiszer-hulladék és a túlfogyasztás: a…
Tovább olvasom >