Így marad friss az őszi gyümölcs sokáig
Az őszi szezonban bőségesen találkozunk különböző gyümölcsökkel a boltok polcain, de nem mindig könnyű megállapítani, hogy melyik gyümölcs érett és fogyasztásra kész. A The Guardian által idézett szakértők praktikus tanácsokat adnak, hogy miként válasszunk érett gyümölcsöket, különösen az őszi időszakban népszerű fajták közül.
Alma: Szín és hang a kulcs
Az alma esetében a szín és a hang is hasznos támpont. A szakértők szerint a gyümölcs héjának színe az egyik legfontosabb jelzője az érettségnek, de a kopogtatás is segíthet: ha az alma ropogós hangot ad, valószínűleg megfelelően érett és ropogós lesz.
Avokádó: Szín és nyomás
Az avokádónál a szár alatti rész színét érdemes ellenőrizni, valamint óvatos nyomással megvizsgálni a gyümölcs keménységét. Egy enyhén puha avokádó már fogyasztásra kész, de nem szabad túlságosan benyomódnia, mert az túlérettséget jelez.
Banán: Héj és szín
A banán esetében a sárga szín és a fényes héj utal az érettségre. Bár a zöldes banánok még nem érettek, ezek otthon is tovább érlelhetők, így érdemes figyelni, hogy hogyan változik a színük.
Egyéb gyümölcsök: Illat és héj állapota
A cseresznye, ananász, citrom és más gyümölcsök esetében az illat és a héj állapota is fontos jelek lehetnek. Az ananász például édes illatot áraszt, ha érett, míg a citrom héjának rugalmassága utalhat a frissességre.
Otthon is érlelhetők: Körte és banán
A szakértők kiemelik, hogy egyes gyümölcsök, mint a körte vagy a banán, otthon is tovább érlelhetők, így ezeknél nem feltétlenül szükséges azonnal fogyasztásra kész állapotban vásárolni. Ezzel szemben az eper vagy a málna már nem fejlődik tovább szedés után, ezért ezek esetében különösen fontos figyelni az érettségre a vásárláskor.
Óvatos nyomkodás
Bár a gyümölcsök nyomkodása gyakran elengedhetetlen az érettség ellenőrzéséhez, a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ezt óvatosan végezzük, nehogy károsítsuk a terméket. Egy kicsi, finom nyomás elegendő ahhoz, hogy megbizonyosodjunk a gyümölcs állapotáról anélkül, hogy kárt tennénk benne.
Az érett gyümölcsök kiválasztása némi tapasztalatot és figyelmet igényel, de a megfelelő technikákkal biztosíthatjuk, hogy a legjobb minőségű gyümölcsöket élvezhessük az őszi szezonban.
Kapcsolódó cikkeink
Válságban a gyümölcstermesztés: nincs utánpótlás és növekvő költségek sújtják az ágazatot
Európa-szerte egyre kevesebben látják meg a jövőt a gyümölcstermesztésben, ami…
Tovább olvasom >DélKerTÉSZ: Rekordmennyiségű magyar zöldség került a boltláncokba
A korábbinál is jobban odafigyelnek a magyarok a megvásárolt zöldségek…
Tovább olvasom >Árérzékenység zöldségfogyasztás: új trendek a magyar vásárlók körében
A magyar vásárlók az inflációs válság közepette egyre inkább odafigyelnek…
Tovább olvasom >További cikkeink
Kiberbűnözés és AI: veszélyek és lehetőségek
Keleti Arthur kibertitok-jövőkutató, az Informatikai Biztonság Napja (ITBN) alapítója a…
Tovább olvasom >Pazarlóbban bánnak a készételekkel a háztartások
Megtört az élelmiszerpazarlás évek óta tartó csökkenési trendje a Nébih…
Tovább olvasom >Kettészakadt a kkv-szektor: a nagyobbak már pozitívan látják a jövőt
A K&H kkv bizalmi index kutatás második negyedéves eredményei alapján…
Tovább olvasom >