Így készül a Föld Napjára Rakun Dobozközösség
Ez a jelmondata a már 1970 óta megrendezésre kerülő Föld Napjának és ez a szemlélete annak a kis csapatnak is, akik a Rakun Dobozközösség mögött állva próbálják megakadályozni a hulladék termelődését.
A szervezet még csak tavaly novemberben ünnepelte 2. évfordulóját, de már közel 40.000 db eldobható dobozt – azaz ~1600 kg-nyi szemetet- váltottak ki a tagjai a mindennapok során. Az étel elvitelhez és kiszállításhoz használt eldobható doboz az óceánokban található 3. leggyakoribb műanyag hulladék, ezért kiváltásuk egyre sürgetőbb.
A Föld Napjának megünneplése John McConnell béke aktivista nevéhez fűződik, aki akkor kezdett érdeklődni a környezet védelme iránt, amikor egy műanyagot előállító üzemet tanulmányozva aggasztani kezdte a műanyag környezetre gyakorolt káros hatása.
Sajnos McConellnek igaza volt. Az 1970-es években legyártott műanyagok még mindig itt vannak körülöttünk a legtöbb még teljesen ugyanabban az állapotban. Ráadásul azóta a világban több mint 8,3 milliárd tonna műanyagot gyártottak le és az előállított mennyiség eddig minden évben több volt, mint az előzőben.
“Sokan gondolják úgy, hogy ők csak porszemként léteznek a gépezetben, ezért a nagy egészre nézve nem is számít, hogy milyen döntéseket hoznak az életük során. A társammal mi soha nem voltunk képesek ilyen gondolkodásra, hogy ölbe tett kézzel nézzük, ahogy az emberiség tönkre teszi a bolygót mielőtt a gyerekeink felnőhetnének”
– mondja dr. Horvátth Sarolta a Rakun Dobozközösség egyik alapítója.
“Miután felismertük az étkezéssel kapcsolatos környezeti terhelés súlyosságát először egy civil szervezetet hoztunk létre, a Felelős Gasztrohős Alapítványt, ami a lakossági szemléletformálás mellett tanácsokat ad éttermeknek, hogy hogyan működjenek környezetbarát módon és minősíti is őket. A vendéglátósok részéről állandó visszatérő kérdés volt, hogy mivel váltsák ki a sok eldobható étel elviteles dobozt, ezért elkezdtünk gondolkodni a megoldáson. Sajnos a lebomlónak mondott termékekről kiderült, hogy igazából csak ipari körülmények között bomlanak le, ezért más irányba kellett indulnunk. Amit biztosan tudtunk, hogy az egyszer használatosnál mindig jobb az, amit többször tudunk használni. ”
A többször használható dobozok anyagának a rozsdamentes acélt választották, mert az a legtartósabb, akár ezerszer is újra használható. Ahhoz, hogy házhoz rendelésnél is használhatóak és követhetőek legyenek a dobozok fejlesztettek hozzá egy applikációt. A kezdeti nehézségek ellenére már több mint 100 étterem használja és mossa el a Rakun dobozokat 16 különböző városban.
Először nagyon féltek az alapítók attól, hogy hogyan fogják fogadni az éttermek azt, hogy nekik el kell mosni a vendégtől visszakapott dobozt, ahelyett, hogy csak kiadják az eldobhatót, ami innentől kezdve már nem az ő felelősségük, hogy hol landol. Kellemes meglepetés volt azonban, hogy sok étterem üzemeltető vállalja az ezzel járó extra munkát, mert szívén viseli a bolygó sorsát és hiszi azt, amit a kis csapat is, hogy meg tudják változtatni a világot!
Kapcsolódó cikkeink
Hosszabbítható a növényvédő szerek felhasználhatósági ideje
A Nébih a hatékony növényvédelem mellett a hulladék mennyiségének minimalizálását…
Tovább olvasom >Különleges megmozdulással hívja fel a figyelmet a Danone a zöldebb jövőre a Föld Napja alkalmából
A Danone Magyarország idén ismét csatlakozott a Föld napjához. Egy…
Tovább olvasom >A Starbucks közös kávézással és környezettudatos döntésekkel ünnepli a Föld napját
A Starbucks hisz abban, hogy a példamutatás és az összefogás…
Tovább olvasom >További cikkeink
Master Good, Nestlé Hungária, Tesco Magyarország az idei győztes sorrend
A Trade magazin idén másodszor hirdette meg a Karácsonyi tv-reklámok…
Tovább olvasom >Átadásra kerültek a CO-OP Star idei Ezüstfenyő és Ezüstcsillag díjai
Ahogy minden évben karácsony előtt, úgy idén is, december közepén…
Tovább olvasom >Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >