Inflációhúzó élelmiszerek
2007. augusztusban a fogyasztói árak júliushoz viszonyítva összességükben nem változtak, de az éves infláció 8,3 százalék volt. Idén – áll a KSH gyorsjelentésében – az első nyolc hónapban átlagosan 8,5 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. Egy hónap alatt – 2007. júliushoz viszonyítva – az élelmiszerek árai 0,1 százalékkal emelkedtek az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) átlagos, 9,9 százalékos árcsökkenése és a többi élelmiszer 1,5 százalékos átlagos árnövekedése következtében. Növekedett a liszt (7,1 százalék), a tojás (6,9 százalék ), az étolaj (6 százalék), a sertéshús (4,6 százalék), a tej (4,3 százalék), a baromfihús (3,2 százalék), valamint a kenyér (1,7 százalék) ára.
12 hónap alatt, 2006. augusztushoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 10,9 százalékkal emelkedtek. Ezen belül drágult a liszt 33,2, a tojás 18,3, a baromfihús 18,2, a péksütemények 17,5, valamint a kenyér ára 17,3 százalékkal.
Az Eurostat jelentése szerint az eurózóna inflációja 2007 júliusában 1,8 százalék volt, míg egy évvel korábban 2,4 százalékot tett ki.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Lassan terjed a cash-back rendszer Magyarországon a boltokban
Magyarország 2023 júliusában bevezetett cash-back rendszere, amely lehetővé teszi a…
Tovább olvasom >13,5 százalékkal, 2100 forint fölé emelkedett a fizikai átlagórabér a második negyedévben
Az idei második negyedévben 2104 forint volt a fizikai munkát…
Tovább olvasom >K&H: kevesebb figyelem jut a cégeknél a társadalmi felelősségre
Nagy- és kisvállalatoknál egyaránt csökkent a cégek társadalmi felelősség iránti…
Tovább olvasom >