Így készítsd el Áfonya hercegnőt!
Magyarország Cukormentes Tortája verseny 2016 -a győztes torta receptje
Áfonya hercegnő tortája (Tortavár Cukrászda)
(16 szelet)
Tortalap: 150 g finomra darált mandula
30 g vaj (82% zsírtartalom)
100 g eritrit
65 g teljes kiőrlésű zabliszt
200 g tojásfehérje
Erdei gyümölcs töltelék: 350 g erdei gyümölcs püré (kb. 550g friss, vagy fagyasztott áfonya, szeder, piros/fekete ribizli, málnalepasszírozva)
70 g eritrit
7,5 g zselatinlap
Joghurt mousse: 450g görög joghurt (10% zsírtartalom)
77 g eritrit
50 g tejszín (30% zsírtartalom)
13,4 g zselatinlap
290 glágy habbá vert tejszín (30% zsírtartalom)
Vaníliakrém: 100 g tejszín (30% zsírtartalom)
20 g cukor nélküli fehércsokoládé
negyed vaníliarúd
1g zselatinlap
Erdei gyümölcs krém: 60 g tejszín (30% zsírtartalom)
15 g erdei gyümölcs püré
15 g cukor nélküli fehér csokoládé
negyed vaníliarúd
0,75 g zselatinlap
Díszítés: Mandulás lapocska (25g finomra darált mandula, 20g eritrit, 20g vaj (82% zsírtartalom), 7 ml tej (2,8% zsírtartlom) (a megadott mennyiség kb. 40%-át használjuk fel 1 torta díszítésére)
Torta panírozása: 25 g darált mandula + tortalapról leeső 50 g mandulás piskóta keverékével
Elkészítés
Vaníliakrém
A tejszínt a vaníliával felmelegítjük, majd a tűzről levéve, a vaníliát eltávolítva hozzáadjuk a hideg vízbe előzetesen beáztatott, majd kicsavart zselatinlapot. A keveréket még melegen a fehércsokoládéra öntjük, összekeverjük, lefóliázzuk és hűtőbe tesszük.
Erdei gyümölcs krém
A tejszínt a gyümölcspürével és a vaníliával felmelegítjük, majd a tűzről levéve, a vaníliát eltávolítva hozzáadjuk a hideg vízbe előzetesen beáztatott, majd kicsavart zselatinlapot. A keveréket még melegen a fehércsokoládéra öntjük, összekeverjük, lefóliázzuk és hűtőbe tesszük.
Tortalap
A vajat megolvasztjuk. A tojásfehérjét habbá verjük, félidőtől kezdve részletekben hozzáadjuk az eritritet, majd krémes habbá verjük. Óvatos, de határozott mozdulatokkal „beleemeljük” a további hozzávalót, végül lazán belekeverjük az olvasztott vajat is. A masszát vajazott vagy olajjal permetezett sütőpapírra, három körlapra osztva terítjük.A piskótát 180 °C-on 10-14 percig sütjük.
Erdei gyümölcs
A gyümölcsöt kb. 8-10 percig főzzük. A tűzről levéve botmixerrel aprítjuk és szűrőn átpasszírozzuk. Felhasználásra az átpasszírozott gyümölcspüré kerül, amely 350g.
Joghurt mousse
Az 50g tejszínt az eritrittel felmelegítjük, majd az előre hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat belekeverjük, és a joghurttal összedolgozzuk. A joghurt alapot 22-23 °C-rahűtjük és a lágy habbá vert tejszínt lazán beleforgatjuk. A kész mousse-t az alábbiakban leírtak szerint azonnal a tortalapra öntjük.
Díszítés
Mandula lapocskák:
Az eritritet a vajjal vízgőz felett felmelegítjük, majd összekeverjük a mandulával és a tejjel. Sütőpapírral bélelt tepsin vékonyan kikenjük és 180 °C-on kb. 10 percig sütjük. Hűlni hagyjuk, majd ha kiszáradt, a kívánt nagyságra törjük.
Torta összeállítása:
Két tortalapot a passzírozott gyümölccsel vékonyan megkenünk, az egyiket tortaformába helyezzük, a másik két lapot félretesszük. A gyümölcsöt az eritrittel felmelegítjük, a zselatinlapot vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk, és a meleg püréhez adjuk. Jól elkeverjük, majd a felét a tortaformába, a megkent tortalapra öntjük, hűtőbbe tesszük dermedni. Ahogy megszilárdult a tortaformában a gyümölcs, ráhelyezzük a másik gyümölccsel megkent lapot, és ráöntjük a maradék gyümölcsöt, hűtőbe tesszük. Míg a gyümölcs dermed, a fent leírt módon elkészítjük a joghurt mousse-t. A hűtőből kivesszük a tortát, ráhelyezzük a harmadik tortalapot, majd az elkészült mousse-t ráöntjük. Hűtőbe tesszük, míg megdermed. A hűtőből kivéve a tortaforma oldalát óvatosan eltávolítjuk.A tortát a lapok szélezésekor fennmaradt és morzsává tört piskóta és 25 g darált mandula keverékével panírozzuk.
A vaníliakrémet és az erdei gyümölcs krémet kézi habverővel lágy habbá verjük. A kétféle krémmel és a mandula lapocskákkalfeldíszítjük.
Számított tápérték adatok
Az elkészített torta egy szelete 228 kcal energiát, és 8,8 g szénhidrátot tartalmaz.
A torta édesítőszerekkel készült, eritritet, emellett a díszítéshez használt fehércsokoládéból adódóan kevés maltitot tartalmaz.
A torta hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz.
A tápérték adatok kiszámításakor a győztes cukrász által választott konkrét termékeket vettük alapul, és a tortába ténylegesen belekerülő mennyiségből indultunk ki. Ígylevontuk például a tortalap szélezésekor leeső, panírozás után megmaradó mennyiséget, a díszítéshez használt krémnél a habzsákban maradó mennyiséget, ill. a mandula lapocskáknál a 16 felhasznált darabon felüli mennyiséget.
Kapcsolódó cikkeink
Személyre szabott ajánlatokat akarnak a fogyasztók az online élelmiszerkereskedőktől
Az Algolia platform által végzett kutatásban megkérdezett 1000 amerikai felnőtt…
Tovább olvasom >Receptek képekben, mesterfokon – A nap képe
Ahhoz, hogy a skandináv országok sok év óta a mindig…
Tovább olvasom >Kulináris naptár
A wisconsini Milwaukee-ban dolgozó dizájner, Liz Carver naptárja 12 lapon…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az ESG előnyei lassan körvonalazódnak
Növekszik a januárban hatályba lépett új ESG szabályozás után érdeklődők…
Tovább olvasom >Megjelent a Trade magazin legújabb száma!
A digitális verzió ezúttal is bővített formában, 184 oldalon jelent meg. Alább, a levél alján…
Tovább olvasom >Csökkent az ipari termelés Magyarországon: a német függés mérséklését sürgeti az NGM
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, naptárhatástól megtisztított adatai szerint…
Tovább olvasom >