Indulhat a valódi eperszezon
Bár a piacokon és áruházakban már áprilisban is kapható volt a magyar eper, a szabadföldi termés szezonja igazán csak most kezdődik.
A fóliás epernek még nincs igazi zamata, a szabadban termett gyümölcs finomabb, egyben drágább is. Az eperszezon most indul, és mintegy három hét alatt ér le teljesen a termés, bár el lehet húzni akár hathetesre is, több fajta ültetésével.
Import vagy magyar?
A szezon az import chilei majd spanyol terméssel indul, azt követi az olasz, a macedón és a görög, míg május közepén a hazai is megjelenik. A külföldi termékek kapcsán keveset tudunk a pontos eredetről, valamint a vegyszeres ellenőrzésről. Ez a visszatérő probléma több év távlatában sem tekinthető megoldottnak, csupán a magyar – egyébként szigorú – feltételrendszerekre van rálátásunk. A külföldi – pld. marokkói földterülettel rendelkező spanyol – vállalkozó gond nélkül spanyol területre juttathatja az uniós területen kívül termelt gyümölcsét, mivel így rá a közös szabályrendszer feltételei nem vonatkoznak, de termékét már uniós állampolgárként továbbíthatja, ezáltal az Magyarországra is elkerülhet.
A külföldről behozott epret a legkorábbi érettségi fokon szedik le, és csak útközben érik meg a kamionokban, akár a banán. A félzöld vagy még fehér színű állapotában leszedett termés gyakran tíz napon át utazik célállomásáig, amit csak jelentős mennyiségű tartósítószerrel bír ki, hiszen normál körülmények között három napon belül bepenészedne.
A hazai szezon kezdetén gyakran előforduló jelenség, hogy a külföldi epret hazai áruként tüntetik fel, ezzel is keresve rajta kilónkénti néhány száz forintot. Ugyanis ennyivel lehet többet elkérni a magyar eperért. Ez a csalás a magyar hatósági minőségellenőrzés gyengesége miatt többnyire következmény nélkül lehetséges, ami arra is alapozható, hogy a hazai fogyasztók az elmúlt 5-6 év során már szívesebben nyúlnak a zsebükbe, hogy a jobb ízű magyar árut vásárolják.
Itthon azonban olyan fajtákat termesztenek, amelyek ízletesebbek, zamatosabbak ugyan, de a magasabb nedvességtartalmuk miatt sokkal kevesebb tárolást bírnak ki. Magyarországon mintegy 70 százalékban Clary fajtájú epret termesztik, de egyre divatosabb az Asia fajta is. Ezek a leszedést követő 48 óra elteltével már nem olyan szépek, így az áruk is alacsonyabb a frissekénél. Ezért különösen fontos a gondos szállítás.
A reggel kilencig leszedett gyümölcs azonnal a piacra kerül a vásárlóhoz, az esti szedést pedig közvetlenül a 0-12 fokos hűtőbe teszik. Így még friss marad, de nem is fagy meg. (Agroinform Hírszolgálat, agroinform.com)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Csaknem 100 milliárd forintból fejlődhet tovább az élelmiszeripar
Megszülettek az első támogatói döntések a komplex élelmiszeripari fejlesztések kapcsán,…
Tovább olvasom >Veszélyben az élelmiszerbiztonság? Magyarország nem támogatja a Mercosur-egyezményt
Komoly aggodalmakat fogalmazott meg Nagy István agrárminiszter az EU és…
Tovább olvasom >Nyugták új korszaka: már elérhető az e-pénztárgép, 2026-tól kötelező lesz
2026. szeptember 1-jétől minden magyar vállalkozónak kötelező lesz nyugtát adni…
Tovább olvasom >