Így zajlott a II. Schnitta Sámuel Gasztronómiai Emlékverseny

Szerző: Trade Horeca Dátum: 2013. 03. 25. 11:04

A Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület szervezésében zajlott verseny döntőjét 2013. március 20-21-én rendezték Miskolcon.

A megmérettetés a pincérek alkalmi terítésével kezdődött, amihez az előre megadott tizenöt téma közül a Díszebéd a Hortobágyi Hídi Vásár napján, a Hortobágyon lett kisorsolva, s minden csapatnak ehhez kellett étel-, italsort összeállítania, a helyszínen lévő éttermi eszközökkel megterítenie, valamint számítógépen menükártyát szerkesztenie. (Azonos feladat, azonos eszközökkel, szakoktatók segítsége nélkül.)

Közben a szakácsok s a csapat cukrász tagja is megkezdte a munkát, akiknek a csapatok számára előre megadott alapanyaglistából, öt óra alatt egy hatfogásos ételsort kellett elkészíteniük.
A pincérek megterített alkalmi asztalait a zsűri elkezdte értékelni, akiket a Schnitta egyesület delegálta erre a versenyre, tagjai: Török István, Barabás Zoltán, Dr. Kovács Mihályné, Meskál Tibor, Punk Ferenc voltak, valamennyien Schnitta Sámuel díjas éttermi mesterek.

A szusszanásnyi szünetet követően a pincérversenyzők a csapat által lefőzött ételsorhoz kezdtek el teríteni a déli órákban. Az ételsor borkínálatával, csak e versenyfeladat elkezdését követően ismerkedhettek meg a pincérek, hiszen a rendezők csak ekkor mutatták meg a borokat a versenyzőknek, amelyek közül a szakácsokkal is konzultálva választhatták ki, az ételekhez legjobban illő italokat. Aztán amikor a bejárathoz megérkeztek a meghívott vendégek, minden csapat megismerkedett azzal a négy vendéggel, akiket ki kellett szolgálniuk. Elindult a díszasztalnál az élőmunka, aminek nagy részében svájci felszolgálási módban végezték feladatukat a pincérek. A meleg előételt azonban angol I-ben szolgálták fel és feladat volt a korábban már leírt asztalnál történő egyben készült pisztráng filézése is. A vendégeknek történő tálalást követően a zsűrik asztalára is kerültek az ételekből, melyet a szakács, cukrász zsűri, amely Boros László, Ambrus György, Kandik Ferenc, Kőrössy Kálmán, Varga Zoltán személyéből állt bírált. A pincér zsűrinek kitálalt ételek pedig azt a célt szolgálták, hogy összekóstolják az ételt az ahhoz választott borral.

A délután folyamán még eszközfelismerés (húsz darab éttermi eszköz), és ötven kérdésből álló szakmai totó kitöltése következett a felszolgálók részére. Már besötétedett, amikor a pincérek feladataikat megoldva befejezték az első napi versenyt, a szakácsok és cukrász csapattag azonban csak ekkor kezdte a nyolc személyes dísztál, és dísztorta készítésének előkészületeit.
A második nap reggelén már az ITC aulájában sürögtek a pincérek, hiszen itt kellett megteríteniük egy díszasztalt, amelynek témája szabadon választott volt, a terítékkel a versenynapon kilátogató közönséget a pincér szakma szép, elegáns oldalával ismertették meg a csapatok, ez a díszterítés nem volt a verseny része. A szakácsok és cukrászok munkái is ekkor kerültek ki a csapatok bemutató asztalaira, ezeket a munkafolyamatokat Krivács András a MNGSZ elnöke is a helyszínen követte, aki a verseny mindkét napján jelen volt a fiatalok között. A díszmunkákat a szakmai zsűrik értékelték, a szakemberek csapatonként mondták el véleményüket a készítményekről.
Török István a Schnitta Sámuel MÉK-Egyesület elnöke értékelte a versenyt, zárszavában kitért a verseny névadójának az éttermi munkában elévülhetetlen érdemeire, valamint a szakoktatásban, szakkönyvírásban betöltött szerepére is.

Az II. Schnitta Sámuel Gasztronómiai Emlékverseny összetett végeredménye:
1. Bocskai István Szakképző Iskola, HAJDÚSZOBOSZÓ, 588 pont
2. Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközép és Szakiskola, MISKOLC, 587 pont
3. „SÉF” Vendéglátóipari-, Kereskedelmi-, Idegenforgalmi Szakképző Iskola, VESZPRÉM , 554 pont

Kapcsolódó cikkeink