Így született meg a tequila
Az aztékok a Tequilát az istenek ajándékának tartották: több mint 1000 évvel ezelőtt egy villámcsapás kettéhasított egy agávét, a hőtől a növény belseje felforrósodott, és egy tejszerű, mézes folyadék maradt csupán a helyén, mely hamarosan erjedésnek indult. A spanyol gyarmatosítók desztillálták a végterméket – így született meg a Tequila. Ma a Sierra Tequila márka a hagyományokat, a hangulatos és szenvedélyes éjszakai életet egy üvegben testesíti meg. A szombreróval szimbolizált Tequila évtizedek óta mintegy 90 országban az első számú Tequila.
A Tequila eredete
A Tequila azon kevés kiváló szesz közé tartozik, aminek a gyártása szigorú szabályok mellett, meghatározott területen történik. A ‘Tequilana Weber’ kék agávénövény az egyetlen, amit tequila gyártására fel lehet használni. Ennek a csodás növénynek a botanikus nevét az a német bevándorló adta, aki a XIX. században fedezte fel. Ez a növény elsősorban a Mexikó állambeli Jalisco tartományban terem. Az agávépárlat Tequila kisvárosáról kapta nevét, Jalisco fővárosa, Guadalajara pedig maga a Tequila metropolis.
Gyártás
A Sierra Tequilához használt kék agávé Los Altos-ban és Tequila város környékén, mintegy 1500 és 2600 méter közti magaslaton terem – „magas szintű élvezet”, a szó legszorosabb értelmében. A növény a megfelelő érettséget nyolc és tizenkét év között éri el. A „jimadore”-ok, azaz a szántóföldi dolgozók kézzel szüretelik a növényt. A 40-60 kg-os, hatalmas ananászra emlékeztető tövet (a piña-t) egy „coa”-nak nevezett eszközzel szabadítják meg a levelektől és pár órán belül feldolgozzák, miután Guadalajara szívébe, a Destilería Sierrába szállították. Felaprítják, megfőzik és préselik az alapanyagot, majd a kivont nedűt házilag előállított élesztővel erjesztik. Ezek után következik a kétfázisú desztillálás, rézből készült edényekben. Majd a kristálytiszta párlat egy része rozsdamentes acéltartályokba kerül, és Sierra Tequila Silver néven kerül palackozásra. A többi párlat ezután tölgyfahordókba kerül, ahol legalább 9 hónapig tovább érlelődik, így lesz belőle Sierra Tequla Reposado, illetve 2 évig érlelve kapjuk a Sierra Tequila Antiguo Añejo 100% de Agave italt.
A Minőség
A Tequila eredetét és a gyártását a központi Consejo Regulador del Tequila (CRT) intézményben szigorú szabályozás mellett ellenőrzik. Hivatalosan csak azon italokat nevezhetik Tequilának, melyek Jalisco és annak szomszédos államaiból származnak, ahol az innen származó kék agávéból erjedés és desztillálás előtt legalább 51 százaléknyi cukrot vonnak ki, és legalább kétszeresen desztillálják. A kizárólag agávénedvből készült Tequilát nevezzük Tequila 100% de Agavénak.
Még az ital tárolása is központilag szabályzott. A fiatal Tequilát Silvernek vagy Blancónak hívjuk. A Reposado Tequilát 2-12 hónapig tölgyfahordóban érlelik, az Añejo Tequilát 1-3 évig, és az Extra Añejo pedig több mint 3 évig érlelődik.
Tequilának csakis a mexikói állam által hivatalosan kiadott Número de Orígen Mejicano (NOM) és a Denominación de Orígen Tequila (D.O.T.) számmal rendelkező terméket lehet nevezni.
A NOM 1451 CRT és a D.O.T. 166 kódok az egyedi Sierra Tequilát jelölik.
A Sierra a régió egyik legnagyobb és legfontosabb munkáltatója. Csak a desztillálóüzem 125 alkalmazottat foglalkoztat, több mint 200 agávéültetvényen – rengetegen közülük már három generáció óta dolgoznak a cégnél, úgy mint Rodolfo Gonzalez, a lepárlómester és a Destilería Sierra igazgatója. Nagyapja a példaképe. A családi tradíciókat követve tanulta ki ezt a mesterséget, és az ősei által elvárt minőségben igyekszik minden egyes üveg Sierra Tequilát megalkotni. Nemcsak a legjobb minőségű agávé kiválasztása tartozik ide, de a modern technológiák és a hagyományok ötvözése is komoly feladat. A minőségi Sierra Tequila megalkotása során mindig a szabályok által megszabott kereteken belüli tökéletes minőségre törekednek.
A számos nemzetközi díjjal kitüntetett Sierra Tequila magyarország piacvezető Tequilája
A Sierra Tequila Silver és Reposado a házibulik, partyk kedvenc itala. A legismertebb só-citrom (Sierra Tequila Silver) és narancs-fahéj (Sierra Tequila Reposado) „rituálék” mellett újabb fogyasztási szokások is megjelentek.
Ilyenek a lime-porcukor (Sierra Silver) és az ananász-chili (Sierra Reposado).
A legismertebb koktél a Sierra Tequila Margarita.
Fogyasszuk mértékkel!(x)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
KSH: szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,7 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 1,4 százalékkal csökkent
Szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól…
Tovább olvasom >Gyengén indult az ősz a kiskereskedelemben
Az előző havi, augusztusi adatokhoz viszonyítva nem indult jól az…
Tovább olvasom >Mesterséges intelligenciával szűri ki az Amazon a hibás termékeket szállítás előtt
Az Amazon „Project P. I.” modellje (a P. I. a private investigator, azaz…
Tovább olvasom >