Idén is legalább tíz tonna hal fogy el a Bajai Halfőző Fesztiválon
A hagyományoknak megfelelően idén is legalább tíz tonna hal rotyog majd a sorrendben immár 19. Bajai Halfőző Fesztiválon.
A program főszervezője, Bócsa Barnabás elmondta, hogy a július 10. és 14., azaz jövő csütörtök és vasárnap között zajló seregszemle csúcspontjának ezúttal is a szombati halfőzés ígérkezik, amikor csak a Petőfi-szigeten és a környező utcákban minden bizonnyal kétezerhez közelít a bográcsok száma és tonnákban mérhető a felhasznált halhús mellett a tészta, valamint mázsákban a hagyma és pirospaprika mennyisége is. Eközben a házaknál további „belbecsülhetetlen” adag készül a hamisítatlan bajai halászléből – fogalmazott.
A fesztivál négy napja alatt mintegy 150 ezer embert várnak Bajára, ahol 70-80 kísérőrendezvény garantál változatos kikapcsolódást a látogatóknak. Mindjárt az első napon rendezik a VII. Felső-Bácskai Néptáncgálát a Szentháromság téren, míg a helyi horgász egyesület 10 mázsa kisebb méretűvel együtt 10 darab kapitális, számozott pontyot telepít a Sugovicába. Utóbbiak zsákmányul ejtői ajándékot kapnak.
Mindezeken túl vasárnapig lesz itt horgászverseny és Dj fesztivál, Gyereksziget és szabadtéri halászcsárda, illetve a Bajai Hajómalom Egyesület jóvoltából szombaton „Halászati mini Skanzen” a Türr kilátó mellett, valamint a dunai hagyományokat ápoló kézműves foglalkozások, ahol gyerekek és felnőttek egyaránt megtanulhatják a bajai halászlétészta gyúrásának módját, a kemencében pedig borsos-kalácsot és lepényt süthetnek. Bócsa Barnabás emlékeztetett: a város 19 éve a kultúra minden ágát felvonultatva őrzi a helyi és bácskai hagyományokat, értékeket. A tradíciók mellett azonban minden alkalommal előrukkolnak újdonságokkal is. Ezek közül most a programok családbarát jellegének erősítése, a közönség számára meghirdetett videokészítő show és nem utolsó sorban a Kállay-Saunders András, Tolvai Renáta, valamint a Balkan Fanatik nevével jelzett „sztárparádé” tartozik a legfontosabbak közé – sorolta.
A halfőző fesztivált Baja várossá válásának 300. évfordulóján rendezték meg először. Akkor „mindössze” 300 kondérban készült a messze földön híres finomság. Az esemény azóta igazi népünnepéllyé vált, ahol a világ minden tájáról érkező résztvevők nem versengenek egymással, így eredményt sem hirdetnek. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Üzleti tervezéshez egy kis segítség
A CEONET Klub és az Egyensúly Intézet újabb közös eseményre…
Tovább olvasom >Európai küldöttséget látott vendégül az NFFT és a BCSDH
Milyen európai szintű együttműködések segíthetik az európai és a hazai…
Tovább olvasom >Egyre sikeresebb a Modern gyárak éjszakája rendezvénysorozat
A Modern gyárak éjszakája országos online és élő rendezvénysorozat egyre…
Tovább olvasom >