Ingyenesen elérhető a NAK Élelmiszeripari kiadványsorozata

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2020. 11. 19. 14:37

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága 2018-ban készítette el az „Élelmiszeripari kézikönyv” kiadványsorozat első részeit, melyeket azóta már több másik is követett.

A bennük foglaltaknak köszönhetően az élelmiszeripar szereplői olyan információkkal, tanácsokkal, illetve megoldásokkal ismerkedhetnek meg, melyek könnyen alkalmazhatók és átültethetők gyakorlati tevékenységükbe. A kiadványsorozat megvalósításával és folyamatos bővítésével hozzájárulnak az ágazatban tevékenykedők minél hatékonyabb működéséhez, versenyképességük erősítéséhez és piaci jelenlétük fokozásához.

 

Az „Élelmiszeripari kézikönyv” című sorozata keretében eddig megjelent 9 kiadvány ingyenesen elérhető – kattintson a címekre:

Élelmiszeripari alapfogalmak I. és Élelmiszeripari alapfogalmak II.

A kétkötetes kiadvány szakmai alapossággal tartalmazza az élelmiszeripar több száz alapfogalmát. Mindennek összefoglalásában egyetemi oktatók és meghatározó vállalatoknál tevékenykedő szakemberek működtek közre – ezzel garantálva az elmélet és a gyakorlat összhangját. A jogszabályi háttéren is alapuló fogalmak egyféle ágazati jogszabálygyűjteményt is adnak, ami meggyőződésünk szerint az élelmiszer-előállítóknak hasznos segítséget jelent mindennapi munkájuk során.

Gluténmentes élelmiszerek

Növekvő fogyasztói kereslet mutatkozik napjainkban a gluténmentes élelmiszerek iránt. A diétára szorulók igényeinek kielégítéséhez szigorú előállítási körülményeknek és szabályozási feltételeknek kell megfelelniük a készítőknek. Ezek megismeréséhez kíván segítséget nyújtani kiadványunk. Emellett arra törekedtünk, hogy minél szélesebb kitekintésben járjuk körbe a témát, annak érdekében, hogy az élelmiszer-előállítók az igényeknek minél magasabb szinten meg tudjanak felelni, illetve termékkínálatukat megfelelően tudják alakítani.

Az élelmiszer-választást befolyásoló tényezők

A NAK Élelmiszeripari Igazgatósága 2016 és 2018 között tizenhét országgal együtt egy portugál koordináció alatt működő projekt keretében mérte fel az élelmiszer-választást befolyásoló tényezők hatásának mértékét. A munka keretében 2017-ben egy hazai reprezentatív kérdőíves megkérdezést végeztünk, melynek eredményeit a jelen kötet fejezeti részletezik.

A hűtési lánc felügyelete

Az élelmiszeripar és -kereskedelem, de a vendéglátóipar szereplőinek is tisztában kell lenniük a hűtés, a fagyasztás és a hűtési lánc fenntartásának jelentőségével. Kiadványunk ezen gondolatiság jegyében készült, egyfajta „kapaszkodót” adva az érintetteknek.

Laktózmentes élelmiszerek

A kamara 2018-ban felmérést végzett a laktózmentesen táplálkozók körében. Az adatgyűjtés egyik komoly tanulsága volt, hogy a kereslet és a kínálat találkozásához célzott termékfejlesztésre van szükség. A kiadványban a szakemberek ezzel kapcsolatos tanácsai (is) szerepelnek.

A takarítás kritériumai

Élelmiszeriparikiadvány-sorozatunk újabb  kötete a takarítás témáját járja körül. Ismerteti egyrészt a takarítás célját, módozatait, illetve  hasznos ötleteket  és tanácsokat ad a helyes gyakorlatok elsajátításához és alkalmazásához.

Kiadványunk komplexen foglalkozik a témával, kezdve a tisztítás, fertőtlenítés jelentőségétől, fogalmától a különféle űrlapmintákig.

Érzékszervi vizsgálatok

Jelen kiadványunk első részében megismerkedhet az érzékszervi vizsgálatok elméleti alapjával, ágazati sajátosságaival. Részletesen bemutatjuk a szabályozás hazai és nemzetközi hátterét, a vizsgálatok általános irányelveit, a megvalósítás részleteit, illetve az eredmények kiértékelését és értelmezését.

Szakszerű pálinkakínálás

Fontosnak tartjuk, hogy a megfelelő gondossággal készült pálinkáról alkotott képet úgy alakítsuk, hogy a fogyasztók valóban megtapasztalhassák az ital pozitívumait egy-egy kóstolás alkalmával, és a minőségi termékekkel való találkozás után beleszeressenek, majd később is azokat keressék. Kiadványunkkal azt a folyamatot kívánjuk segíteni, hogy a minőségi, mértékletes, ám élvezetes pálinkafogyasztás kultúráját minél többen megtapasztalják és magukénak tudják.

Biztonságos élelmiszer-előállítás

  1. Higiéniai alapismeretek az élelmiszeriparban
  2. Veszélyelemzés, Kritikus Szabályozási Pontok (HACCP) rendszer és alkalmazása
  3. Élelmiszerbiztonsági és minőségirányítási rendszerek

A háromkötetes kiadvány átfogó alapismereteket nyújt az élelmiszer-higiéniáról, a jogszabályi követelményekről és az élelmiszerbiztonsági szabványokról azon vállalkozások számára, amelyek élelmiszert állítanak elő vagy kezelnek. Az ilyen formában szintetizált, hiánypótló információknak köszönhetően növelni tudják a hatékonyságukat is, a folyamatok racionalizálása és a nem megfelelő tevékenységek csökkentése révén.

 

Kapcsolódó cikkeink