Így változik a boltok árrésse most, hogy a kormány döntött
A kormány bejelentése szerint harminc alapvető élelmiszer árrését korlátozzák, miután a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint februárban az élelmiszer-infláció éves szinten 7,1 százalékos volt. Orbán Viktor miniszterelnök azzal indokolta az intézkedést, hogy egyes termékek esetében a kiskereskedelmi láncok „elfogadhatatlan mértékű” árrést alkalmaznak. A tojásnál szerinte 40, a vajnál és a tejfölnél pedig több mint 80 százalékos árrés volt. De valóban ilyen magasak az árrések? Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) és más források adatai alapján a Telex megnézte, hogyan alakult eddig a kiskereskedelmi láncok árrése a legfontosabb élelmiszereknél.
Mely termékeken volt eddig a legnagyobb árrés?
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a tojás, a tejföl és a vaj mellett több más élelmiszert is megemlített:
- Tejtermékek: a tehéntúró és a joghurt esetében 70-80 százalékos árrést említett, míg az UHT tejnél 60-80 százalék között mozgott az árrés.
- Húsok és húskészítmények: a csirkecombnál és a párizsinál 20 százalék körüli volt az árrés, míg a sertészsírnál 40 százalék feletti.
- Saját márkás termékek: ezeknél jellemzően alacsonyabb, 10 százalék alatti árrést figyeltek meg, míg a márkás termékeknél ez sokkal magasabb volt.
Ezek az adatok azonban több ponton is kérdéseket vetnek fel, mivel a kormány által rendszeresen hivatkozott termékek árrése az AKI nyilvános adatbázisaiban nem érhető el. Így nem egyértelmű, hogy pontosan milyen forrásokra alapozzák az intézkedést.
Korábbi hatósági árazások tapasztalatai
A mostani árrésstop nem előzmény nélküli. 2021 őszén a kormány árstopot vezetett be több alapvető élelmiszerre, például a kristálycukorra, búzafinomlisztre, napraforgó-étolajra, csirkemellre és sertéscombra. Az AKI adatai alapján ezeknél a termékeknél az árrések jelentős ingadozást mutattak a szabályozás alatt:
-
Búzafinomliszt (BL 55):
- A hatósági árazás idején a saját márkás lisztet gyakran negatív árréssel értékesítették.
- 2023 júliusában az árstop kivezetése után az árrés 10 százalék körüli szinten stabilizálódott.
- A gyártói liszt árrése viszont 60-70 százalékos szinten állt be.
-
Étkezési napraforgó-étolaj:
- Az árstop alatt literenként akár 160 forintos negatív árréssel is értékesítették.
- A korlátozások kivezetése után a saját márkás étolajnál 5-15 százalékos árrés alakult ki, míg a márkás termékeknél 10-15 százalék között mozgott.
-
Húsok:
- A csirkemellfilé árrése a hatósági árazás előtt 25 százalékos volt, majd a szabályozás alatt negatívba fordult.
- A sertéscombnál hasonló volt a helyzet: az árstop előtt 40-50 százalékos volt az árrés, a korlátozás alatt viszont nullára vagy negatívba csökkent.
- A szabályozás megszűnése után a csirkemell árrése 5 százalék körül, a sertéscombé pedig 10-15 százalék között stabilizálódott.
-
UHT tej (2,8% zsírtartalom):
- A saját márkás termékek árrése 15-20 százalékra állt be.
- A gyártói márkás tej esetében viszont jelentős ugrás volt megfigyelhető, az árrés 60-80 százalékra nőtt.
Mire számíthatunk az árréskorlátozás után?
A kormány szerint a 30 élelmiszerre vonatkozó árréskorlátozás akár 10 százalékos árcsökkenést is eredményezhet. Nagy Márton szerint ez az élelmiszer-inflációban 2 százalékos mérséklődést hozhat.
A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a kiskereskedelmi láncok más termékek árait emelhetik, hogy ellensúlyozzák a veszteségeiket. Pontosan ez történt az árstop alatt is: a korlátozott termékek árai ugyan stagnáltak vagy csökkentek, de más, nem szabályozott termékek drágultak, ami végső soron nem csökkentette az inflációt.
A tapasztalatok azt is mutatják, hogy amikor egy ilyen szabályozást feloldanak, az árak gyorsan visszapattannak. A hatósági árak és a kötelező akciózás kivezetése után a legtöbb érintett terméknél az árrések visszaálltak a 10-15 százalékos szintre, vagy a gyártói márkás termékek esetében akár 60-70 százalékra is emelkedtek.
Összegzés: változnak az árrések, de lesz-e valódi hatása az intézkedésnek?
A kormány által bevezetett árréskorlátozás célja az élelmiszerárak csökkentése, de a korábbi tapasztalatok alapján kérdéses, hogy valóban hosszú távú hatása lesz-e. A kiskereskedelmi láncok az elmúlt években többször alkalmazkodtak a szabályozásokhoz, és más termékeken hozták be az esetleges veszteségeiket.
Az AKI és más piaci források adatai azt mutatják, hogy az élelmiszerek árrése a hatósági árazások alatt mesterségesen alacsony vagy negatív is lehetett, de utána gyorsan normalizálódott. A legtöbb alapvető élelmiszernél a 10-15 százalékos árrés a jellemző, de a gyártói márkás termékek esetében az árrések magasabbak maradtak.
Hogy az árréskorlátozás valódi árcsökkentést hoz-e, vagy csak az árak újraátrendeződnek más termékek kárára, az a következő hónapokban derül ki.
Kapcsolódó cikkeink
Felmerült, hogy minden alapélelmiszerre ki kell terjeszteni a kedvezményes áfakulcsot
Minden egyes alapélelmiszerre ki kell terjeszteni a kedvezményes áfakulcsot –…
Tovább olvasom >Újra terítékre került az alapvető élelmiszerek áfájának megszüntetése, mint javaslat
Az alapvető élelmiszerek áfájának nulla százalékra csökkentését sürgeti az MSZP.…
Tovább olvasom >Spanyolország hat hónapra eltörli az alapvető élelmiszerek áfáját
A lakosságot a megélhetési nehézségek közepette segítő intézkedéscsomag részeként Spanyolország…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az Európai Bizottság mezőgazdasági és élelmiszeripari ütemterve garantálja az EU élelmiszerbiztonságát
Az Európai Bizottság által februárban elfogadott mezőgazdasági és élelmiszeripari ütemterv…
Tovább olvasom >Március 14-én fogyasztóvédelmi napot tartanak az Auchan áruházak
Az Auchan Magyarország 2017-től a Covid járvány megjelenéséig minden évben…
Tovább olvasom >A kukoricatermesztés jövedelmezősége a hibridek és a csávázás kiválasztásán is múlik
A magyar kukoricatermesztők sikeressége nagymértékben függ a terméshozam mennyiségétől és…
Tovább olvasom >