Innovatív termékek az Alimentaria-n
A március 26-29 között tartott barcelonai élelmiszeripari kiállításról beszámoló sorozatunk utolsó részében néhány ott látott termékújdonságot mutatunk be. Az Alimentaria egyik fő hívószava az innováció, az itt bemutatott legújabb termékekről külön kiadvány is készül. Szubjektíven válogattunk a kreatív termékfejlesztések közül.
Az Alimentaria kiemelt innovációi közé tartozott a magyar nyírfacukor – egy újfajta, természetes cukorféleség, amelynek íze, édesítő-értéke szinte teljesen megegyezik a hagyományos cukorrépából vagy cukornádból készült kristálycukoréval, ugyanakkor mintegy 40%-al kevesebb kalóriát tartalmaz. www.nyirfacukor.hu.
Édesítőszert hozott a kiállításra az &Jones mexikói cég is a tengerentúlról, agave kaktuszból gyártott szirupot; ami első látásra – már palackja miatt is – a bármixerek, fagylaltozók és kávézók számára készült termékeket juttatta eszünkbe, de készítői szerint az ő szirupjuk a gasztronómia minden területén használható természetes édesítőszer, nagy édesítő erővel, amelynek használatával a napi cukorbevitel 30-40 százalékkal csökkenthető. www.andjones.alapar.com.
Az ízesített ásványvizek sikere után szinte magától értetődött, hogy ebből a termékfajtából funkcionális élelmiszer (is) váljon, majd jött egy kreatív termékfejlesztői vágás: az ásványvíz kapott egy meglepően „új” funkciót, és elkészült a kvázi-energiaital! Az Alimentarian a spanyol Destilerias Ferri bemutatta a Ferri koffeines ásványvizet, amely a koffeint nagy mennyiségben tartalmazza, ám kalóriatartalma zéró! Érdekes újdonság egy szeszfőzdétől! www.destileriasferri.es.
Támogatás a csapvíz-hívőknek: a kiránduláshoz, sportoláshoz használt műanyagpalackba már az óvatosabbak is tölthetnek vizet az ivóvízhálózatból. A Los Angelesi Bowa team Bubble fantázianéven olyan többször használatos palackot készített, amelynek kupakjába szűrő van építve. A 0,385; 0, 55 és 1 literes űrtartalmú flakonok kiszűrik a csapvízből a klórt és a szerves szennyeződéseket, így a víznek még az íze is jobban élvezhető. Műanyag kancsók is készülnek ilyen szűrőkkel. www.waterbobble.com.
A catering cégek, a kóstolófalatokat vagy sörkorcsolyákat kínáló vendéglátóhelyek, de még a háziasszonyok munkáját is segítik a belga Crock’In ehető tálkái, amelyekre az apró gasztronómiai csodák „feltétje” kerülhet. Önmagukban azonban nem is ezek jelentik az újdonságot, hanem egyrészt forma-, méret- és ízgazdagságuk, másrészt, hogy a cég hagyományos módszerekkel, kézi erővel, kizárólag természetes alapanyagokból készíti őket. www.croc-in.com.
A Crock’In-nel közös standon mutatott be a Belix hasonló „eszközöket” üvegnek tűnő műanyagból, valamint bambuszból. Az dizájnos edénykék mellet is kitűnt az ugyancsak egyszer használatos pipetta, aminek segítségével a tányérra lehet rajzolni a szószokkal. http://www.belix.be
A spanyol Murviedro borászat megfelezett bag-in-box boros kiszerelése igazai kolombusz tojása. Nekünk teszik az ötlet: a BIB rendszer minden előnyét nyújtja, és megold néhány olyan proplémát, amit ellenzői írnak terhére. Soha rosszabb újítást! www.murviedro.es.
Hazájában tavaly az Alimentaria Mexico innovációs nagydíját nyerte a Calbee Snack Salad nevű terméke – szárított zöldséggel készülő, egészséges falatkák az étkezések közötti időszakokra. Ahogy formájából is látszik, sok benne a zöldborsó! www.calbeeamerica.com.
Van még hol keresniük az új teaízek kutatónak is, ez is kiderült az Alimentarian. A spanyol Alma Teas & Herbal Infusions cég likőr ízű teákat hozott – állítólab a kökénylikőr ízű Pacharan és társai ugyan mind alkoholmentesek, de visszaadják a hagyományos likőrök igazi ízét. www.infoalimentacion.com.
A ColaCao Pepitas fantázianevű instant csokoládépora csokoládéforgácsokat tartalmaz, amik lesüllyednek a pohár aljára. A Pepitast tejjel kell hígítani, ha a tej hideg, a forgácsok ropognak a fogunk alatt, ha meleg, lassan, látványosan olvadnak el benne. www.comoquierascolacao.com.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
AI a vezetésben: több mint automatizálás, a munka támogatása
A mesterséges intelligencia (AI) alkalmazása az üzleti életben már nemcsak…
Tovább olvasom >Jön az idei utolsó Trade Marketing Klubülés – POPAI POP díjátadóval
November 28-án a MOM Kulturális Központ (MOMKult) különtermébe várunk mindenkit,…
Tovább olvasom >Bioélelmiszerek a közétkeztetésben? Jön a 34. Biokultúra Nap!
A Magyar Biokultúra Szövetség immár 34. alkalommal rendezi meg a…
Tovább olvasom >