Indul az osztálykirándulás-szezon! De mi kerüljön az uzsonnás dobozba?
A tanév végének közeledtével elérkezett az osztálykirándulások és szabadtéri iskolai programok szervezésének időszaka. A nyári melegben különösen fontos, hogy a kirándulásra csomagolt ételek élelmiszerbiztonsági szempontból is kifogástalanok legyenek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja összegyűjtött néhány egyszerű és praktikus tanácsot, amelyek segítenek elkerülni az élelmiszer-eredetű megbetegedéseket.
A magasabb hőmérséklet és páratartalom ideális környezetet teremt az élelmiszerekben elszaporodó baktériumok számára. Kiemelten fontos ezért, hogy mit és hogyan csomagolunk a kirándulásokra. Az elsődleges szempont az, hogy lehetőleg hűtést nem igénylő, tartósabb élelmiszereket válasszunk. A péksütemények többnyire nem igényelnek hűtést, de arra ügyeljünk, hogy a töltelék se legyen gyorsan romló. Ha szendvicset csomagolunk, kenőmájas és párizsi helyett válasszunk inkább száraz felvágottat. A tojásos vagy majonézes fogások azonban kerülendők. Az uzsonna csomagolása során használjunk papírzacskót vagy vászonzsákot, amelyek segítenek elvezetni a nedvességet. A nassolnivalók közül a nem romlandó alternatívák, mint a müzliszelet, zabszelet vagy magvak, biztonságos és laktató megoldást jelentenek.
Ha már a kirándulást megelőző este becsomagoljuk az ételeket, akkor azokat mindenképpen tegyük a hűtőszekrénybe éjszakára. Az élelmiszerbiztonság mellett az élelmiszerpazarlás megelőzése is fontos szempont az osztálykirándulásokra való felkészüléskor. A menü összeállításakor részesítsük előnyben a változatos, szezonális alapanyagokat, és inkább kisebb adagokat csomagoljunk. Érdemes a gyerekekkel is beszélgetni arról, hogy az élelmiszer érték, és közös felelősségünk, hogy ne csak biztonságosan, hanem pazarlás nélkül is fogyasszuk el őket. A teljes cikk elérhető a Nébih holnapján: https://portal.nebih.gov.hu/-/indul-az-osztalykirandulas-szezon-de-mi-keruljon-az-uzsonnas-dobozba
Kapcsolódó cikkeink
Hogyan táplálkozzunk kánikulában? – a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tanácsai
A nyár a lazítás, a nyaralás, a szabadtéri programok időszaka…
Tovább olvasom >Veszélyben az élelmiszerbiztonság? Magyarország nem támogatja a Mercosur-egyezményt
Komoly aggodalmakat fogalmazott meg Nagy István agrárminiszter az EU és…
Tovább olvasom >Agrárminisztérium: több mint fél évszázada a hazai élelmiszeripar élvonalában
Az élelmiszeripar jövőjét azok a fiatal szakemberek formálják, akik tisztelik…
Tovább olvasom >További cikkeink
A GVH vizsgálatai szerint nem a kiskereskedelem a ludas az áremelkedésekben
Nem a kiskereskedelem a felelős a tej, a tejtermékek és…
Tovább olvasom >A Nestlé továbbra is a világ legértékesebb élelmiszer márkája a Brand Finance szerint
A Nestlé immár tizedik éve vezeti az élelmiszermárkák globális rangsorát,…
Tovább olvasom >Iskolakezdés: átlagosan 50-75 ezer forinttal terveznek a családok
A REGIO JÁTÉK friss felmérése szerint a 2025-ös iskolakezdés átlagosan…
Tovább olvasom >