Indulhat a valódi eperszezon
Bár a piacokon és áruházakban már áprilisban is kapható volt a magyar eper, a szabadföldi termés szezonja igazán csak most kezdődik.
A fóliás epernek még nincs igazi zamata, a szabadban termett gyümölcs finomabb, egyben drágább is. Az eperszezon most indul, és mintegy három hét alatt ér le teljesen a termés, bár el lehet húzni akár hathetesre is, több fajta ültetésével.
Import vagy magyar?
A szezon az import chilei majd spanyol terméssel indul, azt követi az olasz, a macedón és a görög, míg május közepén a hazai is megjelenik. A külföldi termékek kapcsán keveset tudunk a pontos eredetről, valamint a vegyszeres ellenőrzésről. Ez a visszatérő probléma több év távlatában sem tekinthető megoldottnak, csupán a magyar – egyébként szigorú – feltételrendszerekre van rálátásunk. A külföldi – pld. marokkói földterülettel rendelkező spanyol – vállalkozó gond nélkül spanyol területre juttathatja az uniós területen kívül termelt gyümölcsét, mivel így rá a közös szabályrendszer feltételei nem vonatkoznak, de termékét már uniós állampolgárként továbbíthatja, ezáltal az Magyarországra is elkerülhet.
A külföldről behozott epret a legkorábbi érettségi fokon szedik le, és csak útközben érik meg a kamionokban, akár a banán. A félzöld vagy még fehér színű állapotában leszedett termés gyakran tíz napon át utazik célállomásáig, amit csak jelentős mennyiségű tartósítószerrel bír ki, hiszen normál körülmények között három napon belül bepenészedne.
A hazai szezon kezdetén gyakran előforduló jelenség, hogy a külföldi epret hazai áruként tüntetik fel, ezzel is keresve rajta kilónkénti néhány száz forintot. Ugyanis ennyivel lehet többet elkérni a magyar eperért. Ez a csalás a magyar hatósági minőségellenőrzés gyengesége miatt többnyire következmény nélkül lehetséges, ami arra is alapozható, hogy a hazai fogyasztók az elmúlt 5-6 év során már szívesebben nyúlnak a zsebükbe, hogy a jobb ízű magyar árut vásárolják.
Itthon azonban olyan fajtákat termesztenek, amelyek ízletesebbek, zamatosabbak ugyan, de a magasabb nedvességtartalmuk miatt sokkal kevesebb tárolást bírnak ki. Magyarországon mintegy 70 százalékban Clary fajtájú epret termesztik, de egyre divatosabb az Asia fajta is. Ezek a leszedést követő 48 óra elteltével már nem olyan szépek, így az áruk is alacsonyabb a frissekénél. Ezért különösen fontos a gondos szállítás.
A reggel kilencig leszedett gyümölcs azonnal a piacra kerül a vásárlóhoz, az esti szedést pedig közvetlenül a 0-12 fokos hűtőbe teszik. Így még friss marad, de nem is fagy meg. (Agroinform Hírszolgálat, agroinform.com)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Orbán Viktor: jövőre reális a három százalékot meghaladó gazdasági növekedés
Reális a három százalékot meghaladó gazdasági növekedés 2025-ben Magyarországon –…
Tovább olvasom >Nehéz helyzetben a sertéshúságazat: emelkedő költségek, csökkenő fogyasztás és átalakuló szokások
Évek óta kihívásokkal néz szembe a hazai és az uniós…
Tovább olvasom >Az NGM tájékoztató levélben kéri az embereket, hogy költsenek
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztató levélben fogja értesíteni az önkéntes…
Tovább olvasom >