Hungarikum lehet a mangalicából
A tenyésztők célja, hogy a jó minőségű, évszázados hagyományokkal rendelkező mangalicasertés bekerüljön a hungarikumok sorába – mondta Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke hétfőn, a II. Debreceni Mangalicanapok sajtótájékoztatóján.
Ismertetése szerint a 110 hazai tenyészetben jelenleg 6800 regisztrált és ugyanennyi törzskönyv nélküli tenyészmangalicát tartanak, évente pedig 60 ezer hízót állítanak elő. Mint mondta, ez utóbbi szám a hazai sertésállomány mintegy 2 százaléka és ennek is a felét házilag vágják.
Az április 8-10. között második alkalommal rendezendő Debreceni Mangalicanapok egyik fontos célja, hogy a gazdák és a fogyasztók közti közvetlen értékesítést elősegítse – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a fesztiválon megjelenő húsz tenyésztő szinte a teljes hazai ágazatot lefedi.
Tóth Péter az MTI érdeklődésére elmondta: a takarmányárak drasztikus növekedése „súlyos csapás” volt a tenyésztőkre, így jelenleg a piaci árak újrarendezése folyik. A magas kvalitású terméket jelentő, nem tömegfogyasztásra gyártott mangalicatermékek exportjában a legfontosabb piacot jelentő Spanyolország mellett Japán, az Egyesült Államok és Németország is egyre fontosabb partner – tette hozzá.
Papp László, Debrecen fideszes alpolgármestere a sajtótájékoztatón elmondta: a tavalyi debütáló rendezvény sikerén felbuzdulva a mangalica köré épülő fesztivált a régió kiemelt gasztronómiai rendezvényévé kívánják tenni. Az idei rendezvénysorozatra a rendezők 20 ezer látogatót várnak.
A mangalicatenyésztés múltjáról szólva felhívta a figyelmet arra, hogy a kiváló adottságokkal rendelkező Hortobágyon 1850-ben már első számú tenyészállat volt a mangalica. Az évszázad végére Debrecen és környéke a maga 100 ezer tenyészállatával az ország második legnagyobb hizlalási területe volt. A mangalica sikertörténete 1945-ig tartott, a rendszerváltozás után pedig kétszáznál is kevesebb állatból kellett a „mezőgazdasági műemlékké” vált ágazatot feléleszteni – írja az MTI nyomán a Világgazdaság Online.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban
A magyar élelmiszerpiacon komoly árverseny alakult ki, mivel a forgalom…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelés 7,2 százalékkal csökkent szeptemberben
2024 szeptemberében az ipari termelés volumene 7,2, munkanaphatástól megtisztítva 5,4…
Tovább olvasom >