Indul a nyári szezonális ellenőrzés
Július 15-én, kedden elindul a nyári szezonális ellenőrzés, amelyet az élelmiszerlánc-felügyeletet irányító Tállai András, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára rendelt el – jelentette be hétfői közleményében a minisztérium.
Az augusztus 30-ig tartó ellenőrzés-sorozaton a Nébih és a kormányhivatalok szakemberei a nyári lovas táborokat, a fröccsteraszokat, a grillezésre szánt húskészítmény előállítókat, az ásványvíz-palackozókat és szikvíz-előállítókat, valamint a helyi termelői piacokat vizsgálják.
Hozzátették, a célterületek ellenőrzését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával a vármegyei kormányhivatalok és járási hivatalok szakemberei végzik.
Az idei ellenőrzés-sorozaton a szakemberek számos – tipikusan nyári programokhoz kapcsolódó – területen végeznek ellenőrzéseket. Többek között vizsgálni fogják a nyári lovas táborokban tartott lovak állategészségügyi állapotát, valamint a tartási és üzemeltetési körülményeket. Fókuszba kerül a szezonális fröccsteraszokon árusított alkoholos italok élelmiszerbiztonsági és minőségi, valamint a létesítmények higiéniai megfelelősége.
A nyár elengedhetetlen programjaként a grillezésre szánt előkészített húsok és húskészítmények – pléldául grillkolbászok, marinált termékek, hamburgerhúsok – is górcső alá kerülnek. A vizsgálatok során a felügyelők kiemelt figyelmet fordítanak a termékek összetevőinek nyomon követhetőségére, valamint az előállító üzemek önellenőrzésére is. Az idei évben az ásványvíz palackozó és szikvíz előállító létesítmények élelmiszerbiztonsági és higiéniai megfelelőségét is vizsgálja a hatóság – ismertette a szaktárca.
Kiemelték: évről évre egyre népszerűbbek a termelői piacok, hiszen a vásárlók bíznak benne, hogy ott kiváló minőségű kistermelői termékekhez juthatnak. A megtévesztés elkerülése érdekében a kistermelői nyilvántartásba vétel meglétét ellenőrzik majd a hatóság szakemberei.
A magyar élelmiszerlánc-felügyelet nemcsak a szezonális ellenőrzések időszakában, hanem egész évben elhivatottsággal végzi munkáját, hogy az élelmiszerbiztonságot fenntartsa, a fogyasztók és a tisztességes magyar előállítók, termelők érdekeit védje – hangsúlyozta az Agrárminisztérium.
Kapcsolódó cikkeink
A St. Andrea Szőlőbirtok lett Az év pincészete Magyarországon
A magyar borászatok hittel, kitartással, hűséggel dolgoznak, lépést tartanak a…
Tovább olvasom >A tarvágás káros, és az állami erdészetek tudnák felelősebben kezelni hazánk erdeit – ezt üzeni a WWF Magyarország Klímabarát Erdőgazdálkodó díja
Az Agrárminisztérium közleménye, illetve a közösségi média számára készült videója…
Tovább olvasom >Az ország kenyere biztosított
A gazdák munkájának és szorgalmának köszönhetően biztosított az ország kenyere,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Félidei dinnyekörkép: nehéz szezon, piacromboló akciók, elkeseredett termelők
A hazai dinnyeszezon egy-két hét csúszással indult a szokatlanul hűvös…
Tovább olvasom >Nyitott portákkal várják a vásárlókat a kistermelők
Országszerte kinyitják kapuikat a fogyasztók előtt a hazai kistermelők. A…
Tovább olvasom >Megnyitotta első kizárólag non-food üzletét a Lidl Németországban
A németországi Lotstettenben nyitotta meg első, kizárólag nem-élelmiszer termékeket kínáló…
Tovább olvasom >