Így is tanulhatók a bor ízei
A borok illatainak, ízeinek felismerése nem feltétlenül valami áldoznak szerencsés adottság – tanulni is lehet. És amióta divat „érteni” a borhoz, mind többen szeretnének közelebb kerülni az italhoz, sőt, a többség szeretne beszélni is tudni róla. A tanulás nem feltétlenül poharak sora előtt ülve történhet, ezt bizonyítják például a borokban fellelhető illatok mintakészleteinek sikerei. A felismerem – nem ismerem fel játék társasági szórakozás is lehet, legyen szó akár családi, vagy baráti összejövetelről, vagy elmélyültebb borkóstolókról.
Erre a gondolatra épül a Wine X Magazine egy pincészet segítségével kidolgozott Jelly Bean Wine Bar-ja is: afféle virtuális bár, ahol a borfajták összetevő ízeit külön-külön, bab alakú zselés cukorka formájában lehet kóstolni. A bab alakú cukorkák az egyes bortípusok egy-egy lehetséges ízösszetevőjét képviselik, ha pedig a többféle kapszulát egyszerre vesszük a szánkba és rágjuk meg, bortípusok, -fajták összetett, bonyolult ízvilágát kapjuk. A vállalkozás hihetetlen fajtagazdagságban kínál „ízkészleteket”, aminek elemeit aztán akár a minden előképzettség nélküli kezdők is összekóstolhatják, és persze később az ízeket ”ellenőrizhetik”, összehasonlíthatják, az általuk ivott borokéval. Sok nálunk ismeretlen fajta, sőt champagne-ok és habzóborok is szerepelnek a kínálatban, vannak régiók, illetve országok jellemző fajtáit bemutató készletek, emellett „shooter” néven kémcsövekben konkrét borok ízének elemeit tartalmazó kapszulák is vásárolhatók.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >