Idén október 10-én ünnepeljük a Tojás Világnapját
Idén október 10-én, pénteken tartják a Tojás Nemzetközi Világnapját, amit a Baromfi Termék Tanács és a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége is megtart több más hazai és nemzetközi szervezet mellett.
A tojásnak, ami „maga a csoda”, jár is az ünneplés, hiszen egyik, ha nem a legkomplexebb fehérjeforrás az emberi szervezet számára. A benne található értékes aminosavakról, vitaminokról könyveket lehetne írni, és jó pár egyetemi professzor meg is tette ezt szerencsére az elmúlt évtizedek során. Dr. Németh Csaba, c. egyetemi tanár és élelmiszer-mérnök kollégái éppen ezért most inkább az ünnepléshez otthon is könnyen elkészíthető tojás ételek receptjeit hozták el. Hiszen tudjuk: „Tojásból lesz a csoda!”.
Tükörtojás szalonnába tekert spárgával
Hozzávalók személyenként:
2 db tojás, 5 db spárga, 5 vékony szalonna szelet, diónyi zsír (mindegy, milyen), teáskanálnyi nyírfacukor vagy cukor, só
A megtisztított spárgát forrásban lévő sós, cukros vízben 3-4 percig főzzük. Szűrőlapáttal kivesszük a főzővízből, lecsepegtetjük, majd a szalonnába tekerjük. A felhevített zsírban minden oldalán átsütjük. Tányérra szedjük. A serpenyőben maradt zsiradékra ütjük a tojásokat, és ízlés szerint megsütjük. A kész tükörtojást a spárgák mellé szedjük. Közvetlenül a fogyasztás előtt kevés sóval megszórjuk.
Sütőben sült rántotta gazdagon
Hozzávalók:
1 db padlizsán, 15 dkg vékonyra szelt sonka, 10 dkg éven túl érlelt cheddar, 8 db tojás,
2 evőkanál folyékony kókuszolaj, törött bors, só
A padlizsánt fél centis karikákra vágjuk. Mindkét oldalán szárazon átpirítjuk. Pizzasütő formába (vagy tepsibe) rakosgatjuk. Sózzuk, borsozzuk. Befedjük a sonkával. Megszórjuk a reszelt sajttal. Ráöntjük a sóval és törött borssal ízesített, kókuszolajjal enyhén felvert tojásokat. 200°C-ra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha már a közepe sem folyós. Hidegen és melegen egyaránt finom.
Tojásos lecsós szelet
Hozzávalók:
50 dkg marhahús, törött bors, só, 2-3 evőkanál olaj
A lecsóhoz:
10 dkg bacon szalonna, 50 dkg sárga paprika, 20 dkg paradicsom, 1 teáskanál pirospaprika, 2 fej vöröshagyma, 1 dl olaj, 5 db tojás, 10 dkg gouda sajt, törött bors, só
Először a lecsót készítjük el. A karikára vágott vöröshagymát egy csipet sóval a felhevített olajban üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott bacon szalonnát, néhány percig együtt pirítjuk. A tűzről levéve hozzákeverjük a pirospaprikát, majd egy kevés vízzel felöntve a tűzre visszatéve zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott paprikát és paradicsomot. Ízesítjük sóval, törött borssal. Lassú tűzön készre pároljuk. A tojásokat egy csipet sóval enyhén felverjük. A kész lecsóhoz öntjük, és addig sütjük együtt, amíg a lecsó rántotta sűrűségűvé nem válik. Amíg a lecsó készül, felszeleteljük a marhahúst. Kiklopfoljuk. Sózzuk, borsozzuk. A felforrósított olajban mindkét oldalát jól átsütjük. Tálaláskor a tojásos lecsót a hússzeletekre halmozzuk, végül gazdagon megszórjuk a lereszelt sajttal. Köretként pirított burgonyát adunk mellé.
Kapcsolódó cikkeink
Tojáspiac 2025: drágulás, visszaeső termelés és új exportlehetőségek
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Botrány az ukrán tojások körül
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Amit a tojásról tudni érdemes – tartásmódok, tápérték, frissesség
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Polarizálódó piac, folyamatos fejlesztések, változó vásárlói igények – Megjelent a PwC Magyarország legnagyobb forgalmú online, FMCG-szereplőket is felsorakoztató toplistája
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >GKI: tudáshiány és szkepticizmus fékezi az AI munkahelyi terjedését
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Tovább bővítette romániai franchise-hálózatát az Auchan
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >