Innovatív kutatási módszerek a jövőálló állattenyésztésért
Az élelmezésbiztonság és az ökoszisztémáink védelme szempontjából egyaránt kulcsfontosságú a fenntartható állattartás. A World Resources Institute előrejelzése szerint 2010-hez képest 2050-re a hús és tejtermékek iránti igény 68%-kal, a kérődző állatok húsa iránti igény 88%-kal fog nőni globálisan. Az állattartásnak tehát olyan megoldásokra van szüksége, amelyek egyszerre biztosítják az állatok jólétét, minimalizálják az állattartásból származó negatív környezeti hatásokat, miközben kiváló minőségű élelmiszer-termelést tesznek lehetővé, és kielégítik a világ növekvő élelmiszerigényét.
A cikk a Trade magazin 2023/12-01. lapszámában olvasható.
Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) – legelőre alapozott – szarvasmarha-tenyésztéssel foglalkozó On-Farm kutatásában főként digitális szenzorokat alkalmaznak annak érdekében, hogy nyomon kövessék és ahol kell, javítsák az állatok jólétét, miközben minimalizálják a veszteségeket. A digitális eszközök segítségével nyomon követhető minden egyes állat egészségi állapota, ami lehetőséget biztosít a betegségek korai felismerésére, egyedszintű, gyors beavatkozásokra. Lehetőség van az állatokat ért stressz (pl. borjak leválasztása) hatásának vizsgálatára, ami segíthet a szükségtelen stresszhatások csökkentésében, és hozzájárul az állomány egészségéhez. //
Kapcsolódó cikkeink
A fogyasztói tudatosságnak a pénztárca szab határokat
Egészséges, fenntartható és megfizethető alapanyagokat, élelmiszereket szeretnének a fogyasztók vásárolni,…
Tovább olvasom >Meghökkentő párosítás: a kereskedelem és a fenntarthatóság kéz a kézben is járhat
Ha a termelők és a helyi közösségek érdekeit is figyelembe…
Tovább olvasom >Újra PET-kalózok szálltak vízre a Tisza-tó megtisztításáért
Június közepén immár hatodik alkalommal rendezték meg a Tisza-tavi PET…
Tovább olvasom >További cikkeink
A fogyasztói tudatosságnak a pénztárca szab határokat
Egészséges, fenntartható és megfizethető alapanyagokat, élelmiszereket szeretnének a fogyasztók vásárolni,…
Tovább olvasom >Drága falatok – egyre mélyebben kell a pénztárcába nyúlni a húsért
Hiába őrzi népszerűségét a sertéshús a magyar fogyasztók körében, az…
Tovább olvasom >Globális minimumadó: Az amerikai vállalatcsoportok végleg kikerülhetnek a szabályozás alól
Az elmúlt időszakban a globális minimumadó kapcsán izgalmas fejlemények játszódtak…
Tovább olvasom >