Indul az osztálykirándulás-szezon! De mi kerüljön az uzsonnás dobozba?
A tanév végének közeledtével elérkezett az osztálykirándulások és szabadtéri iskolai programok szervezésének időszaka. A nyári melegben különösen fontos, hogy a kirándulásra csomagolt ételek élelmiszerbiztonsági szempontból is kifogástalanok legyenek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja összegyűjtött néhány egyszerű és praktikus tanácsot, amelyek segítenek elkerülni az élelmiszer-eredetű megbetegedéseket.
A magasabb hőmérséklet és páratartalom ideális környezetet teremt az élelmiszerekben elszaporodó baktériumok számára. Kiemelten fontos ezért, hogy mit és hogyan csomagolunk a kirándulásokra. Az elsődleges szempont az, hogy lehetőleg hűtést nem igénylő, tartósabb élelmiszereket válasszunk. A péksütemények többnyire nem igényelnek hűtést, de arra ügyeljünk, hogy a töltelék se legyen gyorsan romló. Ha szendvicset csomagolunk, kenőmájas és párizsi helyett válasszunk inkább száraz felvágottat. A tojásos vagy majonézes fogások azonban kerülendők. Az uzsonna csomagolása során használjunk papírzacskót vagy vászonzsákot, amelyek segítenek elvezetni a nedvességet. A nassolnivalók közül a nem romlandó alternatívák, mint a müzliszelet, zabszelet vagy magvak, biztonságos és laktató megoldást jelentenek.
Ha már a kirándulást megelőző este becsomagoljuk az ételeket, akkor azokat mindenképpen tegyük a hűtőszekrénybe éjszakára. Az élelmiszerbiztonság mellett az élelmiszerpazarlás megelőzése is fontos szempont az osztálykirándulásokra való felkészüléskor. A menü összeállításakor részesítsük előnyben a változatos, szezonális alapanyagokat, és inkább kisebb adagokat csomagoljunk. Érdemes a gyerekekkel is beszélgetni arról, hogy az élelmiszer érték, és közös felelősségünk, hogy ne csak biztonságosan, hanem pazarlás nélkül is fogyasszuk el őket. A teljes cikk elérhető a Nébih holnapján: https://portal.nebih.gov.hu/-/indul-az-osztalykirandulas-szezon-de-mi-keruljon-az-uzsonnas-dobozba
Kapcsolódó cikkeink
Elkészült az EU Riasztási és Együttműködési Hálózatának 2024-es összefoglalója
Az Európai Unió Riasztási és Együttműködési Hálózata (ACN) 2024-ben 9400-nál…
Tovább olvasom >Agrárkamara: nem kérünk az ukrán importból
Az Európai Bizottság határozatlan idejű kedvezményeket javasol Ukrajnának a lejárt…
Tovább olvasom >Fókuszban az ifjú gazdák és az élelmiszerbiztonság – szeminárium Brüsszelben
A fiatal termelők megerősítése, a generációváltás támogatása, a rövid élelmiszerláncok…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fitch: élénkülő világgazdaság a vámháborús enyhülés nyomán – Kína és az USA húzhatja a növekedést
A vártnál erősebb gazdasági teljesítményre számít 2025-ben a Fitch Ratings:…
Tovább olvasom >A Magyar Termék védjegy a cégeknek közösséget, a vevőknek megbízható minőséget ad
A kölcsönös előnyökön alapuló szakmai együttműködések képessé teszik a vállalkozásokat…
Tovább olvasom >Csatlakozik a Bonafarm Csoporthoz Szautner Péter
A Bonafarm Csoport vezérigazgató-helyetteseként és csoport stratégiai igazgatóként folytatja pályafutását…
Tovább olvasom >