Igyunk spanyolul!
Spanyolország sokak szerint a modern gasztronómia hazája. Túlzás vagy nem, az Ibériai félsziget séfjei a világ legjobb szakácsai közé tartoznak – többek között, mert nagyon otthon vannak az ízek világában, és mert vállalkozó kedvűek.
Lassan azt is megszokhatjuk, hogy nemcsak a spanyol konyha és a spanyol borok nyújtanak sokszor tökéletes élményt; egyre nagyobb súlyt helyeznek a söripar fejlesztésére, és innovatívak az égetett szeszesitalok termékfejlesztésének területén is. Csak példákat, hogy kiragadjunk: a ma rendkívül trendinek számító ginek között igazán rendhagyó ízharmóniákat kínálnak – az ennél az italfajtánál szokatlan kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, sőt, olajbogyó felhasználásával. Szájösszeragasztó európai társaikat ismerve ugyancsak szokatlannak tűnhetnek a már-már száraz ízekbe hajló narancslikőrök is
Nyilván nem meglepő: a spanyolok értenek az italkeveréshez is, és kísérleteik ezen a területen sem mindennapiak. Nem művészkedésre gondolunk, egyszerűen csak a flexibilis megközelítésre. A Fizzz című német szaklap például két nyári „slágerről” is beszámolt szeptemberben megjelent számában: Dél-Spanyolországban robbant a néhány év óta bábállapotban már jelen lévő Rebujito – száraz Sherry tonikkal (fele-fele arányban, néhány mentalevéllel – 1. és 2. kép), az étel- és ital-innovációk kifejlesztésével foglalkozó Sandro Desii pedig két olyan, egyébként hagyományos koktéllal (persze fagyasztáshoz alkalmas receptúrát kidolgozva ezekhez) aratott sikert, amiket hűtési hőmérséklettől függően enni és inni is lehet (3. kép).
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Borravaló vagy szervizdíj
Gyakran nagy bizonytalanság övezi a témát: a mára szinte mindenhol alkalmazott…
Tovább olvasom >Az NTAK-ból már látszik: 16%-kal nőtt az utazók száma az őszi szünetben
Kiemelkedő utazási kedvet hozott hazánkban az október 26. és november…
Tovább olvasom >Magyar narancs: málna nem, füge és banán igen
A klímaváltozás miatt a Kárpát-medencében olyan növényfajok tűnhetnek el, amelyek…
Tovább olvasom >