Hrabal söröző
Van egy vendéglátóhely-típus, amivel Budapesten egyszerűen nem lehet siker nélkül próbálkozni: a cseh söröző! Igaz, nem nyithat akárki ilyet, merthogy nem elég a jó hely, a szakma ismerete és a jó sör szeretete, kell hozzá a „cseh kapcsolat” is! Persze ennek kiépítése nem ördöngösség, hiszen Csehországban szinte minden nagyobb faluban főznek jó sört – amit szervezni kell, az az, hogy a partnerfőzde (vagy főzdék) folyamatosan tudjanak szállítani a kiválasztott fajtából. Némi autentikus konyhai tevékenység csak erősíti a sikert.
A korábban már általunk is megénekelt Hrabal most új helyre – nagyobba, láthatóbba – költözött, ami bizonyos vendégbarát koncepcióváltással is járt. Ami megmaradt: a cseh remekíróval (és most már más művészeti ágakkal is) való „kapcsolat”, a kedvező ár-érték arányú remek sör, és a cseh kocsmai sörkorcsolyák. Nőtt az ülőhelyek száma (nem az üreseké!), az italválaszték, és januártól megindult a melegkonyha is néhány morva specialitással; a főételek ára 900–2700 forint között mozog, de az utóbbi már egy sült csülök! A sörökből egy-egy korsó 450–600 forint, a cseh párlatokból 500–900 forint egy feles.
A korsók érkezésekor a pincérnő – ahogy Csehországban – strigulákat húz az asztalon az erre a célra kiutalt cetlire.
Budapest VII., Rákóczi út 11.; Tervező: Orvos Miklós
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Borravaló vagy szervizdíj
Gyakran nagy bizonytalanság övezi a témát: a mára szinte mindenhol alkalmazott…
Tovább olvasom >Az NTAK-ból már látszik: 16%-kal nőtt az utazók száma az őszi szünetben
Kiemelkedő utazási kedvet hozott hazánkban az október 26. és november…
Tovább olvasom >Magyar narancs: málna nem, füge és banán igen
A klímaváltozás miatt a Kárpát-medencében olyan növényfajok tűnhetnek el, amelyek…
Tovább olvasom >