Meggy, dinnye, alma, szőlő… Mi lesz a következő? Hány időzített bombán ül még a kertészeti szektor? Európa más országaiban szintén van túltermelés, de ott nem feltétlenül a miniszter tárgyal az elégedetlen, felháborodott termelőkkel. Megvan a megfelelő termelői képviselet, aki tárgyalóasztal mellett intézi az ügyeket – nem két hónapra, hanem akár több évre.
Itthon viszont csak tűzoltás folyik. Elfojtunk egy-egy gócpontot, de nem változik semmi. Nem is fog, amíg a gazdák fel nem veszik a lépést európai társaikkal, és nem látják be, hogy együtt, szervezetten könnyebb, hatékonyabb és gazdaságosabb még akkor is, ha kompromisszumokat kell kötni.
Jól látszik idén a zöldség-gyümölcs ágazat legproblémásabb specialitása: nagyon időjárásfüggő. Tavaly volt fagy, jég, kánikula, és keresleti piac alakult ki. Az árak felszöktek. Idén fordított a helyzet. A kiegyenlített időjárási viszonyok, a tavalyi árak hatására felbuzdult a termelési kedv, ami nagymennyiségű árut eredményezett. Kínálati piac alakult ki. Sok kertészeti termék fele vagy harmad áron cserél gazdát a múlt évhez képest. Ráadásul hideg zuhanyként érintette a termelőket az is, hogy az input anyagárak, különösen a műtrágyák esetében, duplájára, triplájára emelkedtek.
Eltelt egy év, és megint elvesztettünk sok-sok kertészt, akik nem bírták a versenyt. És ez minden évben így fog menni addig, amíg nem lesz szervezett összefogás, szabályozott, tervezett, minőségi, piacképes áru-előállítás és koordinált értékesítés. A megoldást csak az erős tészek jelentenék, de ezt nem elég csak a termelőknek akarni…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >Decemberben alig változott a GKI konjunktúraindexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt.– az EU támogatásával –felmérése szerint decemberben…
Tovább olvasom >Ünnepi fogások: bacon kuglóf, baconos sajttorta és szilveszteri kandírozott virslifalatkák
Sokszor egy-egy szokatlanabb hozzávaló, vagy akár maga a tálalás is…
Tovább olvasom >