Igyuk vagy ne igyuk?
Számos kutatás azt bizonyítja, hogy a kávéban lévő koffein nem gyakorol káros hatást az egészségünkre, ám a kávéfogyasztásnak vannak olyan aspektusai, amelyek nem feltétlenül tesznek jót az egészségnek – olvastuk a mindennapipszichologia.hu-n.
Gyakran felmerül a kérdés, vajon a kávé jót vagy rosszat tesz az egészségnek? A JAMA Internal Medicine tanulmánya szerint a válasz: jót is, rosszat is. Számos kutatás ugyan azt bizonyítja, hogy a kávéban lévő koffein nem gyakorol káros hatást az egészségünkre, ám a kávéfogyasztásnak vannak olyan aspektusai, amelyek nem feltétlenül tesznek jót az egészségnek.
Pozitívumok
– A 130 ezer amerikai egészségügyi szakember részvételével készült Ápolónők Egészségtanulmánya és Egészségügyi Szakemberek Egészségtanulmánya körülbelül 20 évig vizsgálta a koffeinfogyasztást, és azt az eredményt hozta, hogy a kávé nem növeli a halálozást.
– Nemzetközi kutatások kimutatták, hogy a kávé nagy mennyiségű fogyasztása a 2-es típusú diabétesz alacsony kockázatával hozható összefüggésbe, vagyis a kutatók szerint a koffein hosszú távon előnyös hatást gyakorolhat a cukorbetegségre. Más előzetes kutatások arra utalnak, hogy a kávé a Parkinson-kór, a májrák és a májzsugorodás ellen is védelmet nyújthat, és a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát is csökkentheti.
– A Harvard Egyetem Orvosi Karának az Archives of Internal Medicine folyóiratban közzétett kutatása azt mutatta, hogy a nők körében a kávéfogyasztás csökkentheti a depresszió kialakulásának kockázatát.
Negatív hatások
– A kávé kafesztolt tartalmaz, ami növeli az LDL koleszterin szintjét. Ezt papírfilter használatával el lehet kerülni, de ha valaki szűrés nélkül főzi vagy török kávét iszik, nagy mennyiségű kafesztolt visz be a szervezetébe. A kutatások szerint a szűretlen kávé akár 8 százalékkal is növelheti az LDL szintjét.
– A kávé rövid távon negatív hatást is gyakorolhat a diabéteszre. Amikor kutatások során koffeint vagy koffeintartalmú kávét adtak a kísérleti alanyoknak, amit valami magas glükóztartalmú táplálék követett, az alanyok inzulinérzékenysége csökkent, és vércukorszintjük a vártnál magasabbra emelkedett.
– A feketén, vagy egy kevés tejjel és cukorral készített kávé egészséges lehet. A kávék többsége azonban nagy mennyiségű feldolgozott cukrot, szirupot, tejszínt vagy tejszínhabot tartalmaz, amelyek megnövelhetik a vércukorszintet és a koleszterinszintet is. Ráadásul az ilyen italok kalóriatartalma a hízást is elősegíti.
– Végül a kávéivás negatív viselkedésekkel – például kevesebb testmozgással, egészségtelenebb étrenddel és dohányzással – állhat összefüggésben. Ebből a szempontból tehát bár maga a kávéfogyasztás semleges az egészségre, a többi hozzá társuló viselkedéssel együtt káros hatással lehet.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >