Idén a létai tormát állítja középpontba a Debrecziner Gourmet Fesztivál
A létavértesi torma kerül a középpontba a 3. Debrecziner Gourmet Fesztiválon, amelyet június 15. és 17. között rendeznek meg a Nagyerdőben, a Békás-tó partján – hangzott el a gasztronómiai eseményt beharangozó keddi debreceni sajtótájékoztatón.
fotó: programturizmus.hu
Széles Diána, Debrecen turizmusért is felelős alpolgármestere hangsúlyozta: a város turisztikai kínálatában fontos helyet foglal el a helyi, minőségi gasztronómia bemutatását magára vállaló fesztivál, amely évről évre egyre több vendéget vonz Debrecenbe.
Hozzátette: az első rendezvényen a debreceni páros kolbászt állították a fesztivál középpontjába, tavaly a Hortobágyi Nemzeti Park autentikus ízeire koncentráltak, idén pedig egy különösen izgalmas fűszer és hungarikum, a létavértesi torma lesz az ételek kötelező alapanyaga.
Balogh Károly főszervező kiemelte, hogy az első fesztivál közönségének mintegy 80 százalékát még a debreceni lakosok adták, de tavaly már sok gasztroturista érkezett az ország más részeiről is, és céljuk, hogy a fesztivál híre külföldön is minél több emberhez eljusson.
Hagyományteremtő szándékkal útjára indítják a Debrecziner Gourmet-díjat, amelyet a közönség szavazata alapján a legjobb étel, illetve a legjobb kiállító étterem kaphat majd meg – tette hozzá.
A Debreceni Szakképzési Centrummal (DSZC) együttműködve idén is lehetővé teszik, hogy a tanulók a rendezvény alatt a résztvevő éttermeknél gyakornokoskodjanak, és a DSZC-vel közösen elindítanak egy ösztöndíjprogramot is, amelynek keretében egy szakértői zsűri által kiválasztott szakácstanuló egy tanéven keresztül havi 10 ezer forint ösztöndíjat kap, és a jövő évi fesztiválon együtt főzhet a sztárséfekkel – mondta a főszervező.
Heit Lóránd létavértesi tormatermelő szerint a minőségi, háztáji alapanyagok egyre fontosabb szerepet töltenek be a hazai gasztronómiában. Létavértes és néhány másik környező település, Álmosd, Bagamér, Kokad és Monostorpályi gazdái 1200 hektáron termesztik a tormát, és az európai piacokra kerülő mennyiség mintegy 90 százalékát állítják elő – fűzte hozzá.
A háromnapos gasztronómiai fesztiválon 18 étterem kínálatát kóstolhatják majd a Nagyerdőbe kilátogatók. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Két karácsonyi vásár nyílik Budapesten november 15-én
Budapesten két népszerű karácsonyi vásár is megnyitja kapuit november 15-én,…
Tovább olvasom >A legendás étteremkalauz visszatér Magyarországra!
Világszerte elismert szereplővel gazdagodik a magyar gasztronómiai élet. A francia…
Tovább olvasom >A JYSK századik magyarországi áruházát adták át Debrecenben
Átadták a dán JYSK csoport századik magyarországi áruházát csütörtökön Debrecenben.…
Tovább olvasom >További cikkeink
30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Huszadik alkalommal adták át a Hégető Honorka Díjakat
Idén 20. alkalommal adták át a Hégető Honorka Díjakat, rekordszámú,…
Tovább olvasom >Ma kezdődik a World Science Forum Budapesten
Ma kezdődik Budapesten a World Science Forum (WSF – Tudomány…
Tovább olvasom >