Így harcolnak a hazai üzletláncok az élelmiszerpazarlás ellen
Sok vásárló számára még mindig nem világos, hogy a magyarországi áruházláncok mennyi mindent tesznek az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében. A HelloVidék újságírói utánajártak, hogyan küzdenek a boltláncok az élelmiszer-hulladék ellen.

Harc az élelmiszerpazarlás ellen
A SPAR, a Tesco és az Aldi is különböző kezdeményezésekkel igyekeznek minimalizálni az élelmiszerek pazarlását. A SPAR például maradékmentő együttműködések keretében kínál lejárathoz közeli termékeket jelentős kedvezményekkel. Hasonló stratégiát követ a Tesco is, amely szintén csökkenti a hamarosan lejáró élelmiszerek árát, hogy gyorsabban találjanak gazdára.
Az Aldi egy innovatív megoldást alkalmaz, amelyet „A nap fogása” néven ismerhetünk meg. Ez az intézkedés az előző napi, megmaradt pékárukat kínálja fel féláron, bezacskózva, hogy másnap délig elkeljenek.
Emellett az adományozás is fontos szerepet kap az élelmiszer-mentő kezdeményezésekben. Az áruházláncok gyakran ajánlanak fel nem értékesíthető, de még fogyasztható termékeket jótékonysági szervezeteknek, ezzel is csökkentve a hulladék mennyiségét.
Az áruházláncok által végzett tevékenységek jelentősen hozzájárulnak az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez, miközben felhívják a fogyasztók figyelmét a fenntartható fogyasztás fontosságára. A részletes cikk, amely bemutatja a magyarországi láncok élelmiszermentő stratégiáit, a HelloVidék oldalán található meg.
Kapcsolódó cikkeink
Már közel 40 ezer adag ételt mentett meg a Magyar Élelmiszerbank és a Wolt közös projektje
Már csaknem egy éve fut a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és…
Tovább olvasom >Tudatosabb konyhával a pazarlás ellen – menütervező kiadvánnyal segíti a Nébih a háztartásokat
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja új, a…
Tovább olvasom >Színt vált a csomagolás, ha romlik az étel – új találmány forradalmasíthatja az élelmiszer-pazarlás elleni harcot
Három spanyol fiatal, Pilar Granado, Pablo Sosa Domínguez és Luis…
Tovább olvasom >További cikkeink
Csődvédelem alá került a Pepco német leányvállalata
A diszkontlánc német egysége fizetésképtelenséget jelentett be, miközben a Pepco-csoport…
Tovább olvasom >Kék bolygó: az élelmiszerhulladékot már rövid távon is hasznosítani kellene biogázként vagy takarmány alapanyagként
Az élelmiszerhulladékot már rövid távon hasznosítani kellene biogázként vagy takarmány…
Tovább olvasom >Túl sok az ipari kémia a tányéron: az ultrafeldolgozott élelmiszerek terjedése már az uniós szabályozók figyelmét is felkeltette
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF – ultra-processed foods) aránya drasztikusan megnőtt…
Tovább olvasom >