Így áll össze a vidék gasztronómiai térképe – itt a Dining Guide TOP30 vidéki étteremlistája
A Dining Guide 2005 óta minden évben elkészíti Magyarország legrangosabb éttermi rangsorát, amely mára a hazai gasztronómia egyik legfontosabb mércéjévé vált. A toplista nem csupán a fővárosi élvonalat értékeli, hanem külön figyelmet szentel a vidéki vendéglátóhelyeknek is: évről évre bemutatják a 30 legjobb vidéki éttermet.
A rangsor összeállítása folyamatosan finomított, nemzetközi szintű szempontrendszeren alapul, amely túlmutat az ízvilágon és a technikai tudáson. A Dining Guide célja az is, hogy segítse a vendégeket a tudatos élményválasztásban, akár különleges alkalmakról, akár hétköznapi ebédekről van szó.
A lista egyúttal a hazai vendéglátás kihívásaira is rávilágít. Bár a gasztronómia kiemelt gazdasági jelentőségű ágazat, sok vidéki étterem számára komoly gondot jelent a helyi kereslet gyengesége. A turizmus, különösen a külföldi látogatók körében, főként Budapesten koncentrálódik, a vidéki települések vendégforgalma jóval visszafogottabb.
Herczeg Zoltán, a Dining Guide TOP100 Étteremkalauz kiadója korábban úgy fogalmazott: a nehezebb gazdasági helyzet és a gasztronómiai kultúra korlátozott jelenléte miatt a rendszeres étterembe járás vidéken még nem vált olyan természetessé, mint például Nyugat-Európában. Ugyanakkor a fiatalabb generációk nyitottsága reményt kelt a hosszú távú fejlődésre – ezt a trendet a legújabb lista is alátámasztja.
A 2024-es TOP30 vidéki étterem listája:
- 
Platán Gourmet étterem, Tata
 - 
Pajta, Őriszentpéter
 - 
42 Restaurant, Esztergom
 - 
Sauska 48, Villány
 - 
Anyukám mondta, Encs
 - 
Platán bisztró, Tata
 - 
Botanica, Dánszentmiklós
 - 
Kistücsök Food & Room, Balatonszemes
 - 
Ikon, Debrecen
 - 
Alkimista Kulináris Műhely, Szeged
 - 
Iszkor, Mályinka – Pohner Ádám
 - 
Morzsa, Pécs
 - 
Casa Christa Agriturismo, Balatonszőlős
 - 
Petrányi Borterasz, Csopak
 - 
Csopaki Resti by Laurel, Csopak
 - 
Bistro Sparhelt, Balatonfüred
 - 
Lamarerda étterem és bisztró, Győr
 - 
Rutin, Budaörs
 - 
Villa Kabala, Szigliget
 - 
Avalon Ristorante, Miskolc
 - 
Hosszú Tányér, Hosszúhetény
 - 
Natura Hill, Zebegény
 - 
Lokalista, Nagykanizsa
 - 
A Konyhám Stúdió 365, Fonyód
 - 
The Club Avalon, Miskolc
 - 
Bori Mami, Gyöngyös
 - 
Újváros bisztró, Szarvas
 - 
Rudi és Fickó, Szeged
 - 
Kapca × Rézhárs bisztró, Szeged
 - 
Macok bisztró, Eger
 
A lista minden évben több szempont figyelembevételével készül. Az elmúlt években külön rangsorolták például az ősz legjobb magyar éttermeit is: 2024-ben a Lajosmizse mellett működő patinás Tanyacsárda érdemelte ki „Az év magyaros étterme” címet.
A Dining Guide célja nem csupán az éttermek értékelése, hanem az is, hogy ösztönözze a gasztronómiai kultúra fejlődését – Budapesten túl, az egész országban.
Kapcsolódó cikkeink
10 éves a MOL Fresh Corner – az olimpiai bajnoktól a Tankcsapdáig mindenki az ország legkedveltebb hot-dogját ünnepli
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >A palócleves nem palóc – így született meg a magyar gasztronómia egyik ikonikus étele
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Európai Nyúlhús Napok 2025. október 4-5-én
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Emelkedő pályán a baromfiárak
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Dekarbonizáció: a hazai cégek 45%-a rendelkezik stratégiával
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >„A vállalkozások élni, fejlődni akarnak”
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >
                    
                    
                    
					
					
					
