Idegenforgalmi szervezet: negatív a szektor hangulata Brüsszelben

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 09. 04. 10:03
🎧 Hallgasd a cikket:

Bár a nyári hónapokban enyhén emelkedett a szállodai vendégéjszakák száma a belga fővárosban, a brüsszeli vendéglátóipar számára nem hozott áttörést a szezon, a szektor hangulata „negatív” – közölte az ágazat érdekképviselete, a Horeca Brussels csütörtökön, hozzátéve: a nyáron lezajlott fegyveres erőszakcselekmények is nehezítették a helyzetet.

A szövetség adatai szerint 3 százalékkal több szállodai foglalást regisztráltak, mint tavaly nyáron, és a foglalkoztatottak száma is nőtt. Mindez azonban félrevezető képet mutat – hangsúlyozta David Debin, a Horeca Brussels alelnöke. Mint mondta, több vendéglátóhely ment csődbe, mint amennyi újonnan nyílt, és az általános hangulat negatív.

Hangsúlyozta: a profitráta mintegy 10 százalékkal csökkent, miközben a munkabérek, az energia és az alapanyagok ára emelkedett, a fogyasztóknak felszámított árak viszont alig változtak. „Sok hely már nem jövedelmező, ezért nő a csődök száma” – fogalmazott Debin.

Hangoztatta: súlyosbították a helyzetet a nyári fegyveres bűncselekmények. Az elmúlt két hónapban több mint húsz lövöldözés történt Brüsszelben, nemcsak a külsőbb Anderlecht és Molenbeek negyedekben, hanem a belvárosi turisztikai látványosságok közelében is.

„A belgák egyre kevésbé érzik magukat biztonságban, és inkább más városokat választanak, például Leuvent vagy Namurt”

– vélekedett Debin, aki szerint a közbiztonság mellett a parkolási nehézségek, a mobilitási politika és a tisztasági problémák is távol tartják a látogatókat.

A szervezet adatai szerint a külföldi turisták száma emelkedett ugyan, de költéseik visszafogottabbak lettek. A vendégek egyre gyakrabban korlátozzák például főételre a fogyasztásukat, elhagyva az elő- és utóételeket. A nyári időjárás változékonysága, a korábbinál kevesebb rendezvény, valamint a flamand és francia nyelvű iskolai szünetek eltérő időzítése szintén visszavetette a forgalmat – véli a Horeca.

A brüsszeli vendéglátósok most a karácsonyi vásároktól várnak fellendülést. „Az év legjobb időszaka számunkra szeptembertől decemberig tart, de minden a közbiztonság és az időjárás alakulásától függ. Nincs sok eszköz a kezünkben, számunkra már nem is a profit a lényeg” – fogalmazott Debin.

Kapcsolódó cikkeink