Így áll össze a vidék gasztronómiai térképe – itt a Dining Guide TOP30 vidéki étteremlistája

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 07. 14. 10:20

A Dining Guide 2005 óta minden évben elkészíti Magyarország legrangosabb éttermi rangsorát, amely mára a hazai gasztronómia egyik legfontosabb mércéjévé vált. A toplista nem csupán a fővárosi élvonalat értékeli, hanem külön figyelmet szentel a vidéki vendéglátóhelyeknek is: évről évre bemutatják a 30 legjobb vidéki éttermet.

A rangsor összeállítása folyamatosan finomított, nemzetközi szintű szempontrendszeren alapul, amely túlmutat az ízvilágon és a technikai tudáson. A Dining Guide célja az is, hogy segítse a vendégeket a tudatos élményválasztásban, akár különleges alkalmakról, akár hétköznapi ebédekről van szó.

A lista egyúttal a hazai vendéglátás kihívásaira is rávilágít. Bár a gasztronómia kiemelt gazdasági jelentőségű ágazat, sok vidéki étterem számára komoly gondot jelent a helyi kereslet gyengesége. A turizmus, különösen a külföldi látogatók körében, főként Budapesten koncentrálódik, a vidéki települések vendégforgalma jóval visszafogottabb.

Herczeg Zoltán, a Dining Guide TOP100 Étteremkalauz kiadója korábban úgy fogalmazott: a nehezebb gazdasági helyzet és a gasztronómiai kultúra korlátozott jelenléte miatt a rendszeres étterembe járás vidéken még nem vált olyan természetessé, mint például Nyugat-Európában. Ugyanakkor a fiatalabb generációk nyitottsága reményt kelt a hosszú távú fejlődésre – ezt a trendet a legújabb lista is alátámasztja.

A 2024-es TOP30 vidéki étterem listája:

  • Platán Gourmet étterem, Tata

  • Pajta, Őriszentpéter

  • 42 Restaurant, Esztergom

  • Sauska 48, Villány

  • Anyukám mondta, Encs

  • Platán bisztró, Tata

  • Botanica, Dánszentmiklós

  • Kistücsök Food & Room, Balatonszemes

  • Ikon, Debrecen

  • Alkimista Kulináris Műhely, Szeged

  • Iszkor, Mályinka – Pohner Ádám

  • Morzsa, Pécs

  • Casa Christa Agriturismo, Balatonszőlős

  • Petrányi Borterasz, Csopak

  • Csopaki Resti by Laurel, Csopak

  • Bistro Sparhelt, Balatonfüred

  • Lamarerda étterem és bisztró, Győr

  • Rutin, Budaörs

  • Villa Kabala, Szigliget

  • Avalon Ristorante, Miskolc

  • Hosszú Tányér, Hosszúhetény

  • Natura Hill, Zebegény

  • Lokalista, Nagykanizsa

  • A Konyhám Stúdió 365, Fonyód

  • The Club Avalon, Miskolc

  • Bori Mami, Gyöngyös

  • Újváros bisztró, Szarvas

  • Rudi és Fickó, Szeged

  • Kapca × Rézhárs bisztró, Szeged

  • Macok bisztró, Eger

A lista minden évben több szempont figyelembevételével készül. Az elmúlt években külön rangsorolták például az ősz legjobb magyar éttermeit is: 2024-ben a Lajosmizse mellett működő patinás Tanyacsárda érdemelte ki „Az év magyaros étterme” címet.

A Dining Guide célja nem csupán az éttermek értékelése, hanem az is, hogy ösztönözze a gasztronómiai kultúra fejlődését – Budapesten túl, az egész országban.

Kapcsolódó cikkeink