IDEAAL™: Versenyképes fehérjekészítmény hazai szereplőktől
A cikk a Trade magazin 2025/5. lapszámában olvasható.
A kutatásfejlesztés célja egy olyan tejfehérje-koncentrátum (Milk Protein Concentrate – MPC) kifejlesztése volt, amely magas fehérjetartalmú, könnyen emészthető és széles körű felhasználási lehetőségekkel rendelkezik. Így jött létre az IDEAAL™, amelynek különlegessége a komplettált fehérjeszerkezet, amelynek révén a fehérje emészthetősége és biológiai hasznosulása jelentősen javul, ráadásul a mai táplálkozási igényeknek is megfelel, és még versenyképes is.

Marton Endre
K+F vezető
Bonafarm
„Olyan funkcionális és érzékszervi tulajdonságokkal rendelkező terméket akartunk alkotni, amely nemcsak tápláló, hanem táplálkozásbiológiai szempontból könnyen hasznosuló is. A projekt során olyan piaci igényeket céloztunk meg, amelyek a speciális táplálkozási szükségletekkel rendelkező fogyasztókat érintik, például az időseket, a sportolókat vagy az egészségügyi problémákkal küzdő embereket” – mondja Marton Endre, a Bonafarm Zrt. K+F vezetője.
A kutatás során fontos volt az is, hogy kisebb mennyiségű fehérje elfogyasztásával is elérhető legyen a kívánt tápérték, miközben kiemelkedő minőségű terméket sikerüljön előállítani.

Dr. Abrankó László
tanszékvezető
MATE Élelmiszertudományi
és Technológiai Intézet
„Ezek a fehérjék az idősebbek számára különösen előnyösek, hiszen az étvágy csökkenésével párhuzamosan nehezebb elegendő fehérjét bevinni, ami idővel izomtömegvesztéshez vezethet. Egy ilyen koncentrált fehérjeforrás segíthet a megfelelő tápanyagbevitel biztosításában” – teszi hozzá dr. Abrankó László, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet tanszékvezetője.

