Idén is Hoventa
Idén is október első felében rendezik meg a vendéglátószakma legnagyobb éves hazai seregszemléjét, a Hoventa szakkiállítást. A szervezők sokat tettek azért, hogy a szakma mögött álló nehéz év minél kevésbé nyomja rá a bélyegét a rendezvényre.– A recessziónak nemcsak a gazdasági, de a pszichológiai hatásai is sok problémát okoztak a vendéglátó szakmának: a sok rossz hír hallatára még azok is visszafogták fogyasztásukat, akiknek egyébként még lett volna pénzük étterembe járni – foglalta össze félelmeit nagyon őszintén az utolsó Hoventa szakkiállítás óta eltelt időszakot elemezve Etele Mária, a kiállítást szervező cég ügyvezetője. – Eddig is szembe kellett néznünk a ténnyel, hogy egy cég kommunikációs keretének szűkülése miatt úgy döntött, nem jelenik meg a Hoventán, most elérkeztünk ahhoz a ponthoz, hogy van olyan korábbi partnerünk, aki szeretett volna, de anyagi okokból nem tudott standot vásárolni a kiállításon. Talán ezért is érezzük szívügyünknek, hogy az október 6–9. között zajló 28. Hoventa valamiféle lelket melengető élmény legyen a szakma számára, egy fórum, ahol a vendéglátás képviselői találkozhatnak, és rövid időre megfeledkezhetnek a problémákról.
Az évente megrendezésre kerülő Nemzetközi Kereskedelmi- és Vendéglátó-technikai Szakkiállítás méretei a nehéz körülmények ellenére idén sem változtak sokat: a Hungexpo kiállítási terület G pavilonjában 4000 négyzetméteren megjelenő kiállítók száma – a közelmúltnak megfelelő átlag –130 körül várható, és a szakember a látogatók lehetséges számát is nagyjából a megszokott 15 ezerre jósolja.
– Kellemes meglepetést talán az okozhat, ha sokan lesznek kíváncsiak a Melegkonyhás Szakács Világbajnokság, a WACS Global Chef Challange közép-európai döntőjére. Nem is csodálkoznánk nagyon, mert két évvel ezelőtt ugyanennek a versenynek a lebonyolítása után állították a szakemberek: jobb volt a felszereltsége, mint a későbbi Dubaiban rendezett döntőé.
A WACS szakácsversenyre a kiállítás 2. és 3. napján kerül sor. Az ügyvezető szerint a rendezvény ritka lehetőségét nyújtja annak, hogy a szakemberek testközelből ismerkedjenek az európai trendekkel, technológiákkal.
Etelei Mária nem lát problémát abban, hogy a Hoventa fő vonzerejét az utóbbi években mindinkább a rendezvények adják. Büszke arra, hogy szakma jelentős része szívesen vesz részt ezeken a rendezvényeken és a szakmai szövetségek legtöbbje örömmel adja a nevét az itt zajló eseményekhez.
– A legtöbb szakembert megmozgató rendezvény az MNGSZ által meghirdetett Culinary Expo lesz. Ez az átfogó szakmai verseny – és a vele együtt kiírt Magyar Bajnokság –, magukba foglalják a vendéglátás valamennyi szakterületét. Nagy számban mutatkozhatnak be fiatal magyar szakemberek az értő szakmai közönség előtt: első nap a cukrászok és a pékek versenyeznek, a következő kettőn a szakácsok, az utolsón a felszolgálók. A már megszokottakon túl lesz egy teljesen egyedi programsorozatunk is Mesterek és tanítványok címmel, ezen Varga Károly, Lajsz András és más „nagy nevek” kedvenc tanítványaikkal együtt mutatják be majd tudásukat.
Az idén a barista, a sommelier és a mixer magyar bajnokság helyét a három terület neves képviselői által tartott színvonalas bemutatók veszik át.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Employer branding az AI és a GenZ-k korában – A folytatás
November 27-én kerül megrendezésre a II. Marketing Art Employer Branding…
Tovább olvasom >Megvannak az Employer Branding Award nyertesei
A Magyar Public Relations Szövetség (MPRSZ) immár hetedik alkalommal hirdette…
Tovább olvasom >AI Night: Egy új korszak – Hogyan formálja át az AI az életünket, a munkánkat és a globális társadalmunkat?
Az AI fejlődése nemcsak technológiai szempontból hoz forradalmi változásokat, hanem…
Tovább olvasom >