Hungarikum a herendi porcelán, a pálinka és a törkölypálinka
A herendi porcelánnal, a pálinkával és a törkölypálinkával bővül a hungarikumok listája – jelentette be a vidékfejlesztési miniszter a Hungarikum Bizottság csütörtöki herendi kihelyezett ülése után.
MTI Fotó: Nagy Lajos
„Mindegyik olyan komoly nemzeti értékünk, amire büszkék vagyunk” – hangoztatta Fazekas Sándor. Hozzátette: a pálinka nemzeti ital, igazi magyar sajátosság, az elkészítés módja, a termelés, az ízvilág része a magyar hétköznapoknak és ünnepeknek egyaránt.
A herendi porcelán nem csupán kézműves termék, hanem olyan kézműves kultúra, ami nemzeti kinccsé válhatott – jelentette ki Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a sajtótájékoztatón. Úgy vélte, ha a kreatív ipart vesszük alapul, akkor „valójában Magyarország herendikum és nem Herend hungarikum” idestova 200 éve, hiszen az a kézművesség, formatervezés, technológia, amely világhírűvé tette a manufaktúrát, nemcsak Herend kincse, hanem az egész nemzeté.
A herendi manufaktúra a magyar design, a magyar kreatív ipar, a magyar jövő egyik leghagyományosabb pillére marad, ennek fontos megerősítése a Hungarikum Bizottság döntése – tette hozzá.
Kiemelte, hogy a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. legnagyobb része a dolgozók tulajdonában van, de 25 százalék plusz 1 részvény az államé. Ez is mutatja, hogy a helyi közösség és a tágabb közösséget képviselő állam hosszú éveken át együtt tud működni a fontosabb célok érdekében, ezt óvni kell, amit az is biztosít, hogy az Országgyűlés döntése érdekében a nemzeti vagyon elidegeníthetetlen részét képezi a porcelánmanufaktúrában lévő állami pakett – mondta a miniszter.
Szólt arról is, hogy a Hungarikum Bizottság hónapok óta dolgozik a nemzeti értékek összeállításán, és arra biztatta a helyi közösségeket, hogy „akiknek értékrendje a nemzethez kapcsolódik”, gyűjtsék össze a környezetükben található nemzeti értékeket, ahogy például Veszprémben Horváth Zsolt országgyűlési képviselő irányításával teszik.
A hungarikum törvényt tavaly tavasszal fogadta el a parlament, a Hungarikum Bizottság tavaly ősszel kezdte meg működését. A listára eddig kulturális, szellemi és épített örökségek a törvény erejével kerülhettek fel, mostantól azonban „külső” kezdeményezésre is hungarikummá válhat valami: a pálinkát és törkölypálinkát a Pálinka Nemzeti Tanács, a herendi porcelánt a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. javasolta a sorba. A mostani döntéssel a hungarikumok száma 15-re emelkedett. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >A baby boomerek jelentik a növekedés kulcsát az öregedésgátló bőrápoló termékek piacán
A Baby Boomer generáció növekvő érdeklődése az egészséges öregedés iránt…
Tovább olvasom >A versenyfenyegetettséget elemzi a dunnhumby és a Placer.ai új AI-alapú eszköze
Új AI-eszközt alkotott a dunnhumby és a Placer.ai, amely képes a…
Tovább olvasom >