Így főzhetünk pálinkát
Bár sokan reménykedtek benne, a jövőben sem főzhetne akárki piacon vásárolt gyümölcsből szabadon az erkélyen, a garázsban, a sufniban pálinkát – legalábbis ez derül ki a nemzetgazdasági tárca törvénymódosítási elképzeléseiből.
A Matolcsy György vezette minisztérium akként módosítaná a jövedéki törvényt, hogy bevezetné a magánfőzés intézményét. Ennek keretei között csak 18 évesnél idősebb gyümölcstermelő főzhetne pálinkát, de ő is csak a saját maga termelte alapanyagból. A formálódó szabályozás továbbra is tiltaná, a házilag kuktából, centrifugából vagy boilerből barkácsolt pálinkafőző készségek használatát. Ehelyett csak az Európai Unióban engedélyezett, legfeljebb 100 literes berendezések használatát engedélyeznék, méghozzá csak úgy, ha azokat a előzetesen a vámhatóság is nyilvántartásba vette.
A vámosok a főzés során is rajtatartanák a szemüket a magánfőzdéken. A munka megkezdése előtt három nappal ugyanis be kell jelenteni a hatóságnak, ha a cefrét le akarja valaki főzni. Tudatni kell, hogy milyen gyümölcsből és mennyi cefréből készül a pálinka. Jó hír viszont, hogy a jelenlegi hektoliterfokonként 1380 forintos adót nem kellene fizetni. A magánfőzők 50 liter 50 fokos pálinkát adómentesen készíthetnek, de ezt nem hozhatják kereskedelmi forgalomba. E mennyiség fölött vagy eleve eladásra szánt pálinka előállítása esetén már hektoliterfokonként 2761 forint jövedéki adót kéne fizetni, azaz annyit mint a kereskedelmi főzdéknek jelenleg. Ha valaki eladásra akar pálinkát főzni, akkor a munka megkezdése előtt be kell fizetnie a jövedéki adót és be kell szereznie a szükséges mennyiségű zárjegyet is – írja a Penzcentrum.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Eltérően értelmezi a versenyhivatal vizsgálatainak eredményeit a kereskedelmi szövetség és a versenyhatóság
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint a Gazdasági Versenyhivatal (GVH)…
Tovább olvasom >Mosásonként milliárdnyi műanyagrészecskét „termelnek” a mosogatógépek
Az Amerikai Kémiai Társság ES&T Water című folyóiratában megjelent friss…
Tovább olvasom >NAK-FruitVeB: csemegekukoricából a tavalyi termésmennyiség valószínűsíthető
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi…
Tovább olvasom >