Dr. Cseh Gellért
ügyvezető
Medifood
A fehérjék 20 aminosavból épülnek fel, ebből 9 esszenciális, vagyis a szervezet nem képes előállítani, így külső forrásból kell bevinnünk. „A kutatás során megvizsgáltuk, hogy az emberi felhasználhatóság szempontjából melyek azok az esszenciális aminosavak, amelyek szintjének emelésével vagy pótlásával a fehérjék hasznosulásán lehetne javítani, hiszen, ha ezeket ki tudjuk pótolni, akkor a többi aminosav is sokkal hatékonyabban épül be” – mutat rá dr. Cseh Gellért, a Medifood Kft. ügyvezetője.
„Így született meg az IDEAAL™, amely valódi versenyképes alternatívát jelenthet a piacon elérhető hasonló készítményekhez képest, hiszen sikerült egy, a hagyományos fehérjéknél akár 25%-kal jobban beépülő szuperfehérjét létrehozni.”
Magas tápérték, maximális hasznosulás
„A magas fehérjetartalmú termék létrehozása komoly kihívásnak bizonyult, ám a cél megvalósult, ráadásul a kutatásfejlesztés olyan eredményt hozott, amely lehetővé tette a konzorcium tagjainak szabadalom benyújtását a termékre” – emeli ki dr. Cseh Gellért. Az új fehérjekészítmény több szempontból is különbözik a jelenleg elérhető hasonló termékektől.
„Tápértéke jelentősen magasabb, mivel a fejlesztés során a terméket úgy optimalizáltuk, hogy a fehérje minél jobban hasznosuljon a szervezetben. Emellett a termék funkcionális és érzékszervi tulajdonságai is kiemelkedőek” – jegyzi meg Marton Endre.
„A magas fehérjetartalmú termékek manapság egyre népszerűbbek, azonban nem csupán a fehérje mennyisége, hanem annak minősége is kulcsfontosságú. Mi ebben szerettünk volna versenyelőnyt szerezni” – egészíti ki dr. Abrankó László.
A projekt keretében kidolgoztak egy új fehérjeminősítési rendszert is: a Proteinindex az élelmiszerek fehérjetápértékének osztályozását szolgálja, uniós védjegykérelmét már benyújtották.
MediDrink Platinum+
A projekt során a MATE kutatói az optimális fehérjekeverék összetételét dolgozták ki, laboratóriumi prototípusokat állítottak elő, és kísérleti élelmiszerekben is vizsgálták a hatékonyságot. A Sole-Mizo Zrt. csornai üzemében ipari léptékű gyártási folyamatot alakítottak ki, amely biztosítja a termék állandó minőségét és nagy mennyiségű előállítását, míg a Medifood Hungary Innovation Kft. szakemberei a klinikai tápszerekben való felhasználhatóságot tesztelték. Ennek eredményeként megszületett a MediDrink Platinum+ nevű klinikai tápszer, amely az időskori izomtömegvesztés elleni diétás táplálkozásban nyújt segítséget.
„A magas fehérjetartalmú termékek manapság egyre népszerűbbek, azonban nem csupán a fehérje mennyisége, hanem annak minősége is kulcsfontosságú.”
Dr. Abrankó László
Proteinindex, az új fehérjeminősítő rendszer
A projekt keretében kidolgoztak egy új fehérjeminősítési rendszert is: a Proteinindex az élelmiszerek fehérjetápértékének osztályozását szolgálja, uniós védjegykérelmét már benyújtották. „Az ilyen típusú minősítési rendszer előnye, hogy könnyen hozzáférhető, és érthető információt biztosít a fehérje minőségéről és mennyiségéről, így hozzájárulhatunk a tudatosabb vásárlói magatartás kialakításához. A Proteinindex hatása a jövőbeni élelmiszeripari termékekre is jelentős lehet, mivel segíthetünk a fogyasztóknak a számukra legmegfelelőbb termékek kiválasztásában”, mondja a Bonafarm Zrt. (Sole-Mizo Zrt.) K+F vezetője.
„Az elmúlt évek fogyasztói és piaci tendenciái, valamint az egészségtudatos táplálkozás legújabb trendjei alapján az elkövetkező évtized a fehérje évtizede lesz.”
Marton Endre
A fogyasztók gyakran csak a fehérjetartalmat nézik, de fontos figyelembe venni a fehérje minőségét is. A Proteinindex egy nemzetközi standardok szerint működő rendszer, amely a WHO és a FAO által ajánlott DIAAS (Digestible Indispensable Amino Acid Score) skálát használja. „Ez a minősítési rendszer, több sajátság együttes figyelembevételével négy kategóriába sorolja az élelmiszereket fehérjetápértékük alapján: kiváló, jó, közepes és elégséges. Mindegyik kategóriához tartozik egy egyedi logó, amely segít a fogyasztóknak gyorsan eligazodni a termékek között”, – mondja a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet tanszékvezetője.
Ezek a fehérjék az idősebbek számára különösen előnyösek, hiszen az étvágy csökkenésével párhuzamosan nehezebb elegendő fehérjét bevinni, ami idővel izomtömegvesztéshez vezethet.”
Dr. Abrankó László
Hogyan tovább?
„Klinikai tápszerekben történő alkalmazásával a Medifood is egyedülálló értéket tud képviselni a piacon, és ez ösztönözheti az innovációt is, a szabadalom nyújtotta védettséggel pedig a nemzetközi piacon is megjelenhetünk”, – hangsúlyozza dr. Cseh Gellért.
„Az elmúlt évek fogyasztói és piaci tendenciái, valamint az egészségtudatos táplálkozás legújabb trendjei alapján az elkövetkező évtized a fehérje évtizede lesz. A Sole-Mizo mint Magyarország legnagyobb tejipari vállalata számára jelentős üzleti lehetőség rejlik ebben a szegmensben, ennek alapját többek között az adja, hogy a vállalat a régió egyik legmodernebb tejfehérjepor-gyártó kapacitásával rendelkezik” – mondja Marton Endre.
A Sole-Mizo Zrt., a Medifood Hungary Innovation Kft. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem konzorciuma a Széchenyi Terv Plusz program keretében 996,44 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatást nyert 2022-ben, mely lehetővé tette a konzorcium GINOP-PLUSZ-2.1.1-21-2022-00048 azonosítószámú, „Tejfehérje-alapú, speciális célra szánt élelmiszer és tápszerösszetevők fejlesztése” című kutatás-fejlesztési projektjének megvalósítását. //
Kapcsolódó cikkeink
Minőség a rácsokon
A hozzáadott érték, a prémium minőség, a kényelmi szempontok újra…
Tovább olvasom >Kiváló minőségű tejtermékek minden napra
A Sole-Mizo Zrt. neve egyet jelent a minőséggel és tradícióval.…
Tovább olvasom >Tízből nyolc magyar ezt csomagolja a hátizsákba, ha kirándulni indul
Tavasz, napsütés, szabad levegő – indul a túraszezon. A PICK…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az árrésstop kiterjesztésével kapcsolatban szólalt meg Orbán Viktor
A jövő heti kormányülésen dönthetnek az árrésstop kiterjesztéséről a háztartási…
Tovább olvasom >Júniustól tilos energiaitalt eladni 18 éven aluliaknak – így ellenőrzik majd a házhoz szállítást
Egyhangú döntéssel fogadta el a parlament azt a törvénymódosítást, amely…
Tovább olvasom >Komoly tárgyalások zajlanak a vámháború lezárásáról
Csak őszinte szándékkal lehet tárgyalni – így reagált a kínai…
Tovább olvasom >