Így áll össze a vidék gasztronómiai térképe – itt a Dining Guide TOP30 vidéki étteremlistája
A Dining Guide 2005 óta minden évben elkészíti Magyarország legrangosabb éttermi rangsorát, amely mára a hazai gasztronómia egyik legfontosabb mércéjévé vált. A toplista nem csupán a fővárosi élvonalat értékeli, hanem külön figyelmet szentel a vidéki vendéglátóhelyeknek is: évről évre bemutatják a 30 legjobb vidéki éttermet.
A rangsor összeállítása folyamatosan finomított, nemzetközi szintű szempontrendszeren alapul, amely túlmutat az ízvilágon és a technikai tudáson. A Dining Guide célja az is, hogy segítse a vendégeket a tudatos élményválasztásban, akár különleges alkalmakról, akár hétköznapi ebédekről van szó.
A lista egyúttal a hazai vendéglátás kihívásaira is rávilágít. Bár a gasztronómia kiemelt gazdasági jelentőségű ágazat, sok vidéki étterem számára komoly gondot jelent a helyi kereslet gyengesége. A turizmus, különösen a külföldi látogatók körében, főként Budapesten koncentrálódik, a vidéki települések vendégforgalma jóval visszafogottabb.
Herczeg Zoltán, a Dining Guide TOP100 Étteremkalauz kiadója korábban úgy fogalmazott: a nehezebb gazdasági helyzet és a gasztronómiai kultúra korlátozott jelenléte miatt a rendszeres étterembe járás vidéken még nem vált olyan természetessé, mint például Nyugat-Európában. Ugyanakkor a fiatalabb generációk nyitottsága reményt kelt a hosszú távú fejlődésre – ezt a trendet a legújabb lista is alátámasztja.
A 2024-es TOP30 vidéki étterem listája:
-
Platán Gourmet étterem, Tata
-
Pajta, Őriszentpéter
-
42 Restaurant, Esztergom
-
Sauska 48, Villány
-
Anyukám mondta, Encs
-
Platán bisztró, Tata
-
Botanica, Dánszentmiklós
-
Kistücsök Food & Room, Balatonszemes
-
Ikon, Debrecen
-
Alkimista Kulináris Műhely, Szeged
-
Iszkor, Mályinka – Pohner Ádám
-
Morzsa, Pécs
-
Casa Christa Agriturismo, Balatonszőlős
-
Petrányi Borterasz, Csopak
-
Csopaki Resti by Laurel, Csopak
-
Bistro Sparhelt, Balatonfüred
-
Lamarerda étterem és bisztró, Győr
-
Rutin, Budaörs
-
Villa Kabala, Szigliget
-
Avalon Ristorante, Miskolc
-
Hosszú Tányér, Hosszúhetény
-
Natura Hill, Zebegény
-
Lokalista, Nagykanizsa
-
A Konyhám Stúdió 365, Fonyód
-
The Club Avalon, Miskolc
-
Bori Mami, Gyöngyös
-
Újváros bisztró, Szarvas
-
Rudi és Fickó, Szeged
-
Kapca × Rézhárs bisztró, Szeged
-
Macok bisztró, Eger
A lista minden évben több szempont figyelembevételével készül. Az elmúlt években külön rangsorolták például az ősz legjobb magyar éttermeit is: 2024-ben a Lajosmizse mellett működő patinás Tanyacsárda érdemelte ki „Az év magyaros étterme” címet.
A Dining Guide célja nem csupán az éttermek értékelése, hanem az is, hogy ösztönözze a gasztronómiai kultúra fejlődését – Budapesten túl, az egész országban.
Kapcsolódó cikkeink
Gourmet kaland útközben is: megújult az OMV VIVA nyári gasztrokínálata
A nyár nemcsak a szabadságról és a napsütésről szól, hanem…
Tovább olvasom >Százötven kistermelő nyitja meg kapuit a Nyitott Porta Napok rendezvénysorozat részeként
Több mint százötven családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg…
Tovább olvasom >Közelebb kell hozni egymáshoz a termelőket és a fogyasztókat
A rövid ellátási lánc megerősítésével közelebb kell hozni egymáshoz a…
Tovább olvasom >További cikkeink
A fogyasztói tudatosságnak a pénztárca szab határokat
Egészséges, fenntartható és megfizethető alapanyagokat, élelmiszereket szeretnének a fogyasztók vásárolni,…
Tovább olvasom >Drága falatok – egyre mélyebben kell a pénztárcába nyúlni a húsért
Hiába őrzi népszerűségét a sertéshús a magyar fogyasztók körében, az…
Tovább olvasom >Globális minimumadó: Az amerikai vállalatcsoportok végleg kikerülhetnek a szabályozás alól
Az elmúlt időszakban a globális minimumadó kapcsán izgalmas fejlemények játszódtak…
Tovább olvasom >