Így kapcsolódik az étterem a nyelviskolához
Szokatlan nyelvtanulási módszer alkalmazott egy mecheleni (Belgium) étterem egy nyelviskolával együttműködve, a speatinget. A szó az angol speaking (beszélni) és eating (enni) szavak keveréke; legfeljebb tíz (élményre) éhes ember találkozik az étteremben, három óra alatt fogyasztanak el egy háromfogásos menüt, miközben az adott idegen nyelven – gyakran kézzel-lábbal mutogatva – mesélnek vicceket, történeteket egymásnak és rendelnek ételt, italt a pincérektől. A módszer továbbfejlesztése a borkóstolóval egybekötött „nyelvóra”, ahol a fontosabb borászati kifejezések és termőterületek megismerésén túl a borok „tesztelésére” is lehetőség nyílik.
Kellemes környezetben, minden kötöttség és tanulási stressz nélkül a résztvevők alkalmanként állítólag ötven új szót is elsajátíthatnak (az ételek és alapanyagok nevét biztosan), bár az elsődleges cél az élmény és a szórakozás. Az ötlet mindenkinek hasznára válik: a jelenlévők tanulnak és szórakoznak is egyszerre, a nyelviskola hírnevet szerez magának, a vendéglátó számára pedig egyrészt bevételt – és nem utolsó sorban pr-értéke is van a speatingnek. A módszert hamar átvette sok német és francia étterem is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Borravaló vagy szervizdíj
Gyakran nagy bizonytalanság övezi a témát: a mára szinte mindenhol alkalmazott…
Tovább olvasom >Az NTAK-ból már látszik: 16%-kal nőtt az utazók száma az őszi szünetben
Kiemelkedő utazási kedvet hozott hazánkban az október 26. és november…
Tovább olvasom >Magyar narancs: málna nem, füge és banán igen
A klímaváltozás miatt a Kárpát-medencében olyan növényfajok tűnhetnek el, amelyek…
Tovább olvasom >