Hullámvölgyben
Válság és adók nehezítik a hazai szeszipar helyzetét, 2008–2012 között 35 százalékkal zuhant a kereskedelmi, 27-tel a vendéglátóhelyi értékesítés mértéke! Ugyanakkor a magyarországi szeszfogyasztás nem csökken. A különbséget a legális házi főzésű pálinkák és az illegálisan értékesített égetett szeszes italok adják. A többszöri jövedékiadó-módosítások pedig alaposan átrendezték a különböző italfajták forgalmának arányait is.
Az elmúlt 5 év alatt drámai mértékben megváltozott az égetett szeszes italok piaca, bár sokak szerint az alapvető változások már 2003-ban kezdődtek, amikor az Európai Unióba lépésünk előtt „eltűntek” a vámok. Addig a forgalomban a magyar termékek dominanciája volt érzékelhető, az italoknak mindössze ötöde származott importból. Ehhez a helyzethez viszonylag könnyen lehetett alkalmazkodni, hiszen az országban a termékcsoport forgalma fellendülőben volt, a piac jó 10 százalékkal nőtt évente. A külföldről behozott italok aránya az értékesítésben 40 százalékra emelkedett.
Itt fáj!
A recessziós fordulat idejét 2008 végére teszik általában – a változások a piaci szereplők számára hirtelen történtek. 2009-ben jött az első jövedékiadó-változás, azóta pedig még volt négy. Ma Európában – a skandináv országok után – nálunk a legnagyobb a termék adótartalma. Ez a minőségi kategóriában hozzávetőlegesen 50 százalékot jelent, a kommerszben 80-85 százalékot.
Az első igazán nagy megpróbáltatást a szeszipari vállalkozások számára a 2010-es adótörvény jelentette (amely a 2003/77-es törvényt módosította) – ez liberalizálta a bérfőzést: háztartásonként évi 50 literig 0 százalékos jövedékiadó-mértéket határozott meg erre a tevékenységre. A bérfőzetett pálinkák aránya az égetettszesz-fogyasztásban 20 százalékról 40 százalékra ugrott, sokmillió liter adómentes pálinka mentesült az adó alól, ennek valószínűleg nem kis hányada került eladásra.
A nem legális úton értékesített pálinka minden bizonnyal a legális konkurenciájának jelenti a legnagyobb érvágást, és nemcsak a kommersz és a középkategóriában. Érdekes eredményeket hozott egy közelmúltbeli fogyasztói kutatás: az elmúlt 3-5 évben a házi pálinka imidzse úgy megerősödött, hogy százszázalékos versenytársává válhatott a minőségi kategóriának is.
Az eredmény: 2008 óta a prémium kategória forgalma a Nielsen-adatok szerint évenként 7-8 százalékot esik, a kommerszé 15-öt, s a középkategória úszta meg a legkevesebbel, évi 5 százalékos csökkenéssel (ez a szám a vendéglátós értékesítésben 10 százalék). A fenti különbségeket a szakemberek szerint elsősorban az magyarázza, hogy a recesszió a minőségiből átkényszeríthet fogyasztókat a középkategóriába, de a középből a kommerszbe nemigen. Az égetett szeszek kiválasztásakor ugyanis a vevők döntésében nagy szerepe van a márkának: a brandet még ma is a minőséggel azonosítják.
Mi ez a sok új vodka?
De vissza a „történelembe”! A második sokként a 2011/7. törvényre tekint a szakma. Ez két jövedékiár-kategóriába sorolta a termékeket: az alapkategóriájú és a mesterséges aroma hozzáadásával készült italokra osztva azokat. Előbbi jövedéki adója literenként mintegy 2900, utóbbié 4500 forint. A lépés természetesen a kommersz kategória piacát befolyásolta, ami a házi pálinkához képest jócskán drágult (bár még így is számottevő maradt).
A kommersz italok gyártói kétféle menekülési útvonal közül választhattak: azok alkoholfokát felemelték a vodka minimumszintjére, 37,5 százalékra, természetes aromát adtak hozzá, és ízesített vodkának kezdték nevezni (a vodkát ízesítve, más típusú égetett szeszekkel ellentétben, a törvény természetesnek fogadja el). A másik variáció az ital alkoholszintjének levitele 20-22 százalékra, az ilyenek – ízüktől függetlenül – fajlagosan a legolcsóbban hozzák a bódulatot, ami célcsoportjukban a legkomolyabb motivációs erő. Jelenleg az értékesítésben a szakma szerint nagyjából fele-fele arányban oszlanak meg a kommersz termékek, illetve a közép- és prémium kategóriájúak.
Az érintettek nem sok esélyt látnak számottevő változásokra a piacon a következő 2-3 évben. Ha nem jön képbe újabb piacátalakító tényező, később a minőségi szegmens növekedésének megindulása is elképzelhető. De idén már hallottunk olyan jóslatot, amely szerint a kommersz kategória 10 év alatt el is tűnhet a kínálatból.
A pálinkapiac 2011 óta szűkül, talán a horeca az a terület, ahol kisebb a visszaesés. Mindez azért érzékelhető kevésbé markánsan a minőségi szegmensben, mert ebben a kategóriában a pálinkák aránya viszonylag kicsi (a márkák száma viszont nagy) – mindössze 7-800 ezer liter évente.
A változásokra a szeszipar szereplői nemigen reagálhattak másként, minthogy marketingkeretüket vagy dolgozóik létszámát csökkentették, rosszabb esetben mindkettőt, innovációkkal próbálkoztak, a prémium kategóriában érintettek pedig megerősítették gasztrós csapatukat.
Az importőrök szemszögéből
– A teljes piacra vetítve az import közel 20 százaléka a hazai gyártású termékeknek – elemez Piri Attila, a Heinemann Testvérek Kft. marketingvezetője. – Úgy érzem, a prémium szegmensben a nemzetközi márkák erősödése jellemző, de a képet, legalábbis ami a nemzetközi összehasonlítást illeti, némileg árnyalja, hogy nálunk prémium kategóriájúnak nem feltétlenül csak azokat az italokat tekinti a fogyasztó, mint a tőlünk nyugatabbra vásárlói döntéseket hozó társai. Az otthoni fogyasztás, feltehetően a recesszió folyományaként, növekedett, amit a vendéglátóhelyek jellemzően akciókkal próbálnak ellensúlyozni. A közeljövőben nem tartom valószínűnek a szeszforgalmazás állami koncesszióba kerülését, de nem lehetetlen, hogy megtörténik. Ilyesmiről nincsenek információink; nehéz lenne hát megítélni ennek lehetséges hatásait is – mindenesetre rövid távon biztosan megzavarná a piacot. A pálinkaboom észrevehetően megállt – a fogyasztó szemszögéből nézve ennek elsődleges oka az, hogy az árak a magyar átlagkeresethez mérten magasak. Mára a disztribúciós lehetőségek is maximalizálódni látszanak. A jövedékiadó-változásokat illetően mi is tapasztaltuk néhány termék esetében az áremelkedés kedvezőtlen hatását, de vezető termékeink forgalma jelentősen növekedett az azóta eltelt időszakban.
Hasonlóan látja a helyzetet Kiss Richárd, a United Brands ügyvezető igazgatója is, bár állítja, a cégnek a piacot érő negatív hatások és a feketegazdaság térnyerése ellenére is sikerült növekednie. A legális kereskedelemben behozott importmárkák erősödnek. A vendéglátóhelyi fogyasztói szokásokat is befolyásolta a válság, a vendégek kevesebb, néha csak egy-egy ital mellett üldögélnek el hosszú ideig. Érzékelhető a vendéglátás koncentrálódása és erős szegmentálódása mind típusait illetően, mind földrajzi értelemben.
– A pálinka már így is kiárazta magát – véli a szakember –, az adómentes főzés meg egyenesen ellehetetleníti a pálinkakereskedelmet: csökkenti az adóbevételt, nehéz helyzetbe hozza a legális piac szereplőit, bátorítja az adóelkerülést, és legalizálja a feketepiacot. Minthogy ellenőrizetlen, így veszélyes termékek is a piacra kerülhetnek, nő a magas alkoholfokú termékek fogyasztása. Az ízesített vodka is komoly kihívás a pálinkának, és ha nem változik valami a területen, akkor a legális pálinkamárkák komoly nehézségekkel fognak szembenézni. Egy esetleges állami értékesítési koncesszió katasztrofális körülményekkel járna: tovább nőne a feketekereskedelem, az állam sokat veszítene rajta: jövedéki adót, cégadót, iparűzési adót, transzferdíjat, áfát, munkahelyeket.
A prémium márkák növekedését tapasztalja Fehér János, a Brown-Forman brand managere is, bár fajtánként eltérő mértékben.
– Világtrend a fogyasztás eltolódása az otthoni fogyasztás irányába, a vendéglátás kárára. A belföldi fogyasztás negatív trendjei sem egyformán érintik a különböző kategóriákat. Az ital jellegéről és imidzséről alkotott vevői elképzelések miatt az is fontos szempont, hogy az értékesítés mekkora hányada történik a horecában: a tequila például 90-95 százalékban a vendéglátóhelyeken fogyasztott termék, míg a whisk(e)y-k 60 százalékát a retailben adják el.
Mi mitől nő?
A változások legnagyobb mértékben talán a vodkakategóriát érintették, ahová nagyon sok, korábban ízesített szeszes italként forgalmazott termék „igazolt át”. Ezek már az alkoholfok megemelésével – a magasabb adókulcsot elkerülve – vodkaként kerülnek forgalmazásba, komoly torzulásokat okozva a vodkapiacon.
Piri Attila szerint a fogyasztói trendeket jelentősen befolyásolják a márkák aktivitásai, ismert márkák esetében a trade marketing aktivitások és árakciók.
– Jellemző, hogy azok a kategóriák, melyekre jelentős marketing- és kereskedelmi támogatást fordítanak, gyorsan ismertté válnak, erősödnek – állítja a marketingvezető –, ilyen például a cider. A trendek nálunk önmagukban nem érvényesülnek, csak akkor, ha az érintett termékek széles körű fogyasztói kommunikációs támogatást is kapnak. Ugyanez vonatkozik az újonnan bevezetésre kerülő termékekre; sikerük legtöbbször a nagy marketingzaj, a feltűnés függvénye.
Az ékesítési trendeket nagyban befolyásolja a termék adótartalma is – így látja Kiss Richárd is, de a választást az ízlés is befolyásolja: az egész food-szektorra jellemző az „ízesítés”, legyen szó akár vízről, sörről, joghurtról és egyebekről. Ez a divat duplán erősítette az adószempontból szerencsés helyzetben lévő, jól keverhető vodka pozícióját. Alacsonyabb alkoholtartalom, gyümölcsös íz, lazább, lassabban fogyasztott „iszogatós” italok – külföldön ez nagyon megy, különösen a vendéglátásban. Ilyen fogyasztói igényekre válasz az Aperol-boom is, amelyben nem egy új márka hozta az újdonságot, hanem egy régi „aktivizálódása”.
A szakember úgy látja, az Aperol után a bodza éli reneszánszát, illetve már jönnek az olyan extrém új ízek, mint mondjuk az ibolya. Külön kiemelte: az egyediség óriási érték a horeca-beli értékesítés folyamatában. Egyre több például a romkocsma, mégsem unalmasak, mert a legtöbb valami különleges „témára” építi koncepcióját.
Legtöbb kollégájával ellentétben Fehér János úgy érzi, a külföldről érkező trendek komoly hatással vannak a hazai vásárlói döntésekre.
– Világszinten azt látjuk, hogy a fogyasztók mind fogékonyabbak az újításokra, és jól fogadják az új ízeket az olyan kategóriákban is, amelyekben korábban ilyen termékfejlesztések elképzelhetetlenek lettek volna (például a whiskeyk között). Az innováció folyamata a szesziparban is felgyorsult, akárcsak más iparágakban.
Nemzetközi összehasonlításban Magyarországon még mindig alacsonynak mondható az importmárkák piacrésze, de hosszú távon várhatóan növekszik a behozatal, azaz van tér új szereplők piacra lépésének. Ugyanakkor ez költséges lépés, hiszen egy új márka bevezetése komoly kiadásokkal jár.
A legális pálinka
– Ma 106 kereskedelmi szeszfőzdei engedélyt tart nyilván a NAV, de ezeknek csak körülbelül harmada van jelen termékkel a piacon – informálja lapunkat Maros Róbert, a Rézangyal Kereskedelmi Kft. társtulajdonosa. – A pálinka jellegű italok aránya még mindig magas az égetett szeszek piacán, bár az elmúlt 7-8 évben folyamatosan csökkent. Az előző 2 évben ez a folyamat tovább erősödött, elsősorban az adómentes bér- és otthon főzött párlatok kereskedelmében és a vendéglátásban történő (illegális) megjelenése miatt. A legálisan értékesített szeszes italok árának még az adótartalma is magasabb, mint a feketén árult pálinkák ára.
Mivel a piacot nagy túlkínálat jellemzi, több főzde is jelentősen csökkentette az árait. Ez azonban téves út, mivel a gyümölcsárak jelentősen nőttek az elmúlt években, így az árcsökkentés egyenesen vezetett a minőségromláshoz. Az adómentes bér- és otthonfőzés miatt ma nincs potenciál a piacban, azonnali állami beavatkozás lenne szükséges.
Fehéren és feketén
– A törvény 2010-ben lépett életbe, és 86 liter 50% v/v pálinka adómentes és bejelentés nélküli főzését teszi lehetővé, ami azt jelenti, hogy ma minden magyar háztartásban legálisan találhatnánk 344 liter pálinkát, amiről bárki azt mondhatná, a törvény bevezetése óta főzeti, és nem ittak belőle – tár fel egy kiskaput Maros Róbert. –Természetesen az átlagos háztartásokban nincsenek ilyen tételek, a lehetőséggel mégis könnyű visszaélni. Becsléseink szerint mára a vidéki pálinkakereskedelem több mint 50 százaléka illegális csatornákon folyik. A szeszforgalmazás állami koncesszióba kerülésétől nem félek, ma inkább a szeszes italok nagykereskedelmének monopolizálása látszik a valószínűbb forgatókönyvnek. Az eredmény mindenki számára kérdéses – teszi hozzá a társtulajdonos.
– Az üzletekben még mindig lényegesen nagyobb a pálinkautánzatok forgalma a pálinkákénál – taglalja a helyzetet Békési Zoltán, a Békési Pálinka Zrt. vezérigazgatója. – Ugyanakkor ez az arány a vendéglátóegységekben szerencsére évről évre a pálinkák javára változik. A pálinka kereskedelmi forgalma stagnál, a házi pálinka, más csatornákon keresztül persze, növekszik. A neves főzdék márkáinak sikerül megtartani a vezető szerepüket, de olyan is akadt, amelyik feladta a harcot. A házi főzött pálinka ellenőrizetlen elterjedésének köszönhetően nem nagyon látok több potenciált a kereskedelmi pálinkapiacban.
A pálinkaárak pozicionálása összetett dolog; a polcokon egy palack pálinka 2000–
10 000 forint között mozog. Az árát meghatározza a gyümölcs, a készítési technológia, a csomagolás és a márkaépítés költsége.
Sok az eszkimó…
A drágább, szakszerű berendezéssel, étkezési gyümölcsből előállított ismert márkák forgalmát, egyelőre úgy tűnik, a házi pálinkák adómentessége nem befolyásolja, emeli ki Békési Zoltán, csak a kereskedelmi polcokon lévő alacsonyabb árkategóriás szeszek forgalma csökkent. A dohánytermékek állami koncesszióba kerülésének tapasztalatai valószínűleg lényegesen befolyásolják a szeszforgalmazás jövőjét is – ehhez azonban még időre van szükség.
– A hazai piacon működő kereskedelmi pálinkafőzdék több mint 250 márkát kínálnak a piacon – hangsúlyozza Juhász Miklós, a Zsindelyes Kereskedőház Kft. marketingigazgatója. A márkák minimum 7-9 ízzel jelennek meg a polcokon, ezek hozzávetőlegesen 80 százaléka tiszta pálinka, vagyis nem tartalmaz mézet, egyéb aromákat, fűszereket. A közelmúltban tapasztalt pálinkabumm mára sajátságos formát öltött. A pálinka még mindig népszerű, mégis a magánfőzés intézménye érezhetően visszavetette a kereskedelmi forgalmat. Látszólag nagyot esett a pálinkafogyasztás, ám a felmérések bizonyítják: az emberek összességében ugyanannyi pálinkát fogyasztanak, csak az arányok rendeződtek át. A kereskedelmi főzdék termékeiből körülbelül fele annyi fogy, míg a házi főzésű pálinkákból megháromszorozódtak a mennyiségek.
Minthogy a recesszió nem kedvez a top prémium kategóriának, nincs annyi potenciál a pálinkapiacban, mint 2 évvel ezelőtt. A törvényszerű minőségromlásra Juhász Miklós is felhívja a figyelmet:
– Kevesebb pálinka fogy a kiskereskedelemben, érzi ezt a piac minden résztvevője. Alapjaiban nem is lenne probléma a törvénnyel, hiszen az a magyar nemzeti érzést erősíti, és a pálinkafogyasztás iránti igény nő. Viszont a házi főzés miatt sokat sérül a pálinka minőségéről kialakított kép a köztudatban, ugyanis a „magánpálinka” alapanyaga nem feltétlenül kifogástalan minőségű gyümölcs, és a lepárlásnál is előfordulnak minőségi hibák.
Verseny és védjegy
Az országos pálinkaverseny rendszeréről és a komoly költségekkel járó védjegyrendszerről is kérdeztük a megszólalókat.
– A pálinka fejlődésének érdeke, hogy rendezzenek hiteles, minőségorientáló pálinkaversenyeket – hangsúlyozza Békési Zoltán –, marketingszempontból pedig fontos is lenne az egyedi jogokkal felruházott országos verseny. Sajnos a hazai országos verseny ügyében felhatalmazott Pálinka Nemzeti Tanács jogi státus híján nem birtokolhatja a kereskedelmi és marketingjogokat – így jelenleg ez is csak belső szakmai megmérettetés.
A védjegyrendszert több oldalról kell megvizsgálni, például hogy kinek szól, a szakmának vagy a fogyasztónak? Hiányzik a szakmailag egységes érzékszervi bírálati szisztéma, emiatt nagyon kevesen és kevés termékre – inkább csak kisebb főzdék, azok is saját munkájuk megerősítése végett – igényeltek védjegyet.
Maros Róbert ugyancsak úgy gondolja, hogy az elmúlt két évben a védjegyért termékeikkel nevező főzdék közül hiányoznak a piac legnagyobb szereplői.
– A Wessling Hungary Kft. által bejegyeztetett „Pálinkavédjegy” ábrás védjeggyel kapcsolatban sajnos ugyanazt mondhatom el, mint általában a többi pálinkás szakmai kezdeményezésekről: a kialakítása során nem voltak egyeztetések a piac résztvevőivel, így nincs mögötte összefogás, ráadásul sok az ellenérdekelt.
Juhász Miklós nem tartja fontosnak a Pálinkavédjegy használatát, tekintettel arra, hogy a pálinkatörvény is a minőségi pálinkakészítést szabályozza, amit a pálinkazárjegy is kihangsúlyoz.
– Saját főzdénkben a termékeinket folyamatosan bevizsgáltatjuk, érzékszervileg teszteljük – teszi hozzá.
Trendek, irányok
– A mai pálinkakínálat széles: alapízek, különleges gyümölcsösök, mézesek; a főzdék érlelés nélkül, fahordós érleléssel, ágyazva készítik őket – állapítja meg Juhász Miklós. – Az aktuális fogyasztói trendek szerint mostanában a tiszta, ágyazás nélküli, alapízű pálinkákat isszák az emberek, és inkább a magasabb alkoholtartalmú párlatokat választják; a mézes pálinka alapú likőrök kezdenek a háttérbe szorulni.
Mára a pálinkafogyasztók jelentős része túl van a divathullámokon és kialakította a saját ízlését – ez már Maros Róbert véleménye. – A legkedveltebbek a hagyományos pálinka-alapanyagnak számító szilva, cseresznye, barack és meggy, valamint a prémium kategóriában az illatosabb párlatok – a málna és az Irsai Olivér. A pálinkától elpártolók többnyire a vodka és a long drinkek irányába mennek.
Békési Zoltán szerint mindig van éppen felkapott íz, ilyen most az Irsai Olivér– bár vezető termékük továbbra is a szilva. A legnépszerűbb pohárforma most is a tulipánpohár, ebben intenzívebben érezhető az illat.
A Zsindelyes marketingaktivitásainak két fő csatornája a vendéglátás, ahol árakciókat, promóciókat szerveznek, és az áruházláncok kiemelt akciós ajánlatai, szezonjellegű katalógusai.
A Rézangyal marketingköltségvetése jelentős részét BTL-aktivitásokra és eladáshelyi kommunikációra költi: fesztiválszponzorációkra, azok – főként online – kommunikációjára és helyszíni megjelenésre, valamint a piacon kiemelkedő mennyiségű POS gyártására.
A Békési marketingtevékenysége elsősorban a vendéglátást célozza, emellett fesztiválokon vesznek részt, és kreatív projektekkel is próbálkoznak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megszólalt az OKSZ az árrésstop meghosszabbításával kapcsolatban
Orbán Viktor bejelentette az árrésstop meghosszabbítását. Az Országos Kereskedelmi Szövetség…
Tovább olvasom >KSH: az egy évvel korábbihoz képest 8,0 százalékkal visszaesett a beruházások teljesítménye
A beruházások volumene 2025 II. negyedévében a nyers adatok szerint…
Tovább olvasom >Megújult a K&H gyermekbarát irodája
A nyári szünet a gyerekeknek maga a paradicsom, míg a…
Tovább olvasom